Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 00:02

  Το φιλικό.. επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα,  θέλει πολλή συζήτηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Αρκεί η δέσμευση, περί εκλογών το 2023, ως εγγύηση και για το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που υποσχέθηκε, ο κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο; Δεν αρκεί...

  Γιατί ο χρόνος διάρκειας της δέσμευσης, του κ. Μητσοτάκη και για φιλικό, αντιγραφειοκρατικό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, είναι ανεπαρκέστατος τόσο για μεσοπρόθεσμες επενδύσεις όσο και τις μακροπρόθεσμες. Αυτές που ταύτισε με μακροπρόθεσμη (έτσι είπε...) ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
  Βεβαίως και δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε ακόμη και την τυχόν αίσθηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ότι είναι σχηματοποιημένη στην κυβέρνηση,  πολιτική αξιοποίησης ενός, αναμφισβήτητου, ευνοϊκού περιβάλλοντος για μεγάλες, σοβαρές, έντονης παραγωγικότητας και καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο από τα ντόπια όσο και από τα πολυεθνικά  κεφάλαια. 

  Καλοπροαίρετα άλλωστε θα λέγαμε (ειδικά για τους εγχώριους επενδυτές) ότι αυτό το περιβάλλον "βλέπουν" και τα κάποια 30-40 δισ. ευρώ "παρκαρισμένων" καταθέσεών τους σε ξένες Τράπεζες και οι συνεχώς αυξανόμενες καταθέσεις τους (30 δισ. μέχρις ώρας μαζί με εκείνες των νοικοκυριών) στις ελληνικές Τράπεζες. 

  Θα προσθέταμε μάλιστα ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας μας, η 35χρονη ασταμάτητη αποεπένδυση,  η μετεγκατάσταση, μέχρι και την Τουρκία, ιστορικών ντόπιων και πολυεθνικών συγκροτημάτων της Ελλάδας, η συνεχιζόμενη επιχειρηματική μετανάστευση (στα Βαλκάνια,  την κεντρική Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή μέχρι και τις ΗΠΑ) και η απώλεια 600-700.000 θέσεων εργασίας, στη μεσαία και μεγάλη βιομηχανία, δικαιώνει εκείνους που μιλάνε για επενδυτικό κενό στην Ελλάδα που για να καλυφθεί απαιτεί επενδύσεις μέχρι και 150 δισ. ευρώ. 
  Ως εδώ όμως και όχι παραπέρα. 

  Φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ας λέει ό,τι θέλει η κυβέρνηση. 

  Δεν υπάρχει. Και αυτό ασφαλώς και λειτουργεί σε βάρος του εκάστοτε θετικού  επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που ευνοεί και επενδύσεις.  

  Το δε σημερινό (συγκυριακά ευκαιριακό) επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα υπάρχει,  αλλά δεν το λες αντιγραφειοκρατικό. Και ανεξάρτητα από τις όποιες διαθέσεις υπουργών της κυβέρνησης, στην εφαρμογή του, δεν είναι καθόλου φιλικό στις ιδιωτικές επενδύσεις.

  Παραμένει αρνητικό. Και ας ισχυριστήκαμε ό,τι ισχυριστήκαμε, χθες, στο Λονδίνο ή πρόσφατα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε άλλες επισκέψεις,  ασκώντας τυπικής μορφής οικονομική διπλωματία.

  Είναι αρνητικό έως αρνητικότατο, θα υποστήριζα, το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Όχι μόνο προς πολυεθνικές ή άλλες ξένες επενδύσεις, αλλά και προς τις ντόπιες. 

  Δεν μπορείς να πεις φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον μιας χώρας, όταν η Πολιτεία εκδίδει (έστω και με 2-3 χρόνια καθυστέρηση...) άδειες εγκατάστασης μιας ιδιωτικής βιομηχανικής ή ακόμη και ξενοδοχειακής μονάδας αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας της (υποστηρίζοντας την άδεια που η ίδια η Πολιτεία υπέγραψε) αν οι περίοικοι, με επικεφαλής τα κόμματα που τους στηρίζουν, αρνούνται την επένδυση.

  Δεν είναι φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον όταν την οποιαδήποτε μεγάλη,  νόμιμη βεβαίως, επένδυση,  ακόμη και με προσφορά 1.000 και πάνω θέσεων εργασίας στην περιοχή,  δεν την αποδέχεται ο τοπικός Δήμος, με μικροκομματικής αστειότητας επιχειρήματα (δήθεν για το συμφέρον των δημοτών) τη στιγμή που είναι ορατή η υπονόμευση της επένδυσης από ανταγωνιστικά ντόπια ή και ξένα συμφέροντα... (ψάξτε και στις εμβληματικές...) 

  Δεν είναι φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον όταν η Πολιτεία λόγω ελλιπούς χωροταξίας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβές σημείο εγκατάστασης της επένδυσης και δεν αναλαμβάνει ευθύνη στις αντιδράσεις τοπικών βουλευτών της αντιπολίτευσης (σύνηθες φαινόμενο) που αρνούνται ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή αλλά δέχονται τις επεκτάσεις σε κρατικά βιομηχανικά εκτρώματα που αποδεδειγμένα μολύνουν και το περιβάλλον. Η Βόρεια Ελλάδα και η Στερεά, έχουν πολλά να σας πουν...

  Δεν είναι φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον όταν πάνω από 40 χρόνια,  αρκούν 2-3 αντιρρησίες..., της επένδυσης (βαλτοί από κόμματα ή τον ανταγωνισμό) προσφεύγουν στο ΣτΕ για την επένδυση και τον επενδυτή,  ο οποίος περιμένει από 5ετία ως 10ετία την απόφαση. Και μια 3ετία να καθαρογραφεί...

  Παρ' όλα αυτά, να δεχθούμε ότι η κυβέρνηση έχτισε και νομοθεσία κατά της γραφειοκρατίας (και ας απαιτούνται δεκάδες αποφάσεις για να εφαρμοστεί...) και ότι είναι ειλικρινής και η πρόθεση της για φιλικό επενδυτικό περιβάλλον Θα προκάνει όμως να συμμαζέψει ότι προκαλεί τον (ορατό) αρνητισμό και να επιβάλλει το (κατά δήλωσή της) φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, στον χρόνο που της απομένει ως τις εκλογές του 2023; Γιατί μετά τις εκλογές...

  george.kraloglou@capital.gr   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ