Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 00:02

  Οι "έξω από το μαντρί" 473 της Θεσσαλονίκης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Θα απαντήσουν, οι 473 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, που αναζητούν τη διάσωσή της, στο ερώτημα "γιατί και εσείς οι ντόπιοι δεν κάνετε επενδύσεις;" 

  Και δεν έχουν άδικο να το ρωτούν, οι πολυεθνικοί και οι άλλοι ξένοι επενδυτές, που ακόμη το σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα Και ιδίως που θα επενδύσουν...

  Δεν έχουν άδικο ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Βγάζει μάτι πλέον η "επενδυτική αναπηρία" της και "αποεπένδυση", εδώ και 25 χρόνια. 

  Ψάξτε στη Σίνδο, που οι πολιτικοί και οι κομματικοί την ξέρουν μόνο από τις γλοιώδεις επισκέψεις τους στις στημένες εκδηλώσεις, για να φανεί κίνηση... Θα καταλάβετε, χωρίς δυσκολία τι μας λέει και γιατί ανησυχεί η εντυπωσιακά μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών της συμπρωτεύουσας.  

  Την κίνηση των 473 γνωστών επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης που μιλάνε για "νέο ρεύμα" για "νέο όραμα" την παρακολουθώ από τότε που ήταν 100-150. Και όταν πέρασαν τους 200 και τους 400, όταν και άλλες ομάδες και της κοινωνίας, πήγαν κοντά τους. 

  Την παρακολουθώ και επειδή ως επιχειρηματική κίνηση, δηλώνει  ότι είναι έξω από "συνδικαλιστικό μαντρί" των οργανώσεων της βιομηχανίας. Και γενικά των οργανωμένων ομάδων της ιδιωτικής οικονομίας. Δεν το κρύβει και το δικαιολογεί. 

  Θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα επαναφέροντας την οικονομία στον ελεύθερο ρόλο της με τους δικούς της τους κανόνες, λένε, και όχι να βλέπουμε να ακολουθεί την πολιτική και τη γνωστή της μιζέρια. Τη μιζέρια που,  για λόγους πολιτικού κόστους και μόνο, ανατρέπει τα πάντα. 

  Είναι λόγια του αέρα, που θα ξεφουσκώσουν όταν συναντήσουν τα γνωστά πολιτικά καλοπιάσματα..., και τις πολιτικές "προσκλήσεις" για διαπλοκή με το κράτος, σε κοινές δράσεις και προγράμματα; 

  Θα φανεί. Προς το παρόν πάντως προβάλλουν, πειστικό αντίλογο, τις παρατηρήσεις μας για τον ρόλο τους, σε συνομιλίες που είχαμε μαζί τους. 

  Τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, είναι ένα εύλογο ερώτημα. Όχι πολλά πράγματα. Η πολιτική μιζέρια έχει πάρει και πάλι κεφάλι και στη Θεσσαλονίκη. 

  Να σκεφτεί κανείς τούτο. Οι εν λόγω 473 θέλουν να αναλάβουν και τα κάπου 1.000.000 τ.μ. κουφάρια (!!) από τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης. Να τα αναλάβουν και να τα αναστήσουν επιχειρηματικά. 

  Πού σκοντάφτουν; Στο Κρατιστάν. Έχει τη δική του άποψη και τους τα μασάει...

  Και τι απαντούν; Τοποθετούν απέναντι σε όλους μας λυπηρές εικόνες (της πραγματικότητας όμως) για την Θεσσαλονίκη όπως αυτή.

  "…Από το 2000, η Θεσσαλονίκη έχασε το 65% του ΑΕΠ της και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από 1η έγινε 8η με το ΑΕΠ της από το 92% της ΕΕ να κατακρημνίζεται στο 48%! Επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και η ανεργία εκτινάχθηκε. Η αποβιομηχάνιση, από μόνη της οδήγησε στη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Όντας στη δίνη της 12ετούς χρηματοοικονομικής κρίσης στα χρόνια που ακολούθησαν, οι επιπτώσεις της πανδημίας δοκιμάζουν ακόμα περισσότερο τις αντοχές της πόλης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ ακόμη έχουμε αύξηση πληθωρισμού και με τον πόλεμο πολύ κοντά μας... οικονομική ανασφάλεια. Αποτυπώνεται στασιμότητα στο ΑΕΠ, αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών, πρωτογενές έλλειμμα, τεράστιο εξωτερικό χρέος, εκτίναξη του εσωτερικού χρέους στα 340 δισ. ευρώ. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την περιοχή και είναι πολλαπλάσια εντονότερο στη δυτική πλευρά...".  

  Και αυτή "...Διαχρονικά η Θεσσαλονίκη ακούει υποσχέσεις για ανάπτυξη, οικονομική ανάταση με πάταξη της ανεργίας και γιατί όχι οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της. Μελέτες έργων σε βάθος δεκαετιών, το μοντέλο της πόλης υπηρεσιών, η καινοτομία, ο τουρισμός - τουρισμός κρουαζιέρας, το Hollywood... που ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Δεν αρκούν αυτά για να οδηγήσουν την πόλη μας σε ένα πλαίσιο συνεχούς εξέλιξης και αναβάθμισης. Είναι "λύσεις τσιρότα”, αφού από μόνες τους δεν αναστρέφουν την πορεία του ΑΕΠ"

  Τι να απαντήσουμε τώρα εμείς σε αυτό το δυσάρεστο κατεβατό για τη Θεσσαλονίκη; 

  Να σιωπήσουμε μπροστά στην εντονότατη ανησυχία των Θεσσαλονικέων ότι η συμπρωτεύουσα της χώρας είναι στις υποψήφιες να αλλάξουν χέρια...; (εκτός του λευκού Πύργου βεβαίως...).  

  Απλά περιοριζόμαστε στην υπενθύμιση της είδησης των ημέρων; Ότι η Τούρκικη Vakko ("ερωτευμένη" και με τη Θεσσαλονίκη -όπως και άλλοι Τούρκοι επενδυτές-αγοραστές) μας έκανε τη χάρη... να ιδρύσει την Vakko Investment Mονοπρόσωπη Α.Ε, στους σκοπούς της οποίας εντάσσεται και η απόκτηση, η αγορά, η πώληση, η εκμίσθωση, η ανάπτυξη, η κατασκευή, η αναπαλαίωση, η εκμετάλλευση αλλά και η διαχείριση ακινήτων κάθε μορφής… Αυτά. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ