Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 00:02

    Χαρίστε και τις επιστρεπτέες, να τελειώνουμε...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Οριζοντίως οι αποζημιώσεις. Καθέτως οι επιδοτήσεις. Πλαγίως οι επιστρεπτέες. Από 8 δισ. στα 3 δισ. και μάλλον χαρίζονται. Κατά τα άλλα φιλελεύθεροι...

    Και τι πρέπει να γίνει; Τα 8 δισ. τσάμπα λεφτά στην αγορά πήγαν στο πρόβλημα της πανδημίας. Πήγαν να ισορροπήσουν τα μέτρα για τις ζημιές στις επιχειρήσεις. Όλοι το έκαναν αυτό στην Ε.Ε. και μάλιστα με τις ευλογίες της Κομισιόν. Οι 800.000 επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας, από τις οποίες οι 150.000 είναι με λουκέτο στο χέρι, δεν έπρεπε να αποζημιωθούν; 

    Πουθενά δεν έγινε αυτό που έγινε στο ελληνικό Κρατιστάν. 

    Το ίδιο το οικονομικό επιτελείο βγήκε δειλά-δειλά και σχεδόν παρακάλεσε, τους κατ' επάγγελμα "βουτηχτές" στους φόρους του κορβανά μας, να μην εκμεταλλεύονται τις κρίσεις, που περνάμε από το 2008. 

    Τους συνέστησε επίσης, να μην παριστάνουν τους δύσμοιρους μαγαζάτορες και βιοτέχνες όταν κλέβουν την Εφορία με έσοδα "μαϊμού" (για να μη χάνουν τα λεφτά του κράτους-πατερούλη). 

    Και τους υπενθύμισε ότι η ΑΑΔΕ τους ξέρει και ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τις επιδοτήσεις, τα επιδόματα και τα τσάμπα δανεικά. 

    Έχουμε βέβαια και την αντίφαση. Βγήκε επισήμως η κυβέρνηση, προ διμήνου και ενώ είπε ανοικτά ότι κανείς δεν πρέπει να ονειρεύεται χαρίσματα σε χρέη και δανεικά δεν ξέχασε... να κάνει  κούρεμα των 8 δισ. (που δόθηκαν ως επιστρεπτέες) και για τα άλλα 3 δισ. ξεκίνησε τις παρατάσεις στην επιστροφή τους, χωρίς τελειωμό. 

    Από χθες μάλιστα,  με τον χιονιά και το μπάχαλο που εξέθεσε κράτος και κυβέρνηση, μαζί με τα συγγνώμη άρχισαν και τα πλάγια λόγια για χάρισμα (από τους δικούς μας φόρους βεβαίως) στα τελευταία, από τα τσάμπα (τα 8 δισ.) της πανδημίας, προς μεγάλη δόξα του κράτους – πατερούλη!!. 

    Δηλαδή τι; Να πληρώνουν οι επιχειρήσεις τις κρίσεις και τις πανδημίες και το κράτος να κάθεται να τους κοιτάει; 

    Καθόλου. Απλά το κράτος να μην μπερδεύεται στα πόδια της αγοράς και να μην την κυνηγάει με απαράδεκτους φόρους. 

    Το κράτος να επιβραβεύει δράσεις επιχειρήσεων με απαλλαγή φόρων όταν επενδύουν σε νέες δουλειές και θέσεις εργασίας τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.

    Γιατί,  πάραυτα, δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό το κράτος και αντίθετα με την πραγματική του υποχρέωση προς την ελεύθερη οικονομία μέχρι και προ 4ετίας χρωστούσε επιστροφές φόρων 10 δισ. σε εκατοντάδες επιχειρήσεις εξαγωγείς και άλλους ιδιώτες που έφτυσαν αίμα να πάρουν πίσω ΦΠΑ ή άλλα άδικα χαράτσια;

    Γιατί στο ελληνικό Κρατιστάν,  το κράτος αφέντης,  τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι και μετά αρχίζει επιδοτήσεις, οριζοντίως και καθέτως προφανέστατα για να μη χάσουν τα κόμματα (όλα τα κόμματα), πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή, με τους πάντες και στην αγορά.

    Ας πούμε εντάξει με τις επιχειρήσεις. Γίνονται όντως πολλά λάθη με συνέπεια να τροφοδοτούνται μέχρι και οι βουτηχτές των φόρων του γενικού κορβανά. Με τα νοικοκυριά και τους άνεργους, γιατί να είναι κακές οι επιδοτήσεις μισθών, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου;

    Το ερώτημα εδώ είναι ποιος επιδοτεί ποιόν στα νοικοκυριά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Στη βενζίνη, το πετρέλαιο και η διακύμανση στο νόμισμα είναι υπεύθυνα μόνο για το 30%-35% της τελικής τιμής. Το 65%-70% της λιανικής στην Ελλάδα, αφορά αποκλειστικά φόρους. Και το ποσοστό αυτό είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε, και χωρών όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Γαλλία, όπου η μέση αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη της ελληνικής.

    Η Ελλάδα μάλιστα παραμένει, πανευρωπαϊκά, στην 3η θέση με τον πιο ψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη. Επιβάρυνση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω του συντελεστή ΦΠΑ. Στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24%, όταν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, ο ΦΠΑ κυμαίνεται σε ποσοστά 19%, 20%.

    Κάπως έτσι έγινε και το κρατικό μονοπώλιο στην ενέργεια (όπως τα έχει κάνει) μας πήγε στις αναπόφευκτες αυξήσεις του 200% και πάνω (θα το δείξουν και οι επόμενοι λογαριασμοί στο ρεύμα). Ποιος όμως να σκάσει και γιατί όταν έχεις οριζόντιες, κάθετες και πλάγιες επιδοτήσεις. Όταν τα χαρίσματα σε χρέη ή δανεικά και αγύριστα είναι η "οικονομική πολιτική" στο Κρατιστάν. Πόσο θα βαστήξουν όλα αυτά; Μέχρι να μας επισκεφθεί ξανά η Τρόικα κρατώντας για "δώρο" το επόμενο μνημόνιο.           

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ