Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 00:02

  Το Νοέμβρη θα ξέρουμε τα πάντα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Έχει δυσκολίες η κυβέρνηση όταν μιλάει με νούμερα για ανάπτυξη στην επόμενη 3ετία, αλλά πώς να γίνει. Ο ορίζοντας θα είναι μουντός μέχρι τον Οκτώβρη. 

  Τι ανάπτυξη να υπολογίσεις όταν δεν έχεις μηχανισμούς να την "προσκαλέσεις" επειδή στον σβέρκο σου κάθεται το εξωτερικό χρέος και ετοιμάζεται το εσωτερικό που δεν παλεύεται με τίποτε. Ρωτήστε και την Ιαπωνία και τον Καναδά, δύο θέσεις μπροστά από την Ελλάδα, γνωστή από το τρίτο μεγαλύτερο χρέος, σε όλη την Ευρώπη.

  Τι να δώσει στην οικονομία το σπασμένο, από το 2020, ποδάρι του τουρισμού όταν η βιοτεχνική Ελλάδα έχει να ξαναμετρήσει νούμερα, σε επιχειρηματικές παρουσίες και μονάδες, μετά τον Ιούνιο του 2021. Τότε δηλαδή που θα ξέρει τι θα περιμένει από κρατικές ενισχύσεις και πόσο θα της στοιχίζει μετά την ολοκλήρωση της εργασιακής μεταρρύθμισης. 

  Ανάπτυξη λοιπόν δεν μπορείς να λογαριάσεις μέχρι το Φθινόπωρο από τη βιοτεχνική Ελλάδα όσο μένουν στο αέρα οι απαντήσεις για μεγέθη που θα προσφέρει μετά το 2022. 

  Να στηριχτείς στον τουρισμό; Ο τουρισμός του 2021 ίσως φέρει ελπίδες για το 2022, αλλά στις βαλίτσες της καλοκαιρινής περιόδου του 2021, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Όπως και να την ψάξεις όταν και στη βιομηχανία τους, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η εστίαση ξεκινούν κάτω από το μηδέν που τους έφερε το 2020. 

  Αποκλείεται δε να τα βγάλουν πέρα το 2021 αν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης καθυστερήσουν τη "μοιρασιά" 400 εκατ., ειδικού προγράμματος που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

  Ορθά συνεπώς φροντίζουν στην κυβέρνηση να κερδίζουν χρόνο στην υποβολή προς τις Βρυξέλλες σχεδίων του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της χώρας, από το 2021 ως το 2025. 

  Να πάμε και λίγο παραπέρα. Να σημειώσουμε, για ακόμη μια φορά, τη σημασία της επιστροφής στις Τράπεζες 2-3 δισ. από τα έτοιμα των νοικοκυριών. Επιστροφή στις Τράπεζες, για να μείνουν ως σιγουριά από τα χειρότερα, έστω και με μηδενικό κέρδος.

  Άρα τι μπορεί να συμβεί και με τα μετρητά των νοικοκυριών; Να πέσουν τους επόμενους μήνες στην κατανάλωση και να κάνουν τζίρους που θα φέρουν την ανάπτυξη;

  Γιατί αυτό; Άλλαξε κάτι στην καταναλωτική συμπεριφορά του 2021 από εκείνη του 2019 και του 2020, της πανδημίας; Τίποτε απολύτως. Και τίποτε δεν θα αλλάξει. Άλλωστε οι "βασικοί πυρήνες" καταναλωτισμού στην Ελλάδα έχουν μάθει να δίνουν αλλά όταν παίρνουν. 

  Και αυτά που περιμένουν να πάρουν είναι από το κράτος. Με οποιαδήποτε μορφή ή κοινωνικό πρόσχημα... Στα προσχήματα βάζουμε και διορισμούς τόσο εκεί που δεν χρειάζονται όσο και εκεί που περισσεύουν εκατοντάδες χιλιάδες από τους παλαιούς διορισμούς. 

  Το κράτος έδωσε ό,τι έδωσε και επιστρέφει στα ΕΣΠΑ της Ε.Ε., στα φτηνά δανεικά και στα 20 δισ. ευρώ (από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης). 

  Αυτά όμως τα αναζητούν, με αβάσταχτη ανάγκη, περισσότεροι από εκείνους που περίμεναν τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο...

  Οι μικροί, μεσαίοι και κάπως μεγάλοι βιοτέχνες όπως και οι επιχειρηματίες τουρισμού (δηλαδή τα βασικά σκέλη στήριξης της οικονομίας μας) λογαριάζουν ότι μέσα στο καλοκαίρι, (ειδικά μετά τον Ιούλιο-Αύγουστο), θα έχουν μπει σε λίστες για να μοιραστούν τα πρώτα 5-6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Τότε και μόνο τότε θα διακρίνουν τι άλλο να περιμένουν, ώστε, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 2021 να αποφασίσουν ποιόν δρόμο θα βαδίσουν το 2022.

  Οι άλλοι. Οι μεγάλοι, του 1,5% της οικονομίας, θα μετρήσουν τη συμμετοχή τους, στην ενδεχόμενη ανάπτυξη, από τα έργα που θα μοιράσει η (ακόμη κρατικοδίαιτη) οικονομία, ανοίγοντας περισσότερο το "πουγκί" των δημοσίων επενδύσεων, μιας και συνεχίζεται η ανοχή των Βρυξελλών.

  Και πάμε στους "τυχερούς" της πιθανής ανάπτυξης, μετά το 2021. Θα τους μάθουμε τον προσεχή Νοέμβριο. Όταν η ΕΛΣΤΑΤ ολοκληρώσει την απογραφή των ιθαγενών της χώρας και των νοικοκυριών που συμβαίνει να έχουν (ακόμη) στην ιδιοκτησία τους. Τότε θα μάθουμε πραγματικές αλήθειες για την Ελλάδα. Για τα δημογραφικά της. Τα κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού. Ειδικά από τα στοιχεία για την εισερχόμενη αλλά και την εξερχόμενη μετανάστευση. Θα ψάξει η Πολιτεία, με προβληματισμό, τα στοιχεία ή θα μείνει στις απλές στατιστικές; Περιμένουμε να δούμε και θα επανέλθουμε. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ