Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 00:02

  Φέτος είναι το 2023...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Κάνουμε λάθος αν νομίζουμε ότι το 2022 θα γεμίσουμε επενδύσεις με δουλειές και με 10ευρώ στον κατώτατο θα έχουμε και έτοιμα. Είμαστε ήδη στο 2023... 

  Ας το προσέξει η κυβέρνηση. Και είναι καλό να δει ξανά από την αρχή αν έχει απαντήσει στις υποχρεώσεις της προς την οικονομία και τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα, μόνο με τα διάφορα επιδόματα του 2021-2022, και τα χαρτζιλίκια σε επιχειρηματίες, ανάμεσα στους οποίους είναι και επαγγελματίες φοροφυγάδες...

  Η κυβέρνηση θα κριθεί στην οικονομία και μόνο στην οικονομία. Ας το καταλάβει. Και για το δικό μας καλό και για το δικό της, αν θέλει να πιστεύει ότι θα παραμείνει, μετά τις εκλογές. 

  Όταν όμως μιλάμε για οικονομία το 2022 πρέπει στην προσοχή μας να βάλουμε τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εδώ και τώρα. Και να ακολουθήσουν τα οράματα για καινοτομίες και για προσαρμογή μας στους νέους τεχνολογικούς ορίζοντες.

  Ο πληθωρισμός που έρχεται να καθίσει στον οικονομικό μας σβέρκο, με 5% τουλάχιστον για το 2022, λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και καυσίμων, από 200-300%, θα είναι ο λίβας που θα κάψει τα σπαρτά... της κυβέρνησης, στην οικονομική της πολιτική. Αυτή την πολιτική που νοιώσαμε στις τσέπες μας. 

  Οι αυξήσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις ήρθαν να μείνουν και θα μείνουν σε όλο το 2022. 

  Ας μη ξεγελιόμαστε με εκτιμήσεις για υποχώρησή τους, όταν οι αιτίες δεν ελέγχονται. Οι αιτίες είναι εισαγόμενες, από πολύ μακριά, ενώ ο εσωτερικός μας κρατισμός δεν τις αφήνει ούτε να ελεγχθούν ούτε να περιορισθούν. 

  Εάν, αντίθετα από αυτά που εμείς πιστεύουμε, η κυβέρνηση επιμένει πως οι εξαγγελίες και οι αναλύσεις της, για τα καλά που μας φέρνει το νέο νομοθετημένο πλέγμα αναπτυξιακής και επενδυτικής νομοθεσίας, θα χαλαρώσουν την αγωνία από την πληθωριστική κατάσταση που ζούμε (και θα συνεχίσουμε να ζούμε), κάνει ανυπολόγιστης αφέλειας πολιτικό λάθος. 

  Και αυτό όχι γιατί συμβαίνει να μην έχουμε ανάγκη σύγχρονο αναπτυξιακό πλέγμα προσέλκυσης επενδυτών με προσφορές σε θέσεις εργασίας, αλλά γιατί και η μικρότερη επένδυση,  στην Ελλάδα, (από τα εγκαίνια των θεμελίων της μέχρι τις προσλήψεις προσωπικού) θέλει μια 5ετία στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμη και με τις απλοποιημένες διαδικασίες που προετοιμάζονται.

  Στην Ελλάδα, ως γνωστό, δεν πάσχουμε από νομοθεσία αλλά από τις ασταμάτητες επιπλοκές στην εφαρμογή της. 

  Να πάμε στην άλλη μεριά τώρα όπου εξελίσσεται το "θρίλερ" με τους Τούρκους. Ούτε και αυτό θα μεταβληθεί μέσα το 2022 για να κερδηθεί πολιτικά, το 2023, σε συνδυασμό βεβαίως με τις εκλογές. 

  Ούτε η πανδημία αξιοποιείται πολιτικά (πολύ δε περισσότερο αντιπολιτευτικά),  όσο θετική και αν ήταν η αντιμετώπισή της. Ήταν άλλωστε κοινωνικό χρέος της Πολιτείας ό,τι έγινε και ό,τι άλλο μπορούσε να γίνει. 

  Για τους δε μπαχαλάκηδες, με τον ελεγχόμενο κομματικά ή τον ανεξέλεγκτο κωμικοτραγικό συρφετό, που, ως ελληνικό αίσχος κλείνει ήδη 30ετία,  τι να πεις. Δεν χωράει καμία σοβαρή συζήτηση. 

  Είναι δυνατόν να μιλήσεις για θετικά ή αρνητικά πολιτικά κέρδη από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ή τις ελλείψεις που καλύφθηκαν με κυβερνητικές παρεμβάσεις...; Αν πεις κάτι είναι μόνο για τα άχρηστα λεφτά που πληρώνουμε από τους φόρους μας ως ζημιές, μέσα και έξω από τα αχούρια, γνωστά στην Ελλάδα και ως Πανεπιστήμια. Τα αχούρια για τα οποία εκπαιδεύουμε τώρα και ειδική αστυνομία να τα φυλάμε... Αυτό και αν είναι κατάντια. 

  Για να μείνουμε όμως στο κυρίως ζητούμενο του σημειώματός μας και στην απορία μας για ποιο λόγο η κυβέρνηση (όπως και όλες οι κυβερνήσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008 μέχρι και το 2022 και βλέπουμε...) δεν αντιλαμβάνεται ότι η κρατικοδίαιτη πολιτική επιδομάτων δεν έδωσε και δεν πρόκειται να δώσει το παραμικρό, στην οικονομία.

  Ποιος ο λόγος λοιπόν να μοιράζονται οι πολιτικές επιδομάτων χαρτζιλικιών, βοηθημάτων μαζί με τα 10ευρα σε κατώτατο μισθό, ανάμεσα στο 2022 και το 2023 όταν αυτό που έχουν ανάγκη, τόσο η οικονομία όσο και τα νοικοκυριά ένα προς ένα, είναι η κατάργηση ειδικών φόρων και εισφορών, χαρατσιών σε ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα διόδια, στα τέλη κυκλοφορίας. Κόψτε από σήμερα φόρους και χαράτσια, που κανείς δεν τα δικαιολογεί όσο ξέρει ότι συντηρούν και άχρηστο κράτος. Κόψτε τους σήμερα. Οτιδήποτε θα συμβεί το 2023, είναι "ύποπτο" λόγω εκλογών.

   george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ