Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 00:02

  Οι startups είναι στοίχημα. Το αντέχουμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Οι 1000 Έλληνες από όλο τον κόσμο που εκδήλωσαν έμπρακτα την πρόθεση επιστροφής για να δουλέψουν σε εγχώριες startups ξέρουν τι θέλουν. Εμείς ξέρουμε;

  Με τους Έλληνες του εξωτερικού δεν παίζεις. Το brain drain είναι και πρέπει να μείνει εθνική υπόθεση. Τα κίνητρα για να γυρίσουν οι καταξιωμένοι Έλληνες, να αναλάβουν ειδικά προγράμματα τεχνογνωσίας και να τα βγάλουν πέρα, όπως κάνουν και στις εκτός Ελλάδος θέσεις τους, δεν είναι "μπάλα" να πέσει στο άθλιο γήπεδο του πολιτικού ανταγωνισμού και όποιος την κλωτσήσει καλύτερα...

  Αν δεν νοιώθουμε ικανοί να κερδίσουμε το στοίχημα των startups, σαν βάση για να φέρουμε τα αποτελέσματα που δικαιούται η ξενιτεμένη και διακεκριμένη μας κοινωνία, καλύτερα να μη το βάλουμε. 

  Γιατί στοιχήματα σαν αυτά, στοιχήματα να δημιουργήσουμε στον τόπο φυτώριο ανάπτυξης μιας νέας επιχειρηματικής γενιάς, με μακροπρόθεσμες προοπτικές και ρίζες για επόμενες φάσεις στο νέο επιχειρείν, δεν πρέπει να χάνονται. Τα βάζεις μόνο αν ξέρεις να τα κερδίζεις.

  Ειδικά στη φάση αυτή που οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνδυάζονται με λύσεις στην οικονομία. 

  Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στρώνουν τον δρόμο και το μέλλον στην οικονομία. Διέξοδο από το αδιέξοδο που μας οδηγούν τα μονίμως "διασωληνωμένα" με τον κορβανά,  τις επιδοτήσεις και τον μακρόχρονο σοβιετισμό μας, μεσαία και μικρά επιχειρηματικά σχήματα.

  Για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι startups είναι κλάδος με σημασία αλλά με περιορισμένο ορίζοντα επειδή το παιχνίδι καλά κρατεί και στη βιομηχανία, με στόχευση το 20% του ΑΕΠ από το 15% που κρατάει σήμερα. 

  Βλέπουν θετικά τις startups αλλά μέσα σε όρια,  εξ ου και η βραδυκινησία και των μηχανισμών και των κινήτρων και των πολιτικών που απέχουν ακόμη πολύ από αυτό που αναζητά η σύγχρονη αυτή επιχειρηματική δράση.

  Ο θεσμός ωστόσο συνδέεται με τις αναζητήσεις της πλέον ενδιαφέρουσας επιχειρηματικής εποχής, μετά την αργή έως στάσιμη ανταγωνιστικότητα και της Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

  Στην Ελλάδα όμως, στην ελληνική οικονομία, είναι φυτώριο και για το αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο της. Γι' αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία το έδαφος και η μορφή της περιποίησης...

  Δεν ανοίγουμε σελίδα γκρίνιας σε ένα θέμα που μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση "...ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε". 

  Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να εκφράζουμε επιφυλάξεις για τυχόν λανθασμένες κινήσεις. 

  Λόγοι που προκύπτουν από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση και τα δεκανίκια της Βουλής να σταθούν με αρνητισμό σε οτιδήποτε συνδέσει, η κυβέρνηση,  στην οικονομική πολιτική του 2022 με το brain drain προβάλλοντάς το (όντως δεδομένο) ενδιαφέρον από 800 ως 1000 Έλληνες από την Αμερική, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία,  τη Γερμανία και άλλες 15 χώρες να δηλώσουν παρουσία σε πολιτικές πρωτοβουλίες της μορφής αυτής. 

  Δεν εννοούμε βεβαίως ότι η αντιπολίτευση της αριστεράς και της προόδου..., θα αρνηθεί τα κίνητρα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για Έλληνες του εξωτερικού κινδυνεύοντας να χάσει εντυπώσεις που επιδιώκει,  ειδικά τώρα που βρίσκεται σε κακό δημοκοπικό χάλι...

  Θα αντιταχθεί όμως ευθέως στον προγραμματισμό του ξεκινήματος της όλης προσπάθειας, (στη βάση που προτείνει η κυβέρνηση) μόνο από αντιπολιτευτική τακτική φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο, προκαλώντας τον γνωστό προβληματισμό κάθε ενδιαφερόμενου για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

  Διαγράφεται λοιπόν επανάληψη του γνωστού τρισάθλιου φαινομένου άρνησης να ξεκινήσει άμεσα ως εθνική πρωτοβουλία μια κάποια στρατηγική που θα περιβάλλει το νέο επιχειρείν αποδίδοντας,  εδώ και τώρα, την θέση και τους στόχους που δικαιούται ο θεσμός των startups. 

  Θα είναι όμως ή όχι επανεμφάνιση μιζέριας, η εικόνα ασυμφωνίας της 45χρονης ψευτοσοσιαλιστικής πολιτικής μας να οδηγηθεί σε ανάπτυξη με νέο παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία, στην περίπτωση που φανεί πως μόνο μια παράταξη (η κυβερνητική) επιμείνει να δώσει νέο στίγμα στις οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας;    

  Κανείς δεν βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο, ότι Έλληνες εξωτερικού σε διακεκριμένες θέσεις ή αριθμός Ελλήνων σε θέσεις στελεχών με δεξιότητες θα επέστρεφαν μόνο για να αδράξουν κίνητρα ή να αξιοποιήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ότι τα όποια κίνητρα αρκούν να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις που βεβαίως και προκαλεί η καταστροφική παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία. Αυτό το κλίμα καλείται να αλλάξει η κυβέρνηση. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και όχι η καλύτερη πολιτική προσφορά για επιστροφή του χρήσιμου ανθρώπινου ελληνικού υλικού της διασποράς. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ