Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Μαρ-2022 00:02

  "Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Μόλις τώρα ξεκινάμε να δούμε στις Βρυξέλλες τι ήταν αυτό που είχαμε να κάνουμε ως Ε.Ε., για να μη μιας πιάσει εντελώς στον ύπνο η ενεργειακή κρίση.  

  Η Αθήνα,  λέει το ρεπορτάζ  (Μέτρα της Κομισιόν κατά της ακρίβειας)  περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας μέσα από την αναθεωρημένη εργαλειοθήκη επειδή, οι υψηλές ενεργειακές τιμές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. 

  Τούτο διότι, η κατάσταση για τον λογαριασμό από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων που καλύπτει τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλάζει συνεχώς. 

  Με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε μέχρι και το τέλος του 2021, θα ενίσχυε μέρος των ανατιμήσεων μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου καθώς αναμενόταν αποκλιμάκωση των τιμών. 

  Αλλά με την αύξηση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όταν οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω, τα χρήματα του λογαριασμού από τα έσοδα ρύπων, υπολογίζονταν ότι θα μπορούσαν να επαρκέσουν για να καλύπτουν επιδοτήσεις μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

  "Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το", που λέει και η ελληνική παροιμία...

  Μα είναι δυνατόν ολόκληρη η Ευρώπη, στη πιο ρυπαρή φάση της ιστορίας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το επιτελικό κράτος των Βρυξελλών, να συζητάνε για τους ρύπους από τον λιγνίτη, για τις δημοπρασίες ρύπων,  για το Ταμείο ρύπων και για το αν θα μας δώσουν ευκαιρίες και τι ευκαιρίες θα μας δώσουν (από τα δικά μας λεφτά) να τα βγάλουμε πέρα, όταν το τσουνάμι τιμών τρέχει ήδη σε όλη την Ευρώπη με τα πρώτα τεράστια και καταστροφικά κύματα να χτυπάνε ήδη την Ευρωζώνη;

  Αυτό περίμενε και η Ελλάδα 42 χρόνια από την ένταξή της στην Ε.Ε. κάτω από τον (απολύτως ορθό) οραματισμό να είναι μέλος σε μια μεγάλη οικονομική οικογένεια. Στην οποία έτσι και αλλιώς ανήκει μιας και είναι ο ευρύτερος φυσικός γεωπολιτικός και οικονομικός της χώρος;

  Αυτό είχαμε ανάγκη; 

  Να ενταχθούμε σε μια Ένωση η οποία, χτυπημένη από την πανδημία, βρίσκεται στην καρδιά μιας ενεργειακής κρίσης που απλώνεται σαν καρκίνωμα και από τον ευρωπαϊκό πόλεμο (ας μη γελιόμαστε για τη μορφή του πολέμου) περίμενε την Ελλάδα να της υποδείξει την ανάγκη Ενεργειακού Ταμείου κάλυψης μέρους από τις 300-400% αυξήσεις σε τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου; 

  Δεν κάνουμε "αντάρτικο" στην Ε.Ε από τη στήλη. Μακριά από μας τέτοιες πρωτοβουλίες. 

  Πάει όμως να περάσει στα ψιλά... το πόσο ανέτοιμη βρήκε την Ε.Ε. ένας πόλεμος στα σύνορά της. Πόσο πολύ γραφειοκρατική παραμένει η Ε.Ε. η οποία μόλις τώρα βάζει θέμα ασφάλειας και ενεργειακής επάρκειας και όχι πριν κλιμακωθεί πόλεμος. 

  Το επαναλαμβάνουμε. Δεν κάνουμε "αντάρτικο".

  Αλλά είναι αδύνατον να αφήσεις να πέσει κάτω... (ασχολίαστη) η σαφέστατη δήλωση στο BBC του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Φ. Τίμερμανς, αρμόδιου για την πράσινη συμφωνία, ότι "...οι χώρες που σχεδίαζαν να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και να στραφούν προσωρινά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια στις ΑΠΕ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα και μετά να μετακινηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτι τέτοιο είναι εντός των παραμέτρων που έχουμε ορίσει για την ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική...". 

  Πώς να αφήσεις να περάσει έτσι, στα ασχολίαστα και δήθεν απαρατήρητα, η αιφνίδια και μέσα στην κρίση απόφαση της Ε.Ε. για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές καυσίμων. 


  Εξάρτηση που δεν περιορίζεται μόνο στην πραγματικότητα της εξάρτησης. Γιατί με αυτή την αιτία έχουμε και μπίζνες...

  Πολύ μεγάλες μπίζνες από μια Ευρώπη (βλ. και Γερμανία) η οποία το 2021 εισήγαγε περίπου 160 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή αλλιώς περίπου το 40% της συνολικής της κατανάλωσης. Τέλος πάντων...

  Όταν λοιπόν η ίδια η Ε.Ε. καλεί σε αναζήτηση και αξιοποίηση (κατά τη γνώμη μας παρά πολύ σωστά) της κάθε προσφερόμενης εναλλακτικής, λύσης, μεταξύ των οποίων και τον άνθρακα και τον λιγνίτη,  μόνη της σου λέει ότι τα χειρότερα έρχονται και το 2022 και για το 2023. Έχουμε συνεπώς χρόνο να κάνουμε κουβέντα, αν είναι χρήσιμο και γιατί είναι χρήσιμο στην Ε.Ε. το Ταμείο Ενεργειακής Ανάκαμψης, όταν βγάζει μάτι..., το πόσο απροετοίμαστους μας βρήκε η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός της; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ