Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Νοε-2022 00:02

  Συμφωνούν στα υπερκέρδη αλλά διαφωνούν στα μεγέθη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Σε ένα χρόνο έγιναν όλα; Μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022 χτίσαμε ολιγοπώλιο και υπερκέρδη στην ενέργεια; Και πριν τι είχαμε; Λαϊκές τιμές...;

  Τη λαϊκίσαμε πολιτικά, πριν την ώρα της, την υπόθεση των υπερκερδών και στην ενέργεια. 

  Νομίσαμε κάποια στιγμή ότι μάλλον σοβαρά μιλούσε, η πολιτική σκηνή και για τα υπερκέρδη του ντόπιου ενεργειακού ολιγοπωλίου (γιατί περί αυτού πρόκειται).  

  Πιστέψαμε ότι η ενεργειακή κρίση θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και στην ενέργεια. Θα φέρει τιμές σε καύσιμα, θέρμανση και ηλεκτρικό εκεί που έπρεπε να βρίσκονται, όχι πριν την κρίση, ή τη χρεοκοπία του 2009, αλλά πριν 20 χρόνια. 

  Το 1993 που ελευθερώσαμε (όπως οφείλαμε) τις τιμές των καυσίμων χωρίς βέβαια όμως να ψάξουμε (όπως πάντα και για τα πάντα...) το βάθος,  το πλάτος και τους ορίζοντες της δικής μας αγοράς.

  Μιας αγοράς με έντονα χαρακτηριστικά το λαθρεμπόριο και τις αδυναμίες της σε μια ενεργειακή ανάπτυξη με προσανατολισμό την παραγωγή μεν αλλά και την προστασία του νοικοκυριού.   

  Κάποιες από τις ανεξάρτητες Αρχές το είδαν μετά από 12 χρόνια!! Το 2006-2007 πήγαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι  πολιτικοί όμως τους εγκλώβισαν. Διαλύθηκαν οι Διοικήσεις τους και χάθηκε η αυτονομία στην κυριαρχία τους. 

  Τι να το κάνεις που φέρνουμε στις μνήμες πολιτικές παρεμβάσεις και στην ενεργειακή οικονομία όταν κανείς δεν είδε άσπρη μέρα στην τσέπη του από όλο το ενεργειακό κύκλωμα και ας έπαψε το κράτος (υποτίθεται...) να ανακατεύεται,  όπως είχαν παραγγείλει από την Κομισιόν και από το Λουξεμβούργο οι δικαστικές αρχές,  για άνοιγμα και της δικής μας ενεργειακής αγοράς.  

  Πού καταλήξαμε; Φάνηκε από τον Απρίλιο του 2021. Τότε που οι τάσεις ήταν αισθητές και ήταν γνωστές και στο κράτος και στην αγορά, χωρίς να πάρουν διαστάσεις στην καθημερινότητα του λαού. 

  Τα ίδια όμως και μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 που άρχιζαν να "τρίζουν κόκκαλα" και στις αντλίες καυσίμων και σε ενεργειακά τιμολόγια. 

  Για θυμήστε σε μεγάλους καταναλωτές της παραγωγής τι τιμολόγια πλήρωναν από τότε και μέχρι να ανάψει τη φωτιά στην ενέργεια,  το Ουκρανικό στις αρχές του 2022. Ρωτήστε τους, όπως και εμείς. Θα μάθετε πολλά. 

  Διαστάσεις δώσαμε μόνο μετά το φούντωμα του πολέμου στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε. Οι ίδιες και χειρότερες διαστάσεις παραμένουν και τώρα μετά τις άνευ ουσίας συζητήσεις και στην Ε.Ε. 

  Έτσι φθάσαμε στον Ιούλιο που μας πέρασε. Τότε που το κράτος-πατερούλης του Ελλαδιστάν σκέφθηκε πως πρέπει να φανεί ξανά το λαϊκό του πρόσωπο. Να δείξει ότι τα βάζει με τα συμφέροντα. Ότι ανοίγει τις κουρτίνες για να δει και ο λαός το ολιγοπώλιο αλλά και το πώς θα το καθηλώσει η δυναμική του πολιτική. 

  Έτσι ξεκίνησε και η "πολιτική επιθεώρηση" με το κράτος στον ρόλο του πρωταγωνιστή που τα βάζει με τους ολίγους (λες και μπορούν να επιζήσουν πολλοί στη ντόπια ενεργειακή αγορά...) κανονίζοντας να τους πάρει 2,6 δισ. από όσα θεωρεί υπερκέρδη και να τα πάει σε λογαριασμούς με ροή ως τον λαό..., με κουπόνια και δελτία. 

  Αλλά με το άνοιγμα της "αυλαίας" αρχίσαν και τα γνωστά μας πολιτικά καραγκιοζιλίκιά. Δεν θα δώσετε αυτά που είπατε αλλά πολύ λιγότερα, φωνάζει από την "πλατεία" η αντιπολίτευση. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται γιατί είτε αμελέτητοι... απαντάει από τη σκηνή ο πρωταγωνιστής. Για την ουσία ούτε λόγος. Και ποια είναι η ουσία; Έπρεπε να μπούμε σε μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, με τις τιμές στα ύψη για να ανακαλύψουμε την άνεση που έχουμε αφήσει για υπερκέρδη; Τι έκαναν γι’ αυτό οι κυβερνήσεις (όλες οι κυβερνήσεις) από τη χρεοκοπία του 2009 μέχρι σήμερα; Για να μην πάμε και πιο πίσω...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ