Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 00:02

  "Τρικλοποδιές" του κράτους στο κράτος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γιώργου Κράλογλου

  Θα πουλήσουμε τις κρατικές λαχαναγορές Αθήνας - Θεσσαλονίκης και την κρατική συμμετοχή στην Folli- Follie(!!) ή θα παραμείνουν στον κομματικό στρατό;

  "…Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να συναντήσουμε αντιδράσεις, από κατεστημένα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων αντίθετων (σ.σ. προσέξτε το αυτό!!)  στην μεταρρύθμιση βελτιστοποίησης της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων. Το υπουργείο αναλαμβάνει το σύνολο της προσπάθειας, αφήνοντας την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) σε δεύτερο ρόλο…", διαβάζω στο εγκυρότατο και αδιάψευστο ρεπορτάζ του έγκριτου συναδέλφου κ. Τάσου Δασόπουλου στο Capital.gr, "Οι αλλαγές που  έρχονται στις ΔΕΚΟ".

  Το θαυμαστικό στην εισαγωγή του σημερινού σημειώματος, για την κρατική συμμετοχή και στην Folli- Follie, μπήκε σκαλίζοντας, στη δημοσιογραφική μου διαδρομή, εποχές κρατικοποιήσεων σημαντικών συγκροτημάτων, που ήταν σε θέση να πουληθούν από το κράτος, σε 24 ώρες, αλλά  δεν πουλήθηκαν για κομματικές σκοπιμότητες.

  Κατά την αρχική φάση της διαπλοκής, στην πρώτη 10ετία της μεταπολίτευσης  και της δήθεν σοσιαλιστικής οικονομίας, τα συγκροτήματα αυτά παραδόθηκαν  στην παραοικονομία και σε κομματικούς εργατοπατέρες (επικεφαλής του κομματικού στρατού κατοχής) για να "στρατοπεδεύσουν" 120-150.000 αφισοκολλητές και κλακαδόροι.

  Οπότε, μπράβο στο υπουργείο Οικονομικών, όχι για την "μεγαλόσχημη" πρωτοβουλία του να μετατρέψει σε χρήσιμα για τους ιθαγενείς της χώρας, τα κρατικά μονοπώλια και τις ΔΕΚΟ (λέμε μεγαλόσχημη γιατί έχουμε πάνω από 150!! παρόμοιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης) αλλά για την "τρικλοποδιά", του παραγκωνισμού, της κρατικής εταιρίας Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

  Μπράβο ακόμη και αν η προσπάθεια καταλήξει στο γνωστό "μια από τα ίδια…" που χαρακτηρίζει το ελληνικό Κρατιστάν των Βαλκανίων.

  Στο κάτω-κάτω, όταν κρατικοί υπάλληλοι (έστω και του υπουργείου Οικονομικών)  ως ομάδες εργασίας ή επιτηρητές μητρώων αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν (προς το συμφέρον των πολιτών…, λέει) τις ΔΕΚΟ, είναι να κάνεις ελπίδες και όνειρα;

  Αυτό δεν περιμέναμε, από το 2016, που πήρε τη σκυτάλη η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) αλλά, το 2021, μπούχτισε και το υπουργείο Οικονομικών και χρειάστηκε  να βάλει "τρικλοποδιά";

  Ας πουλούσε η ΕΕΣΥΠ το άχρηστο κράτος. Όταν άπρεπε και όσο έπρεπε. Και ας επέστρεφαν (με φορολογικές ελαφρύνσεις) στους φορολογούμενους αυτά που έκλεψαν, ως κράτος μπαταχτσής, όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης παραμυθιάζοντάς τους με την σοβιετία και άλλες λαϊκές αηδίες.

  Να μη "γρουσουζέψουμε" όμως την προσπάθεια και την ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών να νοικοκυρέψει το κρατικό μπάχαλο, με τους άχρηστους Οργανισμούς, και τις ακόμη πιο άχρηστες συμμετοχές του. Το ρεπορτάζ άλλωστε τα λέει όλα και με λεπτομέρειες.

  Θα μείνουμε μόνο στο κωμικό σκέλος της ιστορίας (το τραγικό το ξέρει και η τσέπη μας… ).

  Θα μείνουμε στην κακομοιριά της κρατικής οικονομίας, που αντί να αποκρατικοποιηθεί (όπως οι πάντες στην Ανατολική Ευρώπη) συνεχίζει να ελέγχει εκτός από την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την κρατική συμμετοχή στην εταιρία διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, τα ΕΛΤΑ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ, τις οδικές και σταθερές συγκοινωνίες, ακόμη και τις λαχαναγορές –ψαραγορές και κρεαταγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κρατικές αλυκές και μέρος της Folli Follie!!!

  Πώς να μη γυρνάς, ξανά και ξανά, στο παρελθόν. Στη μνήμη την δημοσιογραφική, (τα ζήσαμε στο οικονομικό ρεπορτάζ) με τις ίδιες "σοσιαλιστικές, παλληκαριές", που έφεραν χρεωκοπία το 2008 και τα μνημόνια, του 2009-2016.

  Το οικονομικό έγκλημα των κρατικοποιήσεων με τον κρατικό Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), του 1983, για  δήθεν  ανασυγκρότηση  43 υπερχρεωμένων βιομηχανικών και εμπορικών ομίλων, με 171,5 δισ. δραχμές υποχρεώσεις στις Τράπεζες, που όταν τον κλείσαμε (επειδή  σώθηκαν τα λεφτά  για το πλιάτσικο…) καταγράψαμε ζημιές 1 τρις δραχμές!!   

  Τι αλλάζει τώρα; Τι θα κερδίσουν οι ιθαγενείς φορολογούμενοι από τις κρατικές λαχαναγορές, τις κρατικές άχρηστες αλυκές και το 0,9% κρατικής συμμετοχής στην Folli Follie, όταν για 20 χρόνια (1983-2003)  όχι δεν κέρδισαν , αλλά πλήρωσαν  τόσο τη διαχείριση  όσο την όποιας μορφής "πώληση" ιστορικών επιχειρηματικών ονομάτων που πέρασαν στο κράτος, όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η Πειραική Πατραϊκή, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου Σύρου, η ΦΙΞ, η Τρία Εψιλον, η Κεραφίνα, η ΜΕΛ, η ΠΥΡΚΑΛ, η εταιρεία Μακεδονικοί Λευκόλιθοι και άλλα, με τον κρατικό ΟΑΕ να τις παραδίδει στα κόμματα. Σε όλα τα κόμματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ