Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 00:01

  Τα νέα για τις "προκάτ" θέσεις εργασίας, μετά το 2030

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ας κρατάμε ότι είμαστε στα ψηλότερα της ανεργίας στην Ε.Ε. και τις "προκάτ" 50-100.000 θέσεις εργασίας τις ξανασυζητάμε το 2030. Θέλετε και το γιατί; 

  Ακόμη κι αν το ελληνικό κράτος του αριστερισμού και της, μονίμως προς τα πίσω, προόδου..., μεταρρυθμισθεί από την κορυφή ως τα νύχια, στη διαχείριση πολιτικών προς τον δρόμο της ανάπτυξης θα περιμένει τη σειρά του, σε θέσεις εργασίας, (εκτός σερβιτόρων και καθαριστριών) που για να φθάσουν σε στάδιο προσλήψεων θα χρειαστεί μια 8ετία. 

  Ο κεντρικός λόγος είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο κυβερνήσεις να περάσουν από τη διοίκηση του τόπου (μετά τις εκλογές του 2023) μήπως και επανακάμψουν λόγοι αξιοπιστίας της Ελλάδας στη συμπεριφορά της προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές. Εδικά προς τις πολυεθνικές και τις αλυσίδες. 

  Παράπλευρος λόγος είναι ότι κανείς σωστός και όχι αερολόγος πολυεθνικός ή διακεκριμένη αλυσίδα δεν θα μεταφέρει κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν προηγηθούν οι επιστροφές των ελληνικών επιχειρηματικών κεφαλαίων από Ελβετία, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο και αλλού. Και κάτι τέτοιο αποκλείεται (ακόμη και σαν σκέψη) πριν από την πρώτη 2ετία της κυβέρνησης του 2023 (άρα το 2025-σημειώστε το αυτό-) και εφόσον εξακριβωθεί πως δεν θα μεταβληθούν οι όποιες, μέχρι τότε, πιθανές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. 

  Πρόσθετος λόγος είναι, ακόμη, ότι από το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης (που θα φουντώνει κοντά στις εκλογές του 2023) θα αξιοποιηθεί από τη ντόπια επιχειρηματική αγορά κυρίως σε ανακατατάξεις (πωλήσεις μονάδων και εγκαταστάσεων, συγχωνεύσεις, μεταβολές σχημάτων και αντικειμένων παραγωγής και διάθεσης προϊόντων για μείωση κόστους και δαπανών) πράγμα που αποκλείει εντελώς (στην φάση αυτή -2022-2026- ) νέες προσλήψεις και όχι, αντίθετα, μείωση παλαιού προσωπικού για αναζήτηση (αργότερα) δεξιοτήτων.      

  Δεν είναι ούτε πολιτικό το σημερινό μας σημείωμα ούτε αντιπολιτευτική η διάθεση μας προς τη σημερινή κυβέρνηση. Και ας αναμασάει τα ίδια και τα ίδια για την ανεργία στην Ελλάδα και τις νέες αξιοπρεπείς και ελκυστικές, 50-100.000 θέσεις εργασίας, που θα φέρουν οι επενδύσεις προβληματίζοντας μέχρι και τους ξενιτεμένους μας...

  Αλλά καλό είναι, κάποια στιγμή, να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Ειδικά όταν μιλάμε για την ανεργία.

  Και πολύ περισσότερο όταν η πολιτική σκηνή (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση) πιάνει στο στόμα της τους 1.100.000 άνεργους της ρημαγμένης ιδιωτικής οικονομίας. 

  Αυτούς που τους οδηγήσαμε ακόμη και σε ραχατιλίκι ή και σε μαύρη εργασία,  (με τα επιδόματα 300-540 ευρώ του κράτους-πατερούλη) όταν ξεπατώθηκε η ιδιωτική οικονομία μέχρι και στα μικρομάγαζα του τόπου. 

  Γιατί ενώ, στην 12ετία της χρεοκοπίας της κρατικίστικης οικονομίας μας, χώναμε από πόρτες και "παράθυρα" (του ΑΣΕΠ) πάνω από 150.000 μετακλητούς,  στην ιδιωτική εργασία δεν εξασφαλίσαμε ούτε καφενέδες, να δουλέψουν τα 1.100.000 άνεργα γκαρσόνια της Ευρώπης, που δυστυχώς τα συναντούμε και θα τα συναντούμε μόνο στην Ελλάδα. 

  Να λοιπόν τι κάνει τώρα η πολιτική μας σκηνή. Η κυβέρνηση που έχει και την άμεση υποχρέωση αποκατάστασης της ανεργίας. Και η αντιπολίτευση,  για να ορθώσει έστω και χωρίς βάση τον αντιπολιτευτικό της λόγο.

  Βάζουν κάτω προγράμματα στόχους και επενδύσεις που προκύπτουν από τους στόχους για να δικαιολογηθούν οι ονειρώξεις στη μετατροπή της ανεργίας σε παράδεισο εργασίας (ακόμη και για τους 600.000 Έλληνες που μας βαρέθηκαν και δεν έχουν καθόλου άδικο) αλλά αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως τα εξής. 

  Εάν ο σκυλοκαβγάς της αντιπολίτευσης, της αξιωματικής ιδίως, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του κράτους,  ας πούμε με άνοιγμά του σε διαδικασίες προώθησης επενδύσεων ή με κίνητρα κατάργησης απίθανων εμπλοκών των επενδύσεων μέχρι και στη δικαιοσύνη, αποδώσει και φθάσουμε στο 2026 της ολοκλήρωσης του προγράμματος ανάκαμψης με πισωγυρίσματα στους στόχους των επενδύσεων μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένες επενδύσεις,  πριν το 2030 ώστε να μοιρασθούν οι, σημερινές ακόμη "προκάτ", θέσεις εργασίας,  ας πούμε το 2032; 

  Στην περίπτωση που λόγω του σκυλοκαβγά κυβερνήσεων και αντιπολίτευσης δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις,  στη λειτουργία του σημερινού κράτους (του εντελώς αρνητικού κράτους προς κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία) πόσες δεκαετίες θα χρειαστούμε να ολοκληρώσουμε τα επενδυτικά προγράμματα του Ελλάδα 2.0 (με τις 100.000 και πλέον θέσεις εργασίας) αν σημειώσουμε ότι οι 4-5 εμβληματικές του 2009-2011, έκλεισαν ήδη 10ετία και προσλήψεις (εκτός από μετανάστες σε σκαψίματα και οικοδομές...) δεν θα δούμε πριν το 2024. Κάνουμε λάθος; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ