Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 00:01

  Σήμερα ξανά τα ακίνητα. Αύριο ξανά τα πετρέλαια. Μεθαύριο τι...;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Χαιρόμαστε ειλικρινά όταν διαπιστώνουμε πολιτική βούληση να γίνουν αυτά που λείπουν. Παράλληλα όμως ανησυχούμε όταν τα "έργα" αυτά, τα έχουμε ξαναδεί...

  Πόσα σενάρια πολιτικής ευαισθησίας για την πρώτη κατοικία και την περιφρούρηση και του ενοικίου έχουμε διαβάσει σε προγράμματα, όλων των κομμάτων, του ψευτοσοσιαλισμού μας...

  Δεν θα πάρουμε όρκο ότι δεν έγινε απολύτως τίποτε. Ότι δεν είδαμε πολιτική πρόθεση να διορθωθούν απίθανα αλαλούμ στη στέγαση. Στην απόκτηση ακινήτου. Στην προστασία του ενοίκου. Γενικά της ενοικίασης. 

  Είμαστε στο 2022. Και ποιος είναι ο στόχος μας για την προστασία της κατοικίας; Για την προστασία της επένδυσης σε ακίνητα; Οι εχθρικοί φόροι ακινήτων. Χαράτσια με διάφορες "μάσκες" εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια. Τα 13 μέσα στην κρίση!!.

  Τι άλλο; Η αγορά ακινήτων ξέφυγε. Μαζί της και η προστασία τόσο του ιδιοκτήτη του ενοικιαζόμενου, όσο και του ενοικιαστή!! 

  Γιατί αυτό; Μήπως εκσυγχρονίστηκε με ταχύτητα η αγορά ακινήτων στην Ε.Ε. και δεν την παρακολουθήσαμε, όπως μας συμβαίνει πάντα; Τίποτε απ' όλα αυτά; 

  Απλά η κρίση, η συνέχειά της με την πανδημία και τώρα τα ενεργειακά έβγαλαν στην επιφάνεια τα κενά και στη νομοθεσία για τα ακίνητα. Έδειξαν και την ανυπαρξία πολιτικής να καλύπτει τις ανάγκες αυτές. 

  Και ποιο είναι το νέο που περιμένουμε; Να φροντίσει η κυβέρνηση τα κενά πριν πάμε για εκλογές... Γιατί μετά τις εκλογές κανείς δεν ξέρει αν θα έχουμε βούληση για την τακτοποίηση των ανοικτών θεμάτων. 

  Ποιων θεμάτων; Τα πιο τρανταχτά τα ανέπτυξαν, με τον καλύτερο τρόπο, σχολιαστές στο ρεπορτάζ του Capital.gr, της κ. Ελένης Μπότα "Μεγάλη έλλειψη κατοικιών για μίσθωση." 

  Μεταφέρω το πρώτο από τα σχόλια του forum,  "petros 1967” επειδή αποτυπώνει έναν προβληματισμό που οπωσδήποτε θα απαιτήσει απάντηση. "...Σε λίγα χρόνια οι ΑΕΕΑΠ, τα  funds (τράπεζες) και οι υπόλοιποι μεγάλοι developers θα έχουν στην ιδιοκτησία τους εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα προς εκμετάλλευση.  Θα ζητάνε εγγυήσεις, συστατικές επιστολές, δυο-τρία ή περισσότερα μισθώματα εγγύηση, θα έχουν δικές τους βάσεις δεδομένων με κακοπληρωτές και προβληματικούς ενοικιαστές, ήδη σωστά ετοιμάζεται από την κυβέρνηση ο δείκτης φερεγγυότητας των Ελλήνων.  Κακοπληρωτές και χαμόγια δεν θα μπορούν να νοικιάσουν, τα δε συμβόλαια θα είναι δράκοντα υπέρ των εταιρειών ενώ θα υπάρχουν ακόμα ειδικοί όροι ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να διαμένουν στην κατοικία και άλλα ωραία που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και ξεκίνησαν ήδη και στην Ελλάδα" .

  Το "έργο" των ακινήτων με τίτλο... "θα κλείσουμε τις ύποπτες τρύπες της αγοράς και των ενοικίων" παίζεται 25 χρόνια... Θα συνεχίσουμε να το συναντάμε και στη νέα φάση της κρίσης, μετά το 2023. Τι άλλο να πεις...

  Το άλλο "έργο" τώρα... Το έχουμε ξαναδεί, αρκετές φορές. Οι  έρευνες των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

  Και αν το κάνουμε "σήριαλ",  ξεκινώντας από την εποχή της χούντας και του Πρίνου, άντε να ξαναδείς τούρκικη σαπουνόπερα στην Ελλάδα...

  Από το έγκυρο ρεπορτάζ του κ. Χάρη Φλουδόπουλου "Αλλάζει το κλίμα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα" προκύπτει η κυβερνητική ανησυχία να μην αφήσουμε χωρίς έρευνα τα αποθέματά μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς, (αυτή τη φορά...) σύμφωνα και με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, "...οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15%-20 % των καταναλώσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 δισ. ευρώ".

  Και το έργο αυτό. Οι έρευνες του πετρελαίου, φυσικού αερίου στην Ελλάδα,  το έχουμε δει άλλες 6 φορές από 8 κυβερνήσεις μετά το 1974 που πρωτοπαίχθηκε. 

  "Αποσύρθηκε" από την πολιτική σκηνή για δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους..., 2-3 φορές. 

  Οπότε,  ας μη βάλουμε ακόμη κελεμπίες... Ας αφήσουμε τις έρευνες να εξελιχθούν. Μην τις μπλέξουμε πολιτικά με προεκλογικό και μετεκλογικό κλίμα,  όπου κάθε πολιτικός και κάθε κόμμα θα λένε το μακρύ τους και το κοντό τους..., πότε για το περιβάλλον και πότε για τα εθνικά μας κέρδη..., από τις άλλες πηγές ενέργειας. Γιατί υπάρχει και το "μεθαύριο", που δεν θα έχουμε τίποτε άλλο να πούμε... Έστω και σε επανάληψη... Ούτε για πετρέλαια ούτε για ακίνητα...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ