Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 00:02

  Το κυνήγι των φόρων είναι ανάγκη. Μεγάλη ανάγκη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Πήρε γερά τους δρόμους και τα επιχειρηματικά σοκάκια, τις μέρες αυτές, η ΑΑΔΕ, όπως έδειξαν και τα νέα σπουδαία ευρήματα της. Τυχαίο; Δεν νομίζω... 

  Το θέμα μας βεβαίως και δεν είναι η ΑΑΔΕ και πώς κάνει τη δουλειά,  που είναι υποχρεωμένη να κάνει. Είναι οι λόγοι που προκύπτουν για το "μαστίγωμα" και της ΑΑΔΕ να κάνει, ό,τι περισσότερο μπορεί στο μάζεμα χαρατσιών το 2021 και το 2022. 

  Τα στοιχεία που οδηγούν στο βεβαιότατο συμπέρασμα ότι το 2022, στα μπάνια του λαού και όχι εδώ και τώρα, ο κορβανάς θα παραλάβει τα "γερά λεφτά", των Βρυξελλών, να τα μοιράζει σε επιχειρήσεις και να αποδείξει ότι το "συντροφικό" κράτος- πατερούλης συνεχίζει να κάνει κουμάντο...

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα. 

  Εκτός από 4,1 δισ. (την αρχική δόση από τα 30,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης των Βρυξελλών-Βερολίνου) άλλα λεφτά από τα 20 δισ. επιδοτήσεων της Ε.Ε. και των 2 δισ. σε δάνεια,  δεν θα φανούν πριν το καλοκαίρι του 2022.

  Έτσι θέλουν (τελικά) να το πάνε τα κολλέγια των επιτρόπων και οι γκρινιάρηδες του βορρά, που τους κανακεύουν και οι Γερμανοί.  

  Αυτό σημαίνει πως και τα άλλα, αυτά που ακούγονται,  σε ημερίδες, συγκεντρώσεις,   συναντήσεις και στις από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου κουβέντες (για ανάπτυξη 7% το 2021 και τη "σπρωξιά" της οικονομίας το 2022 και το 2023) είναι λόγια που θα φανούν στην πράξη (ευτυχώς χωρίς δανεικά) μόνο όταν το κράτος-πατερούλης του δικού μας "αριστερισμού" παραλάβει τα 32 δισ. από την Ευρώπη. 

  Αν αργήσουν τα λεφτά της Ε.Ε. άλλη ρευστότητα,  για τους στόχους του περιβόητου Ελλάδα 2.0, δεν υπάρχουν προσώρας. Και δεν πρόκειται να βρεθούν, από αλλού, για τον συγκεκριμένο σκοπό.

  Τα ίδια θα συμβούν και με τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ. Ο λόγος είναι πως και εδώ ξεκίνησαν ήδη "ψειρίσματα" από τις Βρυξέλλες, όχι μόνο για τα χαρτιά που θα τους στείλουμε ως επενδύσεις για το τελευταίο ΕΣΠΑ (2021-2017), αλλά και για το προηγούμενο που έληξε και για το οποίο ακόμη έχουν γκρίνιες..., οι τεχνοκράτες της Ένωσης. 

  Οπότε τα χαρούμενα και τα αισιόδοξα που ακούμε από το κράτος-πατερούλη του Ελλαδιστάν,   για επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς, για καινοτομίες,  για logistics που θα τρίβουμε τα μάτια μας και για τους επενδυτές που θα ξεχυθούν στην ελληνική οικονομία (της βιοτεχνίας, του τουρισμού και της καφετέριας..., των 800.000 επιχειρήσεων, με 100.000 αποδεκτές, τραπεζικά) καλό είναι να τα ξανακουβεντιάσουμε... όταν θα ξεκαλοκαιριάσουμε, το 2022!!

  Μέχρι τότε καλό είναι να ψάξουμε τι άλλο έχουμε και κυρίως τι χάνουμε από την οικονομία. 

  Κατά τη δική μας γνώμη αυτό θέλει ξεχωριστή προσοχή γιατί αυτό που επίσης χάνουμε το 2022,  είναι το παιχνίδι με τις τιμές στην ενέργεια. 

  Εδώ ό,τι και να πει η κυβέρνηση (Capital.gr, Χ. Φλουδόπουλος - Ακριβότερο το αέριο στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Τουρκία) πρωταγωνιστής είναι το κράτος - πατερούλης που κρατάει τα πάντα στα χέρια του και τα μοιράζει,  δυστυχώς, ανάλογα με τις ικανότητες του...

  Και το παιχνίδι είναι χαμένο καθώς στην ενέργεια "κράτος κερνάει και κράτος το πίνει..." μιας και τα πάντα είναι εισαγόμενα. Μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι και δουλέψουν λίγο περισσότερο οι σόμπες... και αυξηθεί η ζήτηση. 

  Οι συμβάσεις που έκανε και κάνει το ψευτοσοσιαλιστικό Ελλάδισταν-εισαγωγέας (για λογαριασμό και της ιδιωτικής οικονομίας) μαζί με τους φόρους που απαιτεί για να λειτουργήσει το "ντοβλέτι" των 1.500.000 κρατικών υπαλλήλων (μαζί με ΔΕΚΟ Δήμους και χιλιάδες άχρηστους Οργανισμούς και κρατικές Εταιρείες) ούτε επέτρεψαν ούτε θα επιτρέψουν ενεργειακό κόστος παραγωγής ικανό για σοβαρές επενδύσεις μέχρι το 2026-27 που τελειώνουν τα έτοιμα του Ταμείου Ανάκαμψης και το τελευταίο ΕΣΠΑ.

  Τι μένει λοιπόν στο κράτος και στην κυβερνητική πολιτική μέχρι να περάσουν στον κορβανά,   τα 52 δισ. (Ταμείο Ανάκαμψης - ΕΣΠΑ) για να τα φέρουμε βόλτα όχι μόνο με τις επενδύσεις,  που τις έχει ανάγκη και η ανεργία, αλλά και απέναντι στη νέα επίθεση της πανδημίας στην οικονομία. Μένει η προκαταβολή των 4,1 δισ. από τα 32 δισ. και ό,τι "ξύσουμε" από τον κορβανά 2021-22. Είναι ώρα, συνεπώς, να κάτσει η ΑΑΔΕ στην καρέκλα της και να μην πάρει τα σοκάκια για φόρους; Θα έχουμε κι άλλα μέχρι τα Χριστούγεννα...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ