Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 00:02

  Ανάπτυξη και πολιτική μιζέρια δεν πάνε μαζί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το 2022 θα φανεί αν η πολιτική θα δώσει στην οικονομία τις ευκαιρίες που δικαιούται για ανάπτυξη ή αν θα συνεχίσει να την έχει δεμένη στη μιζέρια της.

  Η αγορά έχει αντοχές, παρά την πανδημία, αλλά δεν θα συναντήσεις πουθενά ανοχές σε πολιτική ατολμία και πολιτικά πισωγυρίσματα, οποιαδήποτε μορφής. 

  Ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει ήδη σπεύσει και νομίζει ότι χρυσώνει το χάπι της πολιτικής της ως κυβέρνηση, με την ιδεολογική μπουρδολογία της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και ανακατανομής του πλούτου... υπέρ δικαίων και αδίκων.  

  Τα λέμε αυτά έχοντας κατά νου τους μικρομεσαίους για τους οποίους έχει ήδη στηθεί πολιτικό "πεδίο βολής" από και προς κάθε κατεύθυνση. 

  Στόχος η τάξη για την οποία επικρατεί η κομματική αίσθηση ότι με φραστικές ανοησίες, περί ραχοκοκαλιάς της οικονομίας ή φυτώριο της βιομηχανίας θα εγκλωβιστούν (εκτός τους ευκαιριακούς της αρπαχτής...) και δομημένες σοβαρές μονάδες που έχουν και στόχους και σχέδια σε εξέλιξη. 

  Βεβαίως, τα ανά χείρας 80.000 -100.000 λουκέτα των μικρομεσαίων είναι η σαφέστατη απάντηση εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ακρίβεια, από τις πρώτες ύλες μέχρι το κόστος παραγωγής, ήρθε για να μείνει και θα μείνει, καθώς μας βρήκε απροετοίμαστους ακόμη και στην κρατική πολιτική για παροχή της κρατικής ενέργειας.

  Οι μικρομεσαίοι λοιπόν θα βαδίσουν σε απολύσεις που θα γίνουν αισθητές από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αρχικά σε όλη τη γκάμα των οικοδομικών υλικών, ανεξάρτητα από το πώς θα παίζεται το παιχνίδι με την φούσκα των ακινήτων.

  Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει,  αν δεν το γνωρίζει, ότι η προσοχή της αγοράς δεν παρακολουθεί το αντιπολιτευτικό παιχνίδι. Είναι στραμμένη μόνο σε εκείνη αναζητώντας τόλμη, αποφασιστικότητα και σθένος ώστε, ξεχωρίζοντας την ήρα από το σιτάρι,  να ενισχυθεί η προσπάθεια αναβάθμισης των σημερινών μονάδων με συγχωνεύσεις και καθετοποιήσεις.

  Παρόμοιες προσμονές (από τις οποίες δεν λείπουν και επιφυλάξεις) για το 2022 εμφανίζονται και στον χώρο των επενδυτών. Μεγάλων και μεσαίων. Ειδικά των επενδυτών εκείνων που συσχετίζουν τα σχέδιά τους με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημόσια έργα των δημοσίων επενδύσεων. 

  Συνεπώς αν η κυβέρνηση επιτρέψει (με άστοχες αντιπαραθέσεις) να κυριαρχήσει η κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατραπεί το οικονομικό έτος 2022 σε προεκλογικό (με σκόπιμες αντιδράσεις σε πιθανά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και υποχρεώσεων της χώρας και σε ιδιωτικοποιήσεις) η δοκιμασία της στον τομέα της οικονομίας θα ανατρέψει κάθε πολιτική της προσδοκία για τις εκλογές του 2023.

  Καλό είναι να σημειώσει ακόμη πως από τους ενδιαφερόμενους να ανταποκριθούν σε επενδύσεις μέσω και ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει περάσει απαρατήρητη η κυβερνητική αδυναμία να τελειώνει με περιπτώσεις όπως κεντρικές αλλά και θυγατρικές στρατηγικών τομέων που είναι στα χέρια του κράτους. 

  Οι κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία για το 2022 δεν θα τύχουν της ανοχής που έδειξε η αγορά και όσοι επενδυτές περιμένουν πράσινο φως με συμφωνίες και ιδιωτικοποιήσεις.

  Το πάγωμα και η πιθανή αδιαφορία θα είναι εμφανέστατη από τα μέσα του 2022. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να δώσουν την ελάχιστη προσοχή στα γραπτά του αριστερού πίνακα... Αυτά που ανεβοκατεβάζει η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική που έχει χάσει κάθε περιθώριο αξιοπιστίας. 

  Και αυτή ακριβώς, η αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα οικονομίας όπως και οι μεσοβέζικες τοποθετήσεις της άλλης αντιπολίτευσης είναι που μεγεθύνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και για την πολιτική της στάση ή τα πολιτικά της ζυγιάσματα σε αποφάσεις στην οικονομία.

  Το 2022 η οικονομία θα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Θα προσφέρει ευκαιρίες που θα χαθούν αν δεν αξιοποιηθούν άμεσα. Οι κινήσεις που θα γίνουν θα προσδιορίσουν όραμα, τουλάχιστον για μια 5ετία, ή θα την κρατήσουν δεμένη σαν υποζύγιο στην αθλιότητα πολιτικών σκοπιμοτήτων που ζήσαμε και ζούμε ακόμη και την 10ετία, της οικονομικής κρίσης. 

  Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ιστορικές αν αφήσει το 2022 να κυλήσει ως προεκλογική περίοδος, με κλίμα τη γνωστή μεταπολιτευτική πολιτική μιζέρια, σκόπιμη τις περισσότερες φορές, για να μείνει κλειστή η οικονομία (πόλεμος ενάντια στη ναυπηγική βιομηχανία και στην ενέργεια το 2021) ανατρέποντας έτσι τα αποθέματα δυναμικής, που εμφανίζει η ιδιωτική οικονομία με την επιχειρηματική κοινότητα που τυχόν ενδιαφέρεται θετικά για τις οικονομικές εξελίξεις στον τόπο μας.

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ