Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 00:02

  Ηλεκτρικά ταξί το 2025. Γιατί τόσο αργά;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Για 8η φορά (η πρώτη ήταν το 1974) ξαναγινόμαστε, ως χώρα, ενεργειακός κόμβος. Το 2025 βγάζουμε και τα ηλεκτρικά ταξί. Αν όμως δεν γίνουμε κόμβος...;

  Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί πως η επανεκλογή της στην εξουσία είναι μόνο θέμα χρόνου. Και ότι μπορεί να λέει ή να πράττει ό,τι θέλει, μέχρι τις εκλογές του 2023. 

  Όπως τα χιλιοειπωμένα οράματα, για ενεργειακούς κόμβους και ρόλους της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη που τα έχουμε βαρεθεί, αν εξαιρέσουμε τα ηλεκτρικά ταξί του 2025, τα ηλεκτρικά ενοικιαζόμενα, επίσης του 2025 και τις καθαρές μηχανές αυτοκινήτων...

  Το 1974-1976 ακούσαμε, με το στόμα ανοικτό, πρώτη φορά (μετά την ολοκλήρωση κύκλου συζητήσεων σε Αθήνα και Μόσχα) το τι θα αλλάξει στην ενεργειακή ανασφάλεια της ΕΟΚ, με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή, στην πετρελαϊκή μοιρασιά στην Ανατολική Ευρώπη, από τους αγωγούς-σωτήρες της ΕΣΣΔ.

  Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας όταν ψιθυρίστηκε το έργο του ελληνοβουλγάρικου αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. 

  Από κοντά και οι χαρές ότι η Ελλάδα θα έκανε το μεγάλο κουμάντο στους αγωγούς, με τη Βόρεια Ελλάδα επίκεντρο και πρώτο κόμβο την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Κάτι σαν τη Λιβύη θα λέγαμε, χωρίς καφτάνια και σαρίκια...

  Αναθαρρήσαμε όταν ανακοινώθηκαν και οι πρώτες ρωσικές διακρατικές συμφωνίες με τις πωλήσεις ρωσικών πετρελαίων στα ελληνικά κρατικά διυλιστήρια. Αλλά αυτό ήταν όλο. Ούτε σχεδία αγωγών, ούτε πετρελαϊκό κουμάντο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. 

  Στις εκλογές του 1980 βγήκαν ξανά τα οράματα. Ότι η Ελλάδα θα παίξει σπουδαίο ρόλο σε όλα τα σχέδια στα Βαλκάνια. Τα σχέδια που θα κάνουν την ΕΟΚ (τότε) να αισθάνεται ασφαλής σε καύσιμα και ενέργεια.

  Και περιμένοντας τον πρώτο ρόλο στα ενεργειακά όλο και αυξάναμε τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από όλα τα Βαλκάνια με μόνιμους προμηθευτές τη Βουλγαρία, την Αλβανία αλλά και την Τουρκία, όταν οι κομματικοί εργατοπατέρες, μετά το 1980, κλείνανε διακόπτες και σταματούσαν την παραγωγή. 

  Κοντά στις εκλογές του 1985 φουντώνουν και πάλι τα σχέδια με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ρόλο του ρυθμιστή στους αγωγούς πετρελαίου. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι Αμερικανοί θα το δεχόντουσαν να περάσουν οι αγωγοί από τα Βαλκάνια και από εμάς...

  Ηρεμήσαμε την επόμενη 5ετία γιατί πολλά άλλαξαν και σε εμάς στη διεθνή σκηνή, με τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη και την αποχώρηση το 1991 του ΚΚΕ από τον δικό μας κυβερνητικό συνασπισμό. 

  Πού να βρεις μυαλό για ενεργειακούς ρόλους της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

  Από το 1995 και μετά όμως ποιος μας βαστάει. Πάλι τα προγράμματα με τα ενεργειακά. Πάλι οι ρόλοι της Ελλάδας στο τραπέζι για τις, από στεριά και θάλασσα (Αλεξανδρούπολη) στις γραμμές και τους αγωγούς της Ρωσίας.

  Στην 10ετία 1995-2005 η ενέργεια και η Ελλάδα ως μέγας ενεργειακός κόμβος που θα άλλαζε όλα τα δεδομένα στη ροή καυσίμων στην Ε.Ε (με χρονοδιάγραμμα μάλιστα για τον περιβόητο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) γίνεται μόνιμο σήριαλ "αγάπης και γάμου" με τους Ρώσους.

  Χαμός και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι Βούλγαροι όμως του Μπουργκάς είχαν πάρει χαμπάρι την αμερικανική βοήθεια..., στην εξαφάνιση..., του έργου και έκαναν τους δύσκολους. 

  Βγήκαν κερδισμένοι, όσο ήθελαν να βγουν... Τα πλήρωσε η τότε κυβέρνηση που μόνο όταν έχασε τις εκλογές του 2009 κατάλαβε τι σημαίνει το... μεγάλη μπουκιά φάε (όπως οι Βούλγαροι) μεγάλο λόγο μη λες...

  Μετά το 2009 το ενεργειακό κουμάντο της Ελλάδας στα Βαλκάνια άλλαξε τρεις φορές. 

  Το 2009 μάθαμε ότι με αναβαθμισμένο τον ενεργειακό ρόλο μας στα Βαλκάνια θα πρασίνιζαν τα πάντα. Μέχρι και υπουργείο πράσινων και οικολογικών επενδύσεων στήσαμε. 

  Το 2010 ανακοινώσαμε χρεοκοπία. Και το 2015 επιστρέφουμε στη Μόσχα με αριστερή κυβέρνηση για δανεικά, για καύσιμα, και ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη. 

  Ποιος όμως σου δίνει ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια με οικονομική χρεοκοπία και αριστερή κυβέρνηση...

  Όπως προκύπτει από τη μεταπολιτευτική μας διαδρομή πράσινα προγράμματα, πράσινες επενδύσεις και την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και ρόλο στα Βαλκάνια έταξαν όλες οι κυβερνήσεις αλλά δεν έφεραν ούτε πράσινο φύλλο. Η δε σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τον χρόνο να τα κάνει πράξη αυτά, ως τις εκλογές του 2023. Σε τι υπολογίζει λοιπόν; Σε δεύτερη θητεία το 2023; Και αν ναι, με ποιο δείγμα επόμενης γραφής; Τα ηλεκτρικά ταξί του 2025; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ