Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 00:02

  Θα μας πιστέψουν αυτή τη φορά;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Έχεις να νοικοκυρέψεις πάνω από 3.000 υποθέσεις επενδυτών και σου μένουν 15 μήνες στην κυβέρνηση. Θα τα καταφέρεις επειδή ψηφίζεις δική σου νομοθεσία; 

  Επειδή ο δικός σου αναπτυξιακός νόμος,  ή οι δικές σου στρατηγικές επενδύσεις και η δική σου δίκαιη ανάπτυξη διαφέρουν από άλλους 5 αναπτυξιακούς νόμους και άλλες 3 νομοθετικές πρωτοβουλίες για πράσινους στρατηγικούς επενδυτές που δεν έφεραν αποτελέσματα;

  Και γιατί δεν έφεραν αποτελέσματα; Να μην το πούμε εμείς. Να αφήσουμε να μας τα πει η ίδια η κυβέρνηση με τα όσα υπονόησε σε προχθεσινή ειλικρινέστατη ομολογία της.

  Γιατί οι επενδύσεις που στέλνουμε στην περιφέρεια για μελέτη και έγκριση χρειάζονται 2-3 χρόνια (μας είπε η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων και για τις επενδύσεις,  οικονομικών υπουργείων). 

  Γιατί όταν κάναμε την αποκέντρωση, για να δείξουμε ως Πολιτεία ότι φροντίζουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα,  δεν σκεφτήκαμε να  στελεχώσουμε την περιφέρεια με τρόπο που να βοηθάει τα επενδυτικά μας προγράμματα. Να εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς μας προσανατολισμούς. 

  Γιατί βγάλαμε τον βραχνά των επενδύσεων από τα υπουργεία και βάλαμε αυτούς που ξέρουν τι να κάνουν με τις επενδύσεις σε άλλα αντικείμενα... Γι' αυτό θα ξαναγυρίσουμε πίσω τις επενδύσεις. Τις μεγάλες τουλάχιστον. 

  Γιατί πριν από μια 25ετία που σκεφτήκαμε την αποκέντρωση, την κάναμε αλλά την αφήσαμε να σέρνεται. Δεν ασχοληθήκαμε με τη γραφειοκρατία που προκάλεσε. Το κάνουμε τώρα. Μετά από 25 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2021 με νόμο που (όπως θα δούμε) θα εγκρίνει μόνο η μισή Βουλή...

  Γιατί μόλις μετά από 35 χρόνια φυγής των επενδυτών από την Ελλάδα τώρα ανακαλύψαμε ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει απάντηση για τις επενδύσεις του, σε 60 ημέρες και όχι 3 χρόνια,  όπως ακόμη συμβαίνει. 

  Γιατί μόλις τώρα ανακαλύψαμε..., κάποιο σώμα επαγγελματιών ορκωτών λογιστών και το Επιμελητήριο τους. Και μιας και το ανακαλύψαμε σκεφτόμαστε να τους αξιοποιήσουμε στην προώθηση επενδύσεων, μπας και κερδίσουμε χρόνο και την εμπιστοσύνη του επενδυτή που αναζητά ευκαιρίες. 

  Γιατί κλείνουμε μια 15ετία συζητήσεων να μεταβληθεί όλο το κύκλωμα διαδικασιών αδειοδοτήσεων, παραδίδοντας υποθέσεις και σε Επιμελητήρια και σε ιδιωτικά γραφεία μελετητών που γνωρίζουν πολύ καλά το σύστημα. Πώς και δεν το επιχειρήσαμε; Γιατί κομματικά και πολιτικά ακούγεται περίεργα, άρα δεν μας συνέφερε...

  Αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Μπορεί να μην την παρουσίασε έτσι η κυβέρνηση,  αλλά αυτά έχουν καταγραφεί ως πεπραγμένα της ελληνικής Πολιτείας.

  Και είναι αυτά που έφεραν αναξιοπιστία στο προφίλ της χώρας με συνέπεια τα επενδυτικά πισωγυρίσματα και επενδυτών που άλλα ψάχνουν..., προφασιζόμενοι τη δήθεν αναζήτηση ευκαιριών και προσφορών για επενδύσεις... 

  Αλλά να πάμε στο δια ταύτα του σημερινού μας σημειώματος και να δικαιολογήσουμε την επαναπροσέγγιση μας, στην έκταση του προβλήματος.

  Κατά τη γνώμη μας, κανένα νομοθετικό έργο,  καινοτόμο ή και ριζοσπαστικό, δεν θα ανατρέψει την κακομοιριά μας,  τον λαϊκισμό και την αυθαίρετη άρνηση του κρατικού μηχανισμού στις ιδιωτικές επενδύσεις, αν δεν υπάρξει κοινωνική και πολιτική συναίνεση, έντονα αισθητή, στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

  Αναπτυξιακά, φορολογικά, περιβαλλοντικά και χωροταξικά νομοθετήματα και μέτρα που αγγίζουν προϋποθέσεις και συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας πρέπει να αποκτήσουν 15ετή, τουλάχιστον, υποχρεωτική ισχύ στην εφαρμογή τους με εγγύηση της Πολιτείας. 

  Εγγύηση που θα διασφαλίζει την ισχύ των μέτρων σε τυχόν ανατροπή τους από την επόμενη κυβέρνηση,  επειδή οι δικές της χωροταξικές και οικολογικές αντιλήψεις θα διαφέρουν από εκείνες της κυβέρνησης που διαδέχθηκε.

  Για την αξιοπιστία της άδειας λειτουργίας μιας μονάδας από το ζαχαροπλαστείο μέχρι το ναυπηγείο, τη χαλυβουργία και στην άλλη όχθη της οικονομίας, στο ξενοδοχείο ή στην ιδιωτική λιμενική εγκατάσταση πρέπει επίσης να εγγυάται η Πολιτεία. 

  Να μη δικαιούται ο κάθε κομματικός παράγοντας της αυτοδιοίκησης να την κάνει κουρελόχαρτο για να πανηγυρίζουν οι κλακαδόροι και οι αφισοκολλητές της περιοχής. 

  Το γνωρίζουμε, αλλά ας το δεχθούμε επιτέλους. Σεβασμό στο επενδυτικό έργο και την πολιτική που το καλύπτει θα δείξουμε μόνο αν καταφέρουμε να περνάμε την κυβερνητική στρατηγική, στην όποια πολιτική για την οικονομία, από το επίπεδο της ηγεσίας του κάθε υπουργείου σε όλη την έκταση και το βάθος της κρατικής μηχανής. Ειδικά εκεί που αφήνουμε τον κομματικό στρατό να κάνει το δικό του παιχνίδι. Να ανατρέπει για λόγους σκοπιμότητας τη βούληση της κορυφής. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ