Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 00:02

  Μέχρι να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα θα "καίμε" βιοτεχνίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η κυβέρνηση του 2021 μας λέει ότι το 2025 τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 1,1 δισ. λιγότερα για τέλη δικτύων ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση του 2023 συμφωνεί; 

  Μια χαρά νομίζει πως τα υπολογίζει η κυβέρνηση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να πληρώσουν τα νοικοκυριά λιγότερα κατά 1,1 δισ., το 2025.

  Πού είναι το πρόβλημα, λέει η κυβέρνηση. Θα κάνουμε επενδύσεις για να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος που θα φέρουν στα νοικοκυριά μειώσεις στους λογαριασμούς κατά 138 εκατ. ευρώ το 2022, κατά 238 εκατ. το 2023, κατά  348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Να λοιπόν τα κέρδη στην τσέπη των νοικοκυριών και τα δικά μας κέρδη, από ψήφους που "ψήνουμε" τώρα... 

  Να σας πούμε εμείς πού είναι το πρόβλημα αν δεν θέλετε να το δείτε και να μας το παρουσιάσετε έστω και με αστερίσκους...

  Να ξεκινήσουμε από την αστεία πλευρά του. Αυτή που κρύβουμε με κάθε τρόπο από τους ιθαγενείς της χώρας μας. Ότι μόλις το 2020 λόγω της πανδημίας, ανακαλύψαμε ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού είναι σε κακό χάλι...

  Και μιας και τα ανακαλύψαμε οφείλουμε να τα αναβαθμίσουμε. Με τόσο αποτελεσματικό τρόπο μάλιστα που να αποδώσουν κέρδη στον καταναλωτή 1,1 δισ. από τα τέλη που πλήρωνε για ένα σχεδόν άχρηστο δίκτυο!! 

  Ο αντίλογος είναι γνωστός. Το ξέραμε ότι είχαμε δίκτυα της συμφοράς αλλά δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τα νοικοκυριά και την παραγωγή. Δεν θέλαμε να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε με την θηλιά στον λαιμό και στους νοικοκυραίους αλλά και στις βιοτεχνίες να πουλάμε το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 30-40% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και των άλλων Βαλκανίων. Η σημερινή κυβέρνηση νομίζει πως θα τα καταφέρει αλλά μέχρι στιγμής έχει "κάψει" τη βιομηχανία και τώρα "καίει" τη βιοτεχνία.

  Ο αντίλογος είναι ανάμικτος. Και από την αντιπολίτευση και από τους παραγωγικούς κλάδους οι οποίοι ούτε επενδύσεις στο δίκτυο έβλεπαν ούτε χαμηλές τιμές στο ρεύμα για να πεις ότι θα έκαναν ανταγωνιστική την παραγωγή τους.  

  Πάμε τώρα σε μια άλλη, σκοτεινή πλευρά, του προβλήματος. Στα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τις επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς. Επενδύσεις που δεν πρέπει να παγώσουν ούτε λεπτό αν θέλουμε να φέρουμε 1,1 δισ. στην τσέπη των νοικοκυριών το 2025.

  Ποιος θα τα βάλει τα λεφτά για τα δίκτυα αν δεν τα βάλει το ίδιο το κράτος. Γιατί ο λόγος που συντηρεί το μονοπώλιο στον ηλεκτρισμό είναι επειδή οι πολιτικοί επιμένουν να το εκσυγχρονίσουν και έτσι θα δικαιολογήσουν τον κρατικό έλεγχο. 

  Για να κάνει όμως τις επενδύσεις το κράτος από κάπου πρέπει να εισπράξει.

  Και μιας και τα κέρδη από τα εκσυγχρονισμένα δίκτυα θα γίνονται μειώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών είναι περισσότερο από αυτονόητο (απόλυτα ταιριαστό και με το μονίμως αριστερό μοντέλο της ελεγχόμενης οικονομίας μας) τα "κερατιάτικα", θα τα πληρώσει ο τομέας της παραγωγής. 

  Ποιος όμως είναι ο σημερινός τομέας της ντόπιας παραγωγής; Όπως μας έχει γίνει γνωστό και από την επίσημη στατιστική και όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατά 98,5% ο βιοτεχνικός τομέας. Γνωστός και ως ραχοκοκαλιά της οικονομίας...

  Το υπόλοιπο 1,5% (του χώρου παραγωγής) της οικονομίας της σοβιετία μας, είναι η γνωστή και άγνωστη (εντός και εκτός Ελλάδος) κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που παραμένει όσο το κράτος και οι δημόσιες επενδύσεις μοιράζουν δουλειές.

  Πρόκειται για το 1,5% στο οποίο ανήκει η μεγάλη και ενεργοβόρος βιομηχανία που καλύπτεται ενεργειακά από την υψηλή τάση και στην οποία συντηρήθηκαν ειδικές συμφωνίες,  ίσως και γιατί ανάμεσά τους ήταν κρατικές ογκώδεις βιομηχανίες, "προίκες" από τις σοσιαλιστικές σελίδες της κρατικοποίησης ιδιωτικών βιομηχανιών που έγιναν ερείπια και σκουπιδαριά...

  Συνεπώς, το 98,5% της βιοτεχνικής Ελλάδας, που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό από τη μέση και τη χαμηλή τάση, θα πληρώνει (όπως πληρώνει),  κανονικότατα, το υψηλό πρώην βιομηχανικό ρεύμα που επιβαρύνει το κόστος της μέχρι και 40%. 

  Να λοιπόν τι μπορεί να συμβεί με την κυβέρνηση εκλογών του 2023. Να γυρίσουν τούμπα όσα μας βεβαιώνει η σημερινή κυβέρνηση (για το 1,1 δισ. στην τσέπη των νοικοκυριών, το 2025) αν το 2023 η νέα κυβέρνηση διαπιστώσει ότι μας έμειναν οι μισές βιοτεχνίες, γιατί δεν άντεξαν να πληρώσουν και τις επενδύσεις των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εξασφαλιστούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις του 2021.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ