Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 00:01

  Μαζεύουν το κράτος-πατερούλη, πριν είναι αργά...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Δεν ήταν ευχάριστη η "πόρτα" από το ΥΠΟΙΚ στην εστίαση. Είναι όμως δικαιότερη από το "κανάκεμα" της αγοράς ότι έχουμε άλλα 40 δισ. αν χρειαστούμε...

  Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει, από εδώ και πέρα, να προσέξει λόγια και πράξεις για να αποφύγει σύγχυση στην αγορά με προεκτάσεις στην οικονομία. Να ξεκαθαρίσει τι ισχύει από όσα ακούγονται, επισήμως, από το οικονομικό επιτελείο της, σε συζητήσεις ή σε τηλεοπτικές εκπομπές. 

  Να ανησυχεί, λοιπόν, η αγορά επειδή "Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Το καταλαβαίνετε αυτό ότι αν έρθει η πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά".

  Να μην ανησυχεί για το κράτος-πατερούλη επειδή "Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισ. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία". 

  Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Ούτε τα ερμηνεύουμε. Απλώς τα μεταφέρουμε όπως τα καταγράψαμε δημοσιογραφικά, γιατί είναι πράγματα που πρέπει να προσεχθούν και να μην πέφτουν κάτω...

  Αν ρωτάτε για το δικό μας ρεπορτάζ,  η απάντηση είναι πως (κατά  τη γνώμη μας), η κυβέρνηση βρίσκει ήδη μπροστά της το κράτος-πατερούλη που παρέλαβε (όπως χτίστηκε και την 12ετία της χρεοκοπίας μας και στη μεταμνημονιακή περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας από τους δανειστές).

  Και θα οδηγηθεί(όπως πιστεύουμε) σε αδιέξοδο αν συνεχίσει να μοιράζει όχι μόνο κρατικά επιχειρηματικά "χαρτζιλίκια" αλλά και κάθε μορφής κρατικά ρεγάλα σε ιθαγενείς και μετανάστες της χώρας. 

  Κατά τα άλλα μπορεί μεν, διαχειριστικά, τα πράγματα να μην είναι ανησυχητικά,  αλλά έτσι και ο τουρισμός του 2021 δεν πιάσει τα νούμερα του 2019 και αν η κίνηση στο εμπόριο ξεφουσκώσει,  τα ακίνητα και η σημερινή κίνηση στην αγορά τους δεν θα καλύψουν όσα χρειαζόμαστε. 

  Δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε "κρατική αρχοντιά" στη σοβιετία που ακόμη συντηρεί το κράτος, καθώς ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων (ως χορός και μόνο...) καλά κρατεί...

  Όταν φθάνουμε στο σημείο να υπολογίζουμε ότι οι προεκτάσεις της πανδημίας με τις μεταλλάξεις της θα κάνουν τις Βρυξέλλες και το Eurogroup περισσότερο συγκαταβατικούς στο μοίρασμα των δημοσιονομικών για να μη χαθούν οι κρατικίστικες τακτικές μας σε διανομές..., καλό είναι να προσέξουμε τι πραγματικά θα μας πει και ο κορβανάς μας το 2021-22,  για τις ανάγκες αυτές. 

  Συμφωνούμε συνεπώς με τα συναισθήματα ανησυχίας της αγοράς και τις μαύρες μέρες που θα έλθουν για όσους ελπίζουν ότι το κράτος-πατερούλης δεν θα αφήσει τα μαγαζιά,  τα γκαρσόνια και τις καθαρίστριες, στο έλεος του Θεού...

  Αλλά τι θα συμβεί,  από εδώ και πέρα, που θα ξεκινήσει το άθλια λαϊκίστικο πολιτικό πανηγύρι που πάντα τρέφει κόμματα και αντιπολιτεύσεις;

  Τα κατάλοιπα της ροζ αριστεράς μπερδεμένα με την κόκκινη αριστερά δεν θα χάσουν την ευκαιρία του κάποιου πιθανού κυβερνητικού συμμαζέματος του κορβανά από το σκορποχώρι, έστω και με φορολογικές ή εισφοροδοτικές παροχές, ως κίνητρα, αντικατάστασης, μιας και άλλα λεφτά για επιδόματα δεν θα υπάρχουν.

  Ο λόγος για το πολιτικό πανηγύρι και τον λαϊκισμό που είναι ήδη σε φάση προετοιμασίας, όσο διαπιστώνεται ότι οι κρατικές τσέπες θα μικρύνουν ή θα "ραφτούν" γιατί ξεκινάει και το πρόγραμμα ανάκαμψης στη λειτουργία του οποίου απαγορεύεται,  δια ροπάλου, κάθε μορφής τσάμπα χρήμα αν δεν βάλεις και το δικό σου. 

  Πώς είναι δυνατόν λοιπόν η χρηματοδότηση και η επιδότηση επενδύσεων (από το Ελλάδα 2.0) να παρέχεται υπό την αυστηρότατη προϋπόθεση της συμμετοχής του επενδυτή και με δικά τους κεφάλαια και, από την άλλη, το κράτος να δίνει "επιχειρηματικά χαρτζιλίκια" με πρόσχημα την πανδημία και τις μεταλλάξεις της. 

  Η κυβέρνηση οφείλει,  λοιπόν, να ξεκαθαρίσει ότι λεφτά δεν υπάρχουν, έτσι και μας ξαναχτυπήσει η πανδημία, ή αν κάποια δισ., όντως υπάρχουν έτσι και χρειαστούν εκτάκτως... Για να είναι δε πειστική σε ό,τι λέει πρέπει να επικεντρωθεί (την 2ετία μέχρι τις εκλογές) και σε μια κατεύθυνση. Στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με πραγματική απελευθέρωση παντού και μάζεμα του κράτους-τέρατος, της σοβιετίας που παρέλαβε. Θα μας φέρει αποτελέσματα (αν θέλει...) μιας και έκανε την αρχή. Η "πόρτα" στην εστίαση ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Θα συνεχίσει όμως έτσι ή θα την νικήσει ο εξωτερικός αλλά και ο εσωτερικός της..., λαϊκισμός; 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ