Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Νοε-2022 00:02

  "Καλαθιές και τρίποντα...". Τίποτε άλλο.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Με τις "καλαθιές" της κυβέρνησης και το τρίποντο... πτώσης του πληθωρισμού θα πάμε στις εκλογές. Για την ταμπακιέρα (ΦΠΑ, ΕΦΚ) τίποτε. Ούτε κουβέντα. 

  Δεν συμφέρει κανέναν. 

  Ούτε το σύνολο της πολιτικής μας σκηνής. Ούτε τα πολλά κρατικά κυκλώματα που ζουν από τον ΦΠΑ, από φόρους μας και (για 30 χρόνια τώρα) από τους ΕΦΚ. Ούτε παράγοντες της οικονομίας που έχουν "στενές σχέσεις" με το κράτος-ψευτοεπιχειρηματία (δεν συμφέρει να μη διαθέτει το κράτος παραδάκι…). 

  Οι κρατικοδίαιτοι της ψευτοσοσιαλιστικής οικονομίας μας δεν βρήκαν λόγο να ενοχληθούν από τον ΦΠΑ, ακόμη και όταν το λαθρεμπόριο των καυσίμων ανέπνευσε το "οξυγόνο" των ΕΦΚ (συν ΦΠΑ) για να περνάει κατασκευασμένες… χαμηλές τιμές.

  Τα δε "υπόλοιπα" της κρατικής επιχειρηματικής δράσης (ειδικά εκείνα της κρατικής βιομηχανίας και της ενέργειας) δεν μιλάνε και δεν θα μιλάνε, γιατί έξω από τη πόρτα τους στέκεται, έστω και εντελώς βουβή…, η αποκρατικοποίηση. 

  Μετά δε από τα "χαρμόσυνα" για κρατικοποίηση ξανά του ενεργειακού τομέα (με πρώτη τη ΔΕΗ) και μετά τις πρωτοβουλίες και της κυβέρνησης για ακύρωση της αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ποιος από τη κρατική σαβούρα θα ανοίξει το στόμα του για μείωση του ΦΠΑ ή ΕΦΚ. Η ΛΑΡΚΟ; 

  Ποιοι μένουν λοιπόν να το πουν; 

  Οι ανύπαρκτης φωνής μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του 99% της οικονομίας που περιμένουν να γλυτώσουν επιστρεπτέες και άλλα κρατικά πουρμπουάρ…; Αλλά αυτός ο τεράστιος όγκος των 850.000 επιχειρήσεων παραγωγής, διανομής και εμπορίου έχει μάθει ότι στο Ελλαδιστάν όταν τρως δεν μιλάς… 

  Είναι και ο λαός, θα μου πείτε, για να πει "…νισάφι πια με τους φόρους σας, τους ΕΦΚ και τον ΦΠΑ επί ΦΠΑ…". Είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι μετανάστες… 

  Σύμφωνοι. Αλλά ποιος θα κάτσει να τους ακούσει… Έστω και στις εκλογές. Πόσοι από αυτούς βγάζουν κυβέρνηση; 

  Ενώ, στην άλλη πλευρά…, δηλαδή ο κρατισμός στη μεγάλη του έκταση, (που αγγίζει τα όρια όλων των δήθεν ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων -ΔΕΗ, μεταφορές- και της τοπικής αυτοδιοίκησης) με το κοντά στο 1.500.000, βγάζει κυβέρνηση…

  Άρα τι κάνεις; Κόβεις φόρους για τη κατανάλωση και τον κοσμάκη που δεν τον ελέγχεις και μετά δεν ξέρεις πώς και από που θα βρεις πόρους που έχεις ανάγκη, για να καλύψεις τους διορισμούς που θα υποσχεθείς στις εκλογές και θα κάνεις όταν κυβερνήσεις; 

  Να λοιπόν ο κύριος λόγος για τη βαθιά σιωπή ή τα μπερδεμένα και ασαφή που ακούγονται μασημένα… για μειώσεις στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ και γενικά στη φορολογία, ως μέτρο για να συγκρατηθεί η φτώχεια που μας φέρνει η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, και του 2023.

  Ποιος από τη πολιτική σκηνή θα τολμήσει να ανοίξει θέμα ουσίας για άμυνα στη φτώχεια που μας έρχεται (το 6μηνο που μένει ως τις εκλογές). Και όταν λέμε ουσίας, στο Ελλαδιστάν, μιλάμε πάντα για φόρους και χαράτσια. 

  Για τους οθωμανικούς φόρους, από το ψωμί μέχρι το σπίτι που φτιάχνεις για τα παιδιά σου, την κίνησή σου, και τώρα τη θέρμανση και το καθημερινό σου τραπέζι. 

  Ποιο κόμμα και ποιος πολιτικός αρχηγός θα δώσει, όχι με λόγια και υποσχέσεις (τύπου ΔΕΘ και άλλων πανηγυριών), αλλά με στοιχεία που να πείθουν ότι η κυβέρνηση του, μετά τις εκλογές, θα βάλει κάτω (όπως και πρέπει να κάνει) τον φάκελο του οθωμανικού μας φορολογικού συστήματος και θα επιμείνει σε μειώσεις ΦΠΑ και φόρων καυσίμων, έστω και αν υποχρεωθεί να συρρικνώσει το κράτος. Να το μικρύνει στο ποσοστό που ακόμη επιμένουν και οι δανειστές μας. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ