Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Νοε-2021 00:02

  Η νέα φάση στην 6μηνη "πολιτική δημοπρασία" για τον κατώτατο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τίποτε δεν τελείωσε με κατώτατο και εργασιακά. Έχουμε και άλλες φάσεις. Η πρώτη παίχθηκε τον Ιούνιο με τα "χτυπήματα" των 150 ευρώ. Η δεύτερη προχθές.

  Η κυβέρνηση πήρε κεφάλι. Πρότεινε αύξηση 2% με συγκεκριμένο  χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και παράθυρο για σχεδιασμό δεύτερης αύξησης...

  Όπως και να έχει όμως το πράγμα δεν ξεχνιέται το ξεκίνημα της δημοπρασίας, προς το τέλος του περασμένου Ιουνίου. Τότε που όλα άρχισαν με τα μεγάλα χτυπήματα. 

  Πρώτη βγήκε η κυβέρνηση. Παραδίδει τη νομοθεσία της για την αρχική φάση της εργασιακής μεταρρύθμισης πιάνοντας όλα εκείνα που είχε ξεχάσει να αγγίξει η προκάτοχος κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου... 

  Το "χαρτί" με τον κατώτατο το κρατάει κρυφό η κυβέρνηση. Έχει άλλα "χτυπήματα" να κάνει. 

  Πανικός από την πρώην κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου... (μη ξεχνάμε το προόδου... όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου στις τελευταίες συζητήσεις του). Ξεκινάει τα δικά της χτυπήματα. 

  Θα ακυρώσουμε το νόμο Χατζηδάκη όταν έλθουμε στην κυβέρνηση. Ετοιμάζουμε δικό μας εργασιακό πρόγραμμα. Δική μας μεταρρύθμιση. Δικές μας αυξήσεις στον κατώτατο. 

  Το πρόγραμμα της αριστεράς και της προόδου είχε ήδη αρχίσει να γράφεται στην Κουμουνδούρου.

  Οι διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης (σκόπιμες -όπως πάντα γίνεται-) έλεγαν σαφέστατα ότι εκτός από τη γραπτή δέσμευση για την κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης σημερινής κυβέρνησης, ο κατώτατος θα πήγαινε στα 751 ευρώ. Δηλαδή 101 ευρώ παραπάνω.

  Γενναίο το "χτύπημα" της αριστεράς και της προόδου. Κατώτατος στα 751 ευρώ. Στα μισά από αυτά που επιμένει το ΚΚΕ με τα 1.500 ευρώ κατώτατο και 35ωρο εργασίας!!

  Τα βλέπει η κυβέρνηση και προετοιμάζεται. Απαντά αμέσως,  με το 150άρι στους νέους 18-25, είτε ως επιβράβευση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί ή ως κίνητρο προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι υπόλοιποι. 

  Ορισμένοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση πιθανότατα να αναζήτησε δια αυτού του τρόπου και μια "γέφυρα" στις νέες ηλικιακές ομάδες στις οποίες δεν πάει όσο καλά θα ήθελε όπως λένε όλες οι μετρήσεις.  

  Ευτυχώς η Κουμουνδούρου (με τα χαλαρά έως αναβλητικά αριστερά της αντανακλαστικά...) δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει.

  Η αντιπροσφορά στο 150άρι της κυβέρνησης έρχεται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με αναγγελία αύξησης του κατώτατου κατά 150 ευρώ,  στα 800 ευρώ, και όχι κατά 101 ευρώ (που έλεγαν οι διαρροές του κόμματος μια μέρα πριν). 

  "Το’ χει η μέρα σήμερα, το 150άρι είναι της μέρας. Μόνο που το δικό μας δεν είναι one-off για να εμβολιαστούμε, αλλά είναι σε μηνιαία βάση για τους εργαζόμενους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι δώρο αλλά για μια ουσιαστική και μελετημένη παρέμβαση που έχει στόχο τόσο την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο όμως και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, με την τόνωση της ενεργούς ζήτησης", έλεγε στις 28 Ιουνίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που ακολούθησε ομιλίας του για το εργασιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.  

  Η δημοπρασία στα εργασιακά και στους κατώτατους δεν είναι μόνο καλοκαιρινό φρούτο. Είναι πολυετής. Πολλών πράξεων και φάσεων. Με "χτυπήματα" κυρίως στον κατώτατο και στην φροντίδα των μισθών και του μεροκάματου στην ιδιωτική οικονομία.

  Στην κρατική οικονομία τις ΔΕΚΟ και τις μόνιμα ζημιογόνες κρατικές βιομηχανίες δεν χρειάζονται αυτά. Είναι κομματικό θέμα και υπόθεση μιας ή δυο υπουργικών υπογραφών...

  Το πολιτικό σύστημα "δημοπρασιών" για το μισθολογικό πήρε διαστάσεις και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το όργιο προσφορών ήταν στη ΔΕΘ του 2014 με το πρώτο "χτύπημα" που ήρθε από τα αριστερά όταν και πάλι προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε κατώτατο στα 750 ευρώ. 

  Ζητώ συγγνώμη, που μεταφέρω με διασκεδαστικό τρόπο τις πικρές αναμνήσεις όλων μας. Τι σημασία έχει όμως να μπει κανείς στην ουσία των 13 ευρώ (μικτά) που αυξάνεται ο σημερινός κατώτατος όταν (σύμφωνα με έκθεση της Eurostat - Φεβρουάριος του 2020-) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα από την Ε.Ε. των 27 στην οποία ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010 (παρά την αύξηση του 2019) πράγμα που την κρατάει, μισθολογικά,  μονίμως στην τελευταία θέση της Ε.Ε .Ο (πιθανός) αντίλογος ότι είμαστε σε περίοδο κρίσης δεν είναι πειστικός. Ψάξτε το γιατί.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ