Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 00:02

    Κοντά τα "πολιτικά χέρια" από την οικονομία...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Ανταγωνισμός ΦΠΑ, ΕΦΚ και ΕΝΦΙΑ ποιος θα φέρει περισσότερα. Πόσο οικονομικοί και πόσο πολιτικοί είναι σε εμάς αυτοί οι φόροι; Σύντομα οι απαντήσεις. 

    Στα μέσα Δεκεμβρίου, μαζί με τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, οι δανειστές παρήγγειλαν (Eurogroup) στην Κομισιον να μας πει ότι είναι λάθος η περισσότερη φόρα (από όση πήραμε) και στο 2022 για την οικονομία μας. 

    Γιατί μας προετοίμασαν; Γιατί γνωρίζουν (ως Κομισιόν, ως Τρόικα και ως Eurogroup) ότι εμείς βλέπουμε την οικονομία μας πολιτικά και μόνο πολιτικά. Και ότι βάλαμε εμπρός για εκλογές, ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν...

    Γνωρίζουν πολύ καλά επίσης,  ότι εμείς "ζυγίζουμε" τα μέτρα για την οικονομία (όπως και αυτά της πανδημίας) με το "βάρος" τους σε πολιτικό κόστος. 

    Και το πολιτικό κόστος δεν βγαίνει ποτέ από τα συν ή τα πλην στην οικονομία. Βγαίνει στη Βουλή...

    Γιατί στην Ελλάδα και η αντιπολίτευση (10ετίες τώρα) αδιαφορεί για τις θετικές ή τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, από τα όποια νέα φορολογικά μέτρα, στην παραγωγή,  τις εξαγωγές και τη λιανική ή και από την αντικατάσταση παλαιών. 

    Υπάρχει κράτος στην Ε.Ε. που να μην ασκεί την ίδια φορολογική πολιτική; Δεν υπάρχει, είναι απάντηση. 

    Η διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι στα κριτήρια ορισμού και προσδιορισμού των φόρων. Αντί να έχει η οικονομία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο προηγείται η πολιτική παρέμβαση. Το πολιτικό κόστος.

    Κραυγαλέες περιπτώσεις συμπεριφοράς των κυβερνήσεων στις παραπάνω φορολογικές πολιτικές ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων,  ο ΕΝΦΙΑ και οι "φορολογικοί τακτικισμοί" στον ΦΠΑ.

    Ο Φόρος Ειδικών Καυσίμων. Οι τεράστιοι,  αδικαιολόγητοι και έξω από κάθε σύγκριση με την Ε.Ε. ειδικοί φόροι, τη 10ετία του 1990, μετά την υποχρεωτική απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων,  έκαναν την αγορά καυσίμων "μπάχαλο". 

    Η πολιτική δεν έχασε την ευκαιρία να τριπλασιάσει τα έσοδα του κράτους με σίγουρα εισπράξιμους φόρους, για να συντηρήσει (έλεγε) το κράτος, που δήθεν θα εκσυγχρόνιζε. Αλύπητη η κατασπατάληση φόρων και από τα καύσιμα. Σπατάλη και μέσα από τον κρατικό Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων από το 1983 ως το 1996-99 που διαλύθηκε.

    Οι Ειδικοί Φόροι Καυσίμων ακολούθησαν ξέφρενη πορεία, όχι γιατί έπρεπε ή γιατί έτσι γινόταν και στην Ε.Ε, αλλά γιατί ήταν σίγουροι φόροι στην τσέπη του κράτους. 

    Τις συνέπειες, από τότε μέχρι και σήμερα, τις έχουμε πληρώσει και εμείς και η οικονομία στην πορεία της. ΟΙ σημαντικότερες ήταν η τερατώδης μεγέθυνση στο λαθρεμπόριο καυσίμων με τα δισ. ευρώ που πέρασαν στις τσέπες των λαθρεμπόρων...

    Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει λογαριάσει το πόσο μας στοίχησαν σε κρατικά έξοδα τόσο οι μηχανισμοί όσο και οι κρατικοί υπάλληλοι για το κυνήγι του λαθρεμπορίου.

    Τι άλλαξαν, στα 30 χρόνια που πέρασαν οι 7 κυβερνήσεις μας στον ΕΦΚ ή στο λαθρεμπόριο καυσίμων; Τίποτε. Απλά ενίσχυσαν την άχρηστη και προς πώληση σήμερα, κρατική επιχειρηματική οικονομία; Αυτό ήταν όλο. 

    Για τον ΕΝΦΙΑ (με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φόρο) και το πολιτικό αλαλούμ, μεταξύ 2009-2014, των αστείων μετασχηματισμών στο όνομά του (για να σιγουρεύονται τα κρατικά έσοδα) τα έχουμε πει. Τα έχουν "λούσει" μάλιστα στο forum οι σχολιαστές του, με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο.

    Τι μπορεί να αλλάξει τώρα; Τίποτε επί της ουσίας γιατί το κράτος δεν είναι βέβαιο ότι έχει πόρους να τον αντικαταστήσει. Εκτός αν το κράτος συρρικνωθεί, πράγμα εντελώς αδύνατον, πολιτικά...

    Για τον ΦΠΑ, τέλος, τι να πούμε;. Ότι από το 2010 της επίσημης κρίσης, τα πήγαινε- έλα του με το ύψος επιβολής του, γινόταν ανέκαθεν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια; Μήπως να θυμίσουμε και ότι το κράτος μπαταχτσής, μέχρι και προ 3ετίας,  χρωστούσε 10 δισ. από επιστροφές ΦΠΑ; Κυρίως στους εξαγωγείς.

    Άρα, πώς νομίζουμε ότι θα αντιδράσουν οι "κουτόφραγκοι" των Βρυξελλών στο πακέτο μας για τη στήριξη της οικονομίας όταν το  χρέος μας αυξάνει κατά 26% του ΑΕΠ και έχουμε δεσμευτεί σε μείωση ελλείμματος 10 δισ. (5,7% του ΑΕΠ) και του χρέους κατά 7,5% του ΑΕΠ, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική πορεία,  (έστω και σε μακρά); Περιμένουμε να πουν χαλάλι σύντροφοι οι μειώσεις φόρων, κατά πώς σας βολεύουν πολιτικά, για να τους πασάρετε όπως θέλετε και να πείσετε εκείνους που θέλετε; 

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ