Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 00:02

  Με τους ασπάλαθους και τα φρύγανα να δεις "βιομηχανία"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ανέκδοτο με δύο λέξεις. Ελληνική μεταρρύθμιση. Ούτε τα δισέγγονα των παιδιών μας θα μάθουν, αν τα χωράφια τους με τα φρύγανα είναι δασικά ή όχι...

  Τα ήθελε και τα έπαθε η κυβέρνηση. Νόμιζε πως μπορεί να φτιάξει δασικούς χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο, χωροταξικό και πολεοδομία πριν ξαναχτίσει το κράτος. Πριν επανιδρύσει το κράτος... (όπως ονειρεύτηκε και ο κ. Κώστας Καραμανλής.) 

  Και το κωμικοτραγικό είναι πως οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης γνωμάτευσαν ότι τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι στα όρη και στα βουνά, δεν είναι δάση. Δεν είναι πυκνά δάση... Κάτι σαν τα έλατα της Ελβετίας ή τις ιτιές της Αλσατίας.

  Κωμικό επειδή η κυβέρνηση πίστεψε ότι θα εφαρμόσει μεταρρύθμιση στο δασολόγιο. Και τραγικό επειδή εκτίμησε ότι αρκεί να περάσει την άποψη στο κρατιστάν της ελληνικής σοβιετίας και είναι ζήτημα χρόνου να προσαρμοστούν στην επιθυμία και την εντολή της, οι δασικοί χάρτες και να πάψουν να θεωρούνται δάση τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι. Έτσι απλά...

  Κούνια που την κούναγε. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό να θάψει το κτηματολόγιο και για τα δισέγγονα των εγγονιών μας...

  Αυτό ήθελε ο οθωμανισμός της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και αυτό πέτυχε. Να ανακατευτεί το δασολόγιο. 

  Να βρεθεί λόγος να στηθεί "βιομηχανία" παραγωγής τοπογραφικών, γνωμοδοτήσεων, εγκρίσεων, χαρτών και σχεδίων και μελετών. Ειδικά μελετών... 

  Πήγαινε τώρα εσύ... στην Κρήτη και στη Μανή που θα στείλουνε φιρμάνι να' ρθούν οι πολιτσμάνοι (που λέει και το τραγούδι), να κυνηγήσουν τα θεριά...,  της προστασίας της κρατικής περιουσίας. 

  Πήγαινε στα Επτάνησα, στις Κυκλάδες, στη Μυτιλήνη ή στη Χίο ή στις μεγάλες περιφέρειες και τα Κέντρα της χώρας να χτίσεις. Να μεταβιβάσεις κτήμα. Να τολμήσεις να πεις πως το χωράφι είναι δικό σου. Δεν ανήκει στο κράτος. 

  Χρυσό θα το πληρώσεις,  σε μελέτες και παροχή υπηρεσιών από όλα τα συγγενή με το θέμα επαγγέλματα. Και αφού πληρώσεις τα νόμιμα, έρχονται και τα άλλα. Οι αμειβόμενες υπηρεσίες... όπως λέγεται κομψά το φακελάκι. 

  Θα λυθεί ο "Γόρδιος Δεσμός" του χωραφιού με το μπέρδεμα αν οι ασπάλαθοι και τα φρύγανα είναι ή δεν είναι δάση... Και μάλιστα πυκνής βλάστησης; 

  Περίμενε λίγο, απαντούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ετοιμάζουμε σημαντικά έγγραφα και οδηγίες που θα δώσουν λύσεις στο έλα να δεις..., που επικρατεί σήμερα, σε ό,τι λέγεται κρατική κτηματολογική ή χωροταξική ή πολεοδομική υπηρεσία στην Ελλάδα. 

  Θα το τακτοποιήσουμε το θέμα, υπόσχονται. Και μάλιστα πριν να βγει ο Μάης, βεβαιώνουν.

  Θα βάλουμε στη σωστή θέση και τους ασπάλαθους και τα φρύγανα..., καθησυχάζουν τα περίπου 10 επαγγέλματα (μεσίτες, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, εργολάβους, οικοδόμους και άλλους) εκτός από τους ιδιοκτήτες που τους έχει κάνει άνω-κάτω το συγκεκριμένο βραχυκύκλωμα. 

  Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το πιθανότερο (έως βέβαιο) είναι πως η κυβέρνηση,  μιας και δεν μπορεί να κάνει πισωγύρισμα στη μεταρρύθμιση με το δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά δεν μπορεί να πάρει πίσω και τις γνωματεύσεις της πως τα φρύγανα και οι ασπάλαθοι δεν είναι δάση, σαν εκείνα της Ελβετίας και της Αυστρίας..., θα φροντίσει να καλύψει, νομοθετικά, τη σημερινή σύγχυση στο δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες. 

  Η μέθοδος όμως είναι γνωστή. Είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική παγίδα που βραχυκυκλώνει τα πάντα, τον μισό αιώνα της μεταπολίτευσης. 

  Πρόκειται για το νομοθετικό έργο που ψηφίζεται με την πιθανή πλειοψηφία των κυβερνήσεων ή με βοήθεια από τα δεκανίκια τους στη Βουλή αλλά δεν ψηφίζει, σκόπιμα η αντιπολίτευση, ώστε να έχει  να τάξει στους ιθαγενείς, προεκλογικά ρεγάλα.

  Έτσι θα γίνει τώρα και με τους δασικούς χάρτες,  με το δασολόγιο και το κτηματολόγιο που βρίσκεται στον αέρα και ως κενό της νομοθεσίας και ως μεταρρύθμιση. 

  Αφού δεν πέρασε σε εφαρμογή μια και έξω, έστω και χωρίς υπογραφές κρατικών υπαλλήλων (όπως και κάποια εργασιακά) θα γίνει σήριαλ. Θα γίνει αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας. Θα γίνει μοιρολόι και πολιτικό καραγκιοζιλίκι για τις επόμενες εκλογές. Ψηφίστε μας να ρυθμίσουμε και το δασικό. Ψηφίστε μας για να χτίσετε και εσείς και τα παιδιά σας. Εκτός αν το σήριαλ κλείσει με πολιτική συναίνεση και ρεαλισμό. Συναίνεση να κοπούν περιττά ποδάρια του κράτους στην ιδιωτική περιούσια. Θα τα καταφέρει η κυβέρνηση; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ