Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Νοε-2022 07:00

  Θα μείνει στο τραπέζι το μισθολογικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις και τις απεργιακές πιέσεις το θέμα μισθού και συνθηκών αξιοπρεπούς απασχόλησης δεν θα κλείσει εύκολα αυτή τη φορά. 

  Συνεπώς ας φροντίσουμε το συντομότερο να τελειώνουμε με τις (ορθές) πολιτικές ερμηνείες (για κομματικές κινητοποιήσεις) ώστε να μη χάσουμε ακόμη μια φορά την ουσία στο ανοικτό εργασιακό μας θέμα. Κι αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται.

  Ας σταματήσουμε να σκεπάζουμε μόνο με τις προεκλογικές ερμηνείες, την αλήθεια για την απαράδεκτη εργασιακή μας εικόνα ως χώρα των, κατά τα άλλα, επενδυτικών ευκαιριών (που μόνο στο θλιβερό μας εργασιακό επικεντρώνονται...). 

  Πόσο δύσκολο είναι, τέλος πάντων, να δούμε ότι έχουμε θέμα. Τεράστιο θέμα με το μισθολογικό μας και τις  προσφερόμενες συνθήκες εργασίας.   

  Ευτυχώς που (ένα χρόνο περίπου) άρχισαν να το βλέπουν καθαρά και στην αγορά. Και στην παραγωγή. Και γενικά στις υπηρεσίες.  

  Από το 2002 μάλιστα  (χρονιά ευχής για τον τουρισμό) το συζητούν με εμφανή  ανησυχία και προβληματισμό και στην τουριστική αγορά. 

  Για την αγροτική παραγωγή καλύτερα να το ξεχάσουμε. Ας  μην ανοίξουμε  χαραμάδα... Θα φύγουν έντονα δυσάρεστες οσμές...

  Άλλωστε σε χώρους όπου σύντομα θα είναι δύσκολη η συνεννόηση χωρίς γνώση της γλώσσας εργοδότη και εργαζόμενου μετανάστη... ας μην κάνουνε συζήτηση. Το εργασιακό  δεν θα αποφύγει και εκεί τις μεγαλύτερες διαστάσεις...

  Οπότε είναι λάθος να κλείνουμε τη δύσμοιρη εργασιακή μας αλήθεια στο περιορισμένο κουτί... των κομματικών δακτύλων που  (όντως) βρίσκονται πίσω από τον εργατοπατερισμό και το δήθεν εργατικό τους κίνημα. 

  Η χώρα μας έχει τεράστιο εργασιακό θέμα.

  Και αν δεν κάνουμε κάτι την ώρα που πρέπει θα το βρούμε μπροστά μας.  Δεν πάει άλλο με τις σημερινές συνθήκες εργασίας. 

  Το επιχείρημα των κάποιων ανθρώπινων αμοιβών και συνθηκών εργασίας στο 1-2% του συνόλου των επιχειρήσεων (δηλαδή 500-600 επιχειρήσεων σε σύνολο άνω των 850.000), που αντέχουν σε συζητήσιμο μισθολογικό και εργασιακές συνθήκες με προοπτικές, δεν είναι απάντηση στη σημερινή μας εργασιακή πραγματικότητα. 

  Γι’ αυτό και θα χαρακτηρίζαμε ευχάριστο γεγονός ότι, από το φετινό καλοκαίρι, παρουσιάζεται μια κάποια σοβαρή συζήτηση στην επιχειρηματική μας κοινότητα να ανοίξει περισσότερο αυτός ο ανθρώπινος (θα λέγαμε) χώρος εργασίας με προσφορές σοβαρών μισθών και συνθηκών απασχόλησης.

  Άνοιγμα με κίνητρα από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να φέρουν πιο κοντά τους εξειδικευμένο προσωπικό και εργαζόμενους με διάθεση να ανταποκριθούν στην εξειδίκευση.  

  Ίσως, αυτό (που όντως συμβαίνει σε αξιοπρόσεκτη έκταση με ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες) να μην είναι αρκετό για την αναστροφή της εργασιακής πραγματικότητας. Ωστόσο από το σημείο αυτό πρέπει να γίνει η εκκίνηση. 

  Κατά τη γνώμη μας μόνο έτσι θα βεβαιωθούν οι εργαζόμενοι ότι κάτι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Μόνο με την  απ’ ευθείας συνεννόησή τους, στον χώρο της δουλειάς.  

  Στα κάτω-κάτω είναι και υποχρέωση και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής οικονομίας να ανακόψουν την πορεία μας στη μόνιμη απώλεια αξιόλογου εργασιακού δυναμικού, λόγω μετανάστευσης ανοίγοντας τη διαφυγή εργαζομένων μας.   

  Τι νομίζουν οι επιχειρήσεις της σημερινής (και της χθεσινής) μας  εργασιακής αγοράς. Δεν έχουν και τις δικές τους ευθύνες για τον όγκο των 700.000 απωλειών των νέων μας μεταξύ 25-35 ετών που είναι η πλειοψηφία της μετανάστευσή μας; 

  Θα λυθεί όμως το εργασιακό μας μόνο με τις (επιβαλλόμενες έτσι και αλλιώς) πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων; 

  Σε μεγάλο ίσως βαθμό. Όχι όμως ως μεταρρύθμιση, αν η Πολιτεία δεν την θεμελιώσει για τα καλά, τώρα που  όλα δείχνουν ότι η αρχή ξεκίνησε. 

  Ας αφήσουμε λοιπόν τις (περιορισμένης σημασίας) ερμηνείες για τις (βέβαιες) κομματικές παρεμβολές στο κάθε απεργιακό κύμα και ας δώσουμε με κίνητρα ουσίας (όχι κρατικά χαρτζιλίκια και αηδίες) απ’ ευθείας σε επιχειρήσεις που είναι αποφασισμένες (λόγω και αναγκών τους) να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες αμοιβών και όρους δουλειάς, με προοπτικές.     

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ