Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 00:02

  Θα έχουμε επίδομα θέρμανσης τον χειμώνα του 2022;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Όλα παίζονται. Στην ενέργεια, στις τιμές της και στα επιδόματα. Σε όλα τα επιδόματα, αν οι Γερμανοί και η παρέα του βορρά συνεχίσουν τα ναι μεν αλλά...

  Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι για το 2022 σε όλα. Και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στα λεφτά του κορβανά. Τα λεφτά που τάζουμε από τώρα για να βουλώσουμε τρύπες μπας και μείνει στο ψευτοσοσιαλιστικό ύψος και βάθος η κοινωνική πολιτική, με τα κρατικά επιδόματα και τα άλλα χαρτζιλίκια...

  Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ακόμη εδώ. Μπορεί να βρίσκεται σε ύπνο ελαφρύ, κάτω από τη σκιά ενός πιθανού μνημονίου, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές και από τις Βρυξέλλες, για το 1,5% που θα επιβαρύνουν το εξωτερικό μας χρέος τα κυβερνητικά κουβαρνταλίκια, προς κάθε κατεύθυνση. 

  Τα ταξίματα για επιδότηση και λογαριασμών ηλεκτρικού είναι ένα από τα μπούμερανγκ που θα μας γυρίσουν στην προσπάθειά μας να πείσουμε τους δανειστές να μαλακώσουν τη σκληρή εποπτεία και τα υποχρεωτικά πλεονάσματα του 3,5%.

  Τη γνωστή εποπτεία που μας φόρτωσε η κυβέρνηση των συντρόφων της προόδου..., για να ισχυρίζονται ότι με τη συμφωνία που μας έμπλεξαν το 2018 απομάκρυναν τα μνημόνια...

  Στο θέμα μας όμως. Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι το 2022 θα συναντήσουμε την ίδια ατμόσφαιρα κατανόησης στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο στη διαχείριση των δημοσιονομικών μας, επειδή ακόμη κρατάνε τα θετικά απόνερα από την πολιτική της Κομισιόν με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Είναι άλλο πράγμα η διπλωματική ανοχή της Κομισιόν και εντελώς άλλο η θέση της Ε.Ε. για τα κράτη μέλη με εξωτερικό χρέος όπως αυτό της Ελλάδος, που δεν έχει ξεκαθαρίσει αν μπορούμε ή όχι να το εξυπηρετήσουμε. 

  Μπορεί να έχουμε στο πλευρό μας (ως Νότος) και την Ιταλία, που μας ακολουθεί στον αγώνα μαρτυρίου με τα ογκώδη χρέη, αλλά απέναντί μας είναι όλος ο βορράς των προτεσταντών της Ε.Ε,  προς τον οποίο κοιτάει αμετακίνητα και η Γερμανία .

  Οπότε τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο. Ούτε η μορφή της εποπτείας των δανειστών, ούτε η άνεση διαχείρισης των δημοσιονομικών μας με τρόπο τουλάχιστον που να αισθανόμαστε πως έχουμε στην τσέπη μας τα επιδόματα του 2021, για να μη μιλήσουμε για τα αξέχαστα του 2020 με τις επιστρεπτέες και τις επιδοτήσεις μισθών και μεροκάματων. 

  Άρα, τι θα βάλουμε (με βεβαιότητα) στην τσέπη μας το 2022; Καθυστερημένες συντάξεις (που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς) και αύξηση (στα χαρτιά...) του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα. 

  Το κράτος και οι κρατικοί υπάλληλοι είναι άλλη κοινωνία στην Ελλάδα. Κοινωνία προστατευμένη από κόμματα και κυβερνήσεις μιας και έτσι θελήσαμε το 1980 να χτίσουμε την οικονομία μας. Τον κρατισμό του κομματικού στρατού κατοχής με αμείωτες παροχές και αμείωτους μισθούς. 

  Λέμε λοιπόν, στα χαρτιά, για τους μισθούς των υπαλλήλων και εργατών της ιδιωτικής οικονομίας (που σέρνεται βουτηγμένη στο αμάρτημα του κέρδους...) επειδή (έτσι που τα κάναμε) ο κατώτατος, στην τσέπη του εργαζόμενου, παραμένει "διαπραγματεύσιμος".

  Ολόκληρος θα εμφανίζεται μόνο στα χαρτιά, που θα συμφωνεί να υπογράφει αν θέλει κανονική δουλειά με μηνιαίο μισθό. Αυτό δεν θα το αλλάξει, ούτε για αστείο, η αύξηση του 2022. 

  Είναι γνωστά όλα αυτά στους δανειστές. Και στην Κομισιόν. Μπορεί να τα διαχειρίζονται με διπλωματικό τρόπο, σε συζητήσεις μαζί μας, (για να εξασφαλίζουν την επιστροφή των δανεικών τους από τον κορβανά) αλλά όταν σηκώνονται από το τραπέζι τίποτε δεν βεβαιώνει την ελληνική αντιπροσωπεία ότι δεν θα καθίσει και πάλι, όταν νομίζουν και με όποιον τρόπο νομίζουν οι δανειστές. 

  Αυτά αποφεύγει,  βεβαίως, να τα παρουσιάσει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση και ίσως καλά κάνει, γιατί θα χαθούν αισιοδοξία και όνειρα για το 2022-23.

  Το τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2021 είναι η πιο κρίσιμη περίοδος διαχείρισης της οικονομίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Το χαλί που θα στρωθεί, θα δείξει που θα πατήσουν τα δημοσιονομικά μας για το 2022. Θα φανεί αν διαχειρισθούμε μόνοι μας τον κορβανά ή με αποκλειστικές συνταγές Βρυξελλών και Βερολίνου. Κατά τη γνώμη μας οι Γερμανοί και οι εταίροι μας προς τον βορρά της Ε.Ε πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο από όσο δείχνουμε, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε επίδομα θέρμανσης και τον χειμώνα του 2022...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ