Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 00:02

  Μην πυροβολείτε την αγορά με εκλογές...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ας προσέξει η κυβέρνηση, στον βαθμό που ευθύνεται, τις συνεχείς διαρροές για πρόωρες εκλογές εντός του 2022. Θα είναι καθαρό έγκλημα στην οικονομία.

  Τα σενάρια είναι πολλά. Και οι σκοπιμότητες πολύ περισσότερες. Αναφέρω τα επικρατέστερα, για το καλοκαίρι (μαζί με τα μπάνια του λαού) όπως και για το Φθινόπωρο (προοπτική για την οποία μπαίνουν και στοιχήματα...).

  Δεν χρειάζεται να πάμε και στις αναλύσεις, για τους πολιτικούς τακτικισμούς και τη σημασία ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, καθώς τα πάντα έχουν να κάνουν μόνο με τα συμφέροντα των κομμάτων,  της πολιτικής και των διεκδικητών της εξουσίας. ΄

  Τίποτε απολύτως από όλα αυτά δεν έχει να δώσει κάτι στην οικονομία του 2022 και της 5ετίας που ακολουθεί. 

  Αδιάφορη εντελώς για τα πολιτικά σενάρια είναι και η αγορά η οποία (μέσα από βασικούς κανόνες λειτουργίας της οικονομίας βεβαίως) θα είναι από εδώ και πέρα, (ίσως και μέχρι το 2030) ο μεγάλος κριτής των εκλογών. Γι' αυτό πιστεύουμε και επιμένουμε πως θα ήταν ευχής έργο να γίνουν,  στο τέλος της 4ετίας.

  Να μη μας διαφεύγει δε ότι η αγορά από την παραγωγή, τη διακίνηση, τις εξαγωγές, μέχρι τις επενδύσεις και τα κουράγια επιχειρήσεων και επιχειρηματιών για μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα βήματα σε λύσεις (στη βραχυκυκλωμένη, από παντού, οικονομία μας) είναι κυριολεκτικά σε κακό χάλι.

  Μη μας παρασύρουν οι ωραιοποιήσεις (δημοσιογραφικές σε πολύ μεγάλο μέρος) κάποιων επιχειρηματικών ελιγμών με εξαγορές ή και συγχωνεύσεις, που μας τάζουν λαμπρό οικονομικό μέλλον. 

  Πρόκειται για προγραμματισμένα επιχειρηματικά βήματα, μέσα στη διαγραφόμενη απόγνωση από τον ασυγκράτητο μετασχηματισμό των πάντων στην ελεύθερη οικονομία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Ειδικά στην Ευρωζώνη. 

  Τι μπορεί να αντιστρέψει, λοιπόν, το έντονα αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον (που συντηρεί κλίμα οικονομικής κρίσης από το 2019), όταν συνεχίζει να επιβαρύνεται καθημερινά από τις διαστάσεις που παίρνει η πανδημία, για την οποία η περιρρέουσα συγκρατημένη αισιοδοξία, βλέπει μεν κάποια καλυτέρευση,  υπό προϋποθέσεις, αλλά μετά το καλοκαίρι του 2022; 

  Να αναθαρρήσει η αγορά επειδή οι όποιες πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν να ανοίξει περισσότερο ο κορβανάς, μέσα στον γνωστό κρατικοδίαιτο ανταγωνισμό των κομμάτων εξουσίας, για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα,  από τα περισσεύματα του κορβανά; 

  Μη γινόμαστε περισσότερο κωμικοί από όσο είμαστε. Ακόμη και οι φοροφυγάδες που εισχώρησαν μέσα στις διανομές των 43 δισ. του κορβανά,  από το 2019 ως το 2021 αντιλαμβάνονται ότι το μόνο που παραμονεύει στη γωνία της κρατικοδίαιτης οικονομίας μας είναι ένα πιθανό μνημόνιο και όχι πράσινο φως για νέες μοιρασιές. 

  Η κυβέρνηση, με πρόσχημα ή όχι την πανδημία (αδιάφορο τι επικράτησε στη σκέψη της) έδωσε ό,τι είχε να δώσει στην οικονομία μέσα από επιδόματα και επιδοτήσεις. 

  Μπορεί να την βοήθησαν και οι ανοχές της Κομισιόν, αλλά αυτό ήταν. Αυτά έδωσε. 

  Τι χρωστάει; Το τελικό δικό της δείγμα γραφής στην αναπτυξιακή πολιτική. Στο άνοιγμα της οικονομίας. Στον ορισμό των συνόρων παρουσίας του επιχειρηματικού κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

  Πότε θα δούμε το δείγμα γραφής. Έχει ακόμη 18 μήνες θητείας και ένα νέο πλέγμα αναπτυξιακής πολιτικής στα χέρια της. 

  Τι άλλο να περιμένει η οικονομία και ο επιχειρηματικός κόσμος μέχρι τη λήξη της θητείας της; Προεκλογικά προγράμματα που θα εφαρμόσει ως πιθανή νέα κυβέρνηση; Αρκούν αυτά για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία;  

  Η αγορά πρέπει να ξέρει που βαδίζει. Και ιδίως πού θα βαδίσει ακόμη και με τη βοήθεια των 77 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τους όρους από τα ελληνικά ομόλογα και τα ΕΣΠΑ.

  Την απάντηση όμως (δυστυχώς), την δίνουν μόνο διαρροές με την υπόδειξη να προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές,  ώστε να μη χαθούν τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη (λένε τα σενάρια). Πρόωρες εκλογές να πιαστεί στον ύπνο και η αντιπολίτευση. 

  Για το παραγωγικό όμως μοντέλο της οικονομίας (για το οποίο κάνει λόγο και η κυβέρνηση) και για το πόσο θα κυριαρχεί και στο μέλλον το αξεπέραστο μεταπολιτευτικό πρόβλημα της πολιτικής και κομματικής παρέμβασης στην οικονομία, οι απαντήσεις πότε θα δοθούν; Προεκλογικά και πάλι; Βεβαίως και σημειώνουμε τις επίσημες διαβεβαιώσεις για εκλογές στην ώρα τους. Πείθουν όμως, όσο πρέπει, την οικονομία και την αγορά; Εσείς τι λέτε; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ