Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 00:02

  Ταμείο έχουμε... Ανάκαμψη θα δούμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Σε 3 χρόνια τέλος τα 20 δισ. επιχορηγήσεις και 12 δισ. δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε 4 τα 20 δισ. ΕΣΠΑ. Άλλα δεν υπάρχουν. Θα πάνε για την ανάκαμψη;

  Καθόλου τυχαίο το ερώτημά μας. Ούτε οι ανησυχίες μας που το προκαλούν. 

  Λίγη προσοχή χρειάζεται, στα προεκλογικά της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και (από αρχές καλοκαιριού) πολλών κομματικών ομάδων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πώς θα μας "σώσουν" τα 55 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ...

  Καλό είναι όμως να το καταλάβουμε τώρα που είναι νωρίς για να δούμε τι βάρος πέφτει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μετά τη στροφή της Ε.Ε σε άλλες ενισχύσεις.

  Ενισχύσεις από τις οποίες να μη ζητάμε πολλά, αφού έχουμε ήδη δεχτεί ότι είμαστε σε δρόμο ανάπτυξης και "καλωσορίζουμε" όλα τα αναπτυξιακά νούμερα που μας βγάζουν οι Βρυξέλλες. 

  Ας μείνουμε στο θέμα μας. Τους τελευταίους πόρους της Ε.Ε ως το 2026 και την εντελώς αδύνατη προοπτική να αυξηθούν ή να επαναληφθούν. 

  Να ξεκινήσουμε με την κρατική και πολιτική μας μιζέρια, καθώς σε ένα 3μηνο η κρατική μηχανή "παγώνει". Τα πάντα νεκρώνουν. Θα ζητάς τον φάκελο της επένδυσής σου και θα τον βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένεις. 

  Ποιος κρατικός υπάλληλος θα πάρει πρωτοβουλία για προώθηση ιδιωτικής επένδυσης που είναι συνδεδεμένη ή συνδυασμένη με προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ ή ακόμη και των αγροτικών επιδοτήσεων. 

  Ποιο μεγάλο ή μικρό επιχειρηματικό σχήμα θα εμπιστευθεί τα σχέδια και τις επενδύσεις του στη μίζερη κρατική μηχανή με τους υπεύθυνους να παρακολουθούν τις προεκλογικές εξελίξεις και να ποντάρουν στην επόμενη κυβέρνηση (που θα θελήσουν να κάνουν του χεριού τους, αφού οι κρατικοί υπάλληλοι είναι το ισχυρότερο μέρος του εκάστοτε εκλογικού σώματος...).

  Η κορύφωση της αστάθειας σε ό,τι λέγεται οικονομική πολιτική κατά την προεκλογική περίοδο θα έλθει το πρώτο 3μηνο του 2023 όπου θα ξεδιπλώνονται και τα προγράμματα της αντιπολίτευσης. 

  Το σενάριο που θα παιχτεί από την αντιπολίτευση (τους πρώτους μήνες του 2023) και θα περιέχει "σκηνές" και για ανάκαμψη μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης,  γράφεται ήδη στα κομματικά γραφεία.

  Μια ιδέα πήραμε στη ΔΕΘ από την αξιωματική αντιπολίτευση που βεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο για την ανακατεύθυνση... που θα δώσει στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Ανακατεύθυνση και ως πηγή χρηματοδότησης και ως "αγκίστρι" για την προσέλκυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...

  Βεβαίωσε επίσης ότι (ως κυβέρνηση) θα διευρύνει τον αριθμό των ωφελημένων επιχειρήσεων ώστε να μη διανεμηθούν τα ποσά σε λίγους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους,  όπως θέλει να κάνει η κυβέρνηση (είπε).

  Δεν μπαίνουμε στην ουσία των εξαγγελιών. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε. 

  Είναι όμως ή δεν είναι λόγος να διατυπώσουμε επιφυλάξεις (αυτές που μας δίδαξε η επιχειρηματική ιστορία του τόπου μας κατά τη μεταπολίτευση) για το πόσο επιδρούν όλα αυτά στις τελικές αποφάσεις ένταξης επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης;

  Όταν ο επενδυτής δεν έχει σιγουριά για κυβέρνηση αυτοδυναμίας τι μπορεί να περιμένει, τον Ιούνιο του 2023, από μια πιθανή συγκυβέρνηση ή συνέχιση της εκλογικής πορείας με άγνωστα αποτελέσματα.

  Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; 

  Ότι από την 3ετία που υπολείπεται για να κλείσει ο κύκλος παροχής ενισχύσεων της Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μας απομένει μόνο μια 2ετία (!!). Ο λόγος (που αποτελεί τραγική αλήθεια της πραγματικότητάς μας) είναι ότι όποτε και αν σχηματισθεί κυβέρνηση, μέσα στο 2023, (ακόμη και τον Ιούνιο) θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα 6μηνο να φέρουμε στο τραπέζι και την πολιτική με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να οριστικοποιήσουμε το πώς θα δοθούν οι υπόλοιποι πόροι του. 

  Γιατί αυτό; Γιατί τα κόμματα της πιθανής συγκυβέρνησης θα έχουν δεσμεύσεις προς τους ψηφοφόρους για παροχές, για έργα και για διανομή ρευστού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν έλθει λοιπόν η ώρα να ασχοληθούμε με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης θα μας φθάσει η διετία 2024-2026;

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ