Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 00:02

    Μαθήματα νοικοκυριού ακινήτων..., από το κράτος

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Μόνο μέχρι 5.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας τον χρόνο, μας καθησυχάζει... το κράτος των 77.569 ακινήτων, από τα οποία 28.000 είναι καταπατημένα!!

    Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα!!.

    Προσέξτε τώρα. Για τα νοίκια των κρατικών υπηρεσιών πληρώνουμε, από τους φόρους μας, πάνω από 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    Για αυτό (λέει η κυβέρνηση) πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθούν 9 υπουργεία στο κτίριο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Στον ίδιο χώρο θα γίνει και πάρκο. Περιμένουμε να δούμε μετά από πόσες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις...

    Στην ΠΥΡΚΑΛ όμως, έχουμε στο μεταξύ και τα υπόλοιπα της κρατικής Ελληνικής Βιομηχανίας Συστημάτων που (όπως λένε τα ίδια σχέδια) θα εγκατασταθεί κάπου αλλού. 

    Για πότε σχεδιάζονται όλα αυτά;

    Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες και διαχειριστές κρατικών ακινήτων,  το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ. Μετά θα ακολουθήσει master plan. Μετά το master plan πάμε σε απαλλοτριώσεις (εκεί να δεις τι θα γίνει...). 

    Μετά τις απαλλοτριώσεις θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μεταφοράς της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια. Και αφού οι σημερινές εγκαταστάσεις της ΕΑΣ πάνε αλλού, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ. Μέχρι τότε, ως συνεπείς φορολογούμενοι, θα πληρώνουμε από την τσέπη μας τα 60 εκατ. ευρώ, τον χρόνο...

    Το 2023 όμως έχουμε και εκλογές. Και αν επανέλθει η κυβέρνηση θα περιμένουμε μόνο για την την άποψη του νέου αρμόδιου υπουργού και των κομματικών παραγόντων που θα τον πλαισιώσουν. Πάλι καλά...

    Αν όμως έχουμε νέα κυβέρνηση,  συνασπισμού ας πούμε, η τύχη των σχεδίων της ΠΥΡΚΑΛ παίζεται. Έτσι δεν γίνεται εδώ και 45 χρόνια στο ελληνικό Κρατιστάν;

    Το μέλλον άλλωστε το προδικάζει κατά κάποιο τρόπο και η ιστορία της ίδιας της ΠΥΡΚΑΛ, από την εποχή της κρατικοποίησής της. Ας την θυμηθούμε.

    Κρατικοποιήθηκε πριν 40 χρόνια. Το 1982, μαζί με άλλες 53 προβληματικές βιομηχανίες, που θα μπορούσαν άνετα να έχουν πουληθεί (για να μην πληρώσουμε και πάνω από1 τρισεκατομμύριο δραχμές από την τσέπη μας). 

    Μετά από 22 χρόνια κρατικοποίησης συγχωνεύθηκε με την άλλη κρατική ΕΑΒ για να κάνουν (λέει) σύγχρονα αμυντικά συστήματα. Ο τότε ιδιωτικός βιομηχανικός κλάδος που κάλυπτε ανάγκες κατέρρευσε και λόγω κρατικού ανταγωνισμού, που είχε την άνεση να μην πληρώνει κρατικά χρέη...

    Μετά τα 40 χρόνια κρατικής ΠΥΡΚΑΛ (!!) ανακαλύπτουμε ότι θα ήταν οικονομικά καλό να μεταφέρουμε υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες στα κτίριά της για να σταματήσουν (λέει) οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα κρατικά νοίκια...

    Και μέσα στη μεγάλη χαρά αυτή την κυβερνητική περίοδο έχουμε την υπόσχεση πως δεν θα περάσουν τα 5.000 σπίτια πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί πρώην ιδιωτικών ακινήτων, που είναι αδύνατον να μην μπούνε γερά μπροστά,  στους επόμενους μήνες και μέσα το 2022.

    Το ερώτημα (ως απορία βέβαια και όχι ως ουσία)είναι τι διαχειριστικές ικανότητες θα δείξει και με αυτά τα σπίτια το κράτος . Τα 3.000- 5.000, σπίτια (τα οποία βεβαίως και τα δικαιούται) από την στιγμή που έχει άλυτα προβλήματα με κάπου 80.000 ακίνητά του από τα οποία το ένα τρίτο (!!) είναι καταπατημένα. 

    Μόνοι τους άλλωστε,  οι αρμόδιοι, επικαλούνται, τα παραδείγματα της καταπατημένης πλαζ Βουλιαγμένης, ή τα κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, (υπόθεση που τράβηξε πάνω από 20 χρόνια!!). 

    Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν και την ανησυχία τους όταν, από τη μια έχουν την αξιοποίηση των ακινήτων και από την άλλη πώς θα το καταφέρουν όταν, εκτός όλων των άλλων, απαιτούνται και λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.

    Τα ευρήματα δεν είναι δικά μας. Κυβερνητικοί παράγοντες τα είπαν (στην 22η Prodexpo στο Μέγαρο Μουσικής) σε συζήτηση για τα κρατικά ακίνητα και για το πώς έχει σκοπό να τα αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Εμείς τα ακούσαμε, ακόμη μια φορά στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης,  όπως τα ακούει ξανά και ξανά και ο λαός, "πασπαλισμένα" με, κουραστικά πλέον, όνειρα, πότε για μια νέα σοσιαλιστική Ελλάδα..., πότε για μια Ελλάδα που θα επανιδρύαμε το κράτος της..., πότε για μια Ελλάδα της προόδου και της δίκαιης ανάπτυξης... Και (σήμερα) για μια Ελλάδα που αλλάζει. 

    george.kraloglou@capital.gr 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ