Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 00:02

  "Ανάπτυξη" με συρρίκνωση...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Τα κοντέρ καταμέτρησης της πραγματικής ανεργίας πήραν φόρα. Οι απολύσεις λόγω συρρίκνωσης (παντού) ξεκίνησαν. Εμείς όμως εκεί... Βλέπουμε μόνο ανάπτυξη.

  Και γιατί να μη μιλάμε για ανάπτυξη. Τα κάθε μορφής υπερκέρδη από την ενέργεια,  ακλόνητα στο ύψος τους και στην Ελλάδα. Τι θα κάνουμε; Κάποια στιγμή θα κουνήσει και το χεράκι της η Ε.Ε. Ας το κουνήσει και βλέπουμε... 

  Μέχρι τότε όμως (κάτω από τον ασαφή επιχειρηματικό ελιγμό της  συρρίκνωσης, προς συγκράτηση των επιπτώσεων...) θα χάσουν τις θέσεις τους πολύ περισσότεροι από τις 40.000 που υποτίθεται ότι θα πάρουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας, από νέες επενδύσεις πληροφορικής,  logistics ή άλλης τεχνολογίας. 

  Έτσι ακούμε σε φόρουμ,  σε συγκεντρώσεις και πολλές συζητήσεις εντός και εκτός του Μαξίμου. Κάνουμε λάθος; 

  Έτσι ακούγαμε και από το 2017. Για τις 350.000 θέσεις εργασίας που θα έφερναν ελληνοαμερικανικές επενδύσεις επίσης στην τεχνολογία, την ενέργεια και την καινοτομία. 

  Τι άλλαξε από τότε μέχρι τώρα και ειδικά από το 2022 που κοντά στις άλλες κρίσεις προστέθηκε και η ενεργειακή; Σχεδόν τίποτε. Απλά μειώθηκαν λίγο οι θέσεις εργασίας των νέων επενδύσεων. Τώρα μιλάμε για 250.000 ως 300.000. Από τις οποίες οι 40.000 θα είναι και καλοπληρωμένες...

  Τι άλλο ακούμε;

  Από την περασμένη εβδομάδα, ότι η παραγωγή συρρικνώνεται γιατί αγοραστές εσωτερικού σχεδόν δεν υπάρχουν. Και οι του εξωτερικού "ξεχνούν" να παραγγείλουν... (ίσως γιατί το κόστος παραγωγής πέρασε στις πλάτες τους και θα μείνει εκεί -προς τούτο και η συρρίκνωση). 

  Από χθες, ότι η χονδρική και το λιανεμπόριο "ακτινογραφούν" ζημιές. Τεράστιες ζημιές. Πιο πολλές από εκείνες της παραγωγής. Και ίδιες με τις άλλες. Των εξαγωγών και των παραγγελιών εκτός Ελλάδας. 

  Διαβάστε προσεκτικά τις αναλύσεις αυτών που ξέρουν την αγορά μας ( μελετητών, Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων) και θα δείτε καθαρά ότι είμαστε σε φάση αλλαγών και ανακατατάξεων. Τις γνωστές μας συρρικνώσεις. Με προεκτάσεις όμως στην αποεπένδυση και την ανεργία.

  Και μέσα στη σύγχυση ("ανάπτυξη" μέσω συρρίκνωσης) έρχεται και ένα νέο "φρούτο",  από τις ντόπιες αμπελοκαλλιέργειες με προεκτάσεις στη Γαλλία. 

  Αφορμή το σημείωμα της στήλης " Καλοπληρωμένοι μισθοί" . Απολαύστε το...  

  Κύριε Κράλογλου καλημέρα σας. 

  Διάβασα το σημερινό άρθρο σας και θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής: Εγγονή φίλης μου  τελειόφοιτη Πανεπιστημίου από οικογένεια με καλή οικονομική κατάσταση, πήγε πρόσφατα μαζί με άλλους φοιτητές σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας για ένα μήνα   προκειμένου  να μαζέψει σταφύλια με αμοιβή 1000 ευρώ και τα έξοδα παραμονής δικά της! Την ίδια στιγμή τα σταφύλια στην Αχαϊα παραμένουν αμάζευτα με κίνδυνο να καταστραφεί η σοδειά ελλείψει εργατικών χεριών. Βέβαια η υπόψη νεαρά ίσως επιζητούσε την περιπέτεια των νεανικών ονείρων της, ωστόσο το πρόβλημα της απαξίωσης των αγροτικών και γενικότερα των χειρωνακτικών εργασιών από τους νέους μας είναι υπαρκτό και πολύ  μεγάλο. Συνεπώς κάτι πρέπει να γίνει το συντομότερο από τους ιθύνοντες του Ελληνικού κράτους. Παρεμπιπτόντως έχω ακούσει ότι στη Γαλλία οι άνεργοι καλούνται να απασχοληθούν σε παρεμφερείς εργασίες, π.χ. οικοδόμοι σε αγροτικές δουλειές, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει,  όμως θεωρώ ότι είναι ένα συζητήσιμο μέτρο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά της νεολαίας μας.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
  Με εκτίμηση
  Βαρβάρα Ταβλαρίδου Μπακάλη

  Τι να πεις τώρα σε όλα αυτά. Και ειδικά για την αγορά που ανοίγει το επιχειρηματικό κεφάλαιο υπό τον τίτλο συρρίκνωση των πάντων και μεταφορά ενεργειακού κόστους και πληθωριστικών τιμών στον καταναλωτή.

  Εγώ πάντως κρατώ τα σταφύλια της Γαλλίας που μπορεί να ξεκίνησαν ως νεανική φοιτητική πλάκα, αναζητήσεων..., αλλά γιατί να μη γίνουν άλλη μία εξώπορτα νέων από την Ελλάδα. Και τον τρόπο σκέψης των Γάλλων που καλούν άνεργους σε οικοδομικές και αγροτικές δουλειές για να μη χάσουν δικαιώματα σε επιδόματα ανεργίας,  αναζητώντας βέβαια αν το δικό μας κράτος-πατερούλης το έχει ψάξει… 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ