Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 00:02

  Τώρα θα φανεί τι κολύμπι ξέρουμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το νέο πέλαγος που σχηματοποίησε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η πανδημία, είναι ήδη στα πόδια μας. Θα βουτήξουμε αλλάζοντας νοοτροπία;

  Εξέδρα πάντως φτιάξαμε. Και θα αδικούσαμε την κυβέρνηση αν δεν αναγνωρίζαμε την εξαιρετική ποιότητα υλικών για το στερέωμά της.

  Τα κάπου 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και σχεδόν άτοκα δανεικά, ετοιμοπαράδοτα..., πριν το καλοκαίρι του 2022, μαζί με το υπόστρωμα αναπτυξιακών διατάξεων και παρεμβάσεων για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων είναι υπαρκτή κυβερνητική πολιτική. 

  Δεν είναι απλή πολιτική βούληση, διατυπωμένη σε νομοθετήματα ανενεργά και καταχωνιασμένα σε συρτάρια υπουργείων... όπως έχουμε συνηθίσει. 

  Γιατί στεκόμαστε στο σημείο αυτό και για ποιο λόγο αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στο νομοθετικό έργο και στα προγράμματα ενίσχυσης της ανάκαμψης και των επενδύσεων.

  Γιατί άλλα λεφτά από τα συνδυαστικά των 70 δισ. δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ας το καταλάβουμε μια κι έξω. 

  Δεν είμαστε, ως χώρα και ως οικονομία, σε κανένα της γούνας του μανίκι..., για να βρίσκουν τρόπο να μας σώζουν όταν δεν εμείς δεν θέλουμε να σωθούμε.

  Όταν εμείς αποφύγουμε να μεταβάλλουμε πολιτικά κόμπλεξ και νοοτροπία μετεμφυλιακού χαρακτήρα και κλίματος. 

  Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση όταν επιμένει να ανακατεύει την πολιτική στα πόδια της οικονομίας με σαχλά συνθήματα και ατάκες όπως τα συμφέροντα, η ολιγαρχία, τα κυκλώματα, ή οι σκοτεινές δυνάμεις της ντόπιας και ξένης ύποπτης πολυεθνικής κυριαρχίας...

  Αν δεν ξεπεράσουμε τη νοοτροπία της μπουρδολογίας και τον μικροκομματισμό πολιτικών και τοπικών κομματικών συμφερόντων σε βάρος σχεδίων που αναπλάθουν και αναμορφώνουν προς το πολύ καλύτερο μεγάλες και μικρές περιφέρειες της χώρας τα σημερινά στερεώματα της εξέδρας προς την ανταγωνιστικότητα, (νομοθετικά και χρηματοδοτικά από πόρους της Ε.Ε.) δεν θα παραμείνουν στη διάθεσή μας ως έτοιμα..., περιμένοντας να έρθει ο επόμενος πολιτικός σωτήρας να μας τα διαθέσει.

  Πολιτική συναίνεση τύπου Πορτογαλίας ή Κύπρου όπως και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με σκοπό τα πραγματικά επενδυτικά συμφέροντα που θα βελτιώσουν τις προϋποθέσεις κατάταξης και της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα συζητήσιμης ανταγωνιστικότητας, σαφώς και δεν είναι ορατή στην Ελλάδα.

  Δεν είναι και δεν θα γίνει, μέχρι να βρεθούν πολιτικοί δρόμοι και διάδρομοι να εξυπηρετούν τα κόμματα εξουσίας και τα δεκανίκια που τα συνοδεύουν, αναζητώντας κυβερνητικές καρέκλες...

  Συνεννόηση όμως για μεταβολή της νοοτροπίας εκείνης που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία δυνατότητα να πέσουμε και να κρατηθούμε στο πέλαγος της ανταγωνιστικότητας που μας οδηγεί και η πανδημία με τις συνέπειές της, θα μπορούσε να υπάρξει. 

  Από την κυβέρνηση, δείχνοντας αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση της ανυπολόγιστης κρατικής περιουσίας με πωλήσεις από μικρές δασικές εκτάσεις μέχρι τις υποδομές εκείνες που έχουν ενδιαφέρον επενδυτικά στην προσπάθειά μας να οργανώσουμε καλύτερα τη σύνδεση μεσογειακών χωρών με το κέντρο της Ευρώπης. 

  Το σημειώνουμε αυτό (ακόμη μια φορά) επειδή η κυβέρνηση ετοίμασε και πολύ ορθά έκανε, τη νομοθεσία ρύθμισης του 60-70% από την καταπατημένη κρατική περιουσίας αλλά ταυτόχρονα με την προώθηση του σχεδίου νόμου δεν λείπουν, στο παρασκήνιο, οι παράλληλοι κομματικοί ψιθυρισμοί για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις φροντίδας... των ψηφοφόρων. 

  Μένοντας στην κυβέρνηση θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις με πρώτες τις ιδιωτικοποιήσεις επίσης με αποφασιστικότητα και όχι με συμβιβασμούς με την αντιπολίτευση, αφήνοντας στην άκρη να περιμένουν αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά..

  Περνώντας στην αντιπολίτευση, τόσο την αξιωματική όσο και εκείνη που θα αναδυθεί από τις ανακατατάξεις της μετά τις εκλογές, ζητούμενο είναι η περιφρούρηση και ο σεβασμός στο νομοθετικό πλέγμα ενεργοποίησης ιδιωτικών προγραμμάτων με επενδύσεις και όχι το μοίρασμα κομματικής σημαίας ως σύμβολο άρνησης επενδύσεων και σχεδίων ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας (τόσο στα Κέντρα όσο και στην περιφέρεια), με τη συμμαχική συμπαράσταση και βοήθεια από δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου... που μονίμως μάχονται κυβερνήσεις και πολιτικές αδιαφορώντας, στην πράξη, για την οικονομία. 

  Μπορούμε αν θέλουμε να φύγουμε από τον πάτο των μετρήσεων της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αν μεταβάλουμε την πολιτική νοοτροπία. Και για να τη μεταβάλουμε πρέπει να αποσύρουμε την ξεπερασμένη αριστερή πολιτική της άρνησης για την άρνηση και του διωγμού κάθε μορφής ιδιωτική οικονομία και πρωτοβουλία επειδή αυτό μετράει στον λαϊκισμό μας ως κόμματα εξουσίας ή ως δεκανίκια στις συγκυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ