Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 00:02

  Επενδύστε στην Ελλάδα. Έχει πολλή πλάκα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Βάλτε τα κάτω και πείτε. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα ενδιαφερθεί για την Ελλάδα όταν η οικονομική της πολιτική θα είναι άγνωστη, μετά από 20 μήνες!!

  Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  με όλη την οικονομική του κομπανία,  βγήκαν στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα,  στη Βουλή και έδωσαν στίγμα της οικονομικής τους πολιτικής για την ανάκαμψη. 

  Καλό, κακό το σχέδιο, με κενά χωρίς κενά,  με οράματα ή όχι,  πρόκειται για συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα κινηθεί η οικονομική πολιτική,  μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που θα γίνουν εκλογές. Αν τελικά η κυβέρνηση εξαντλήσει την θητεία της (όπως και έχει υποχρέωση). 

  Πολύ ωραίο και πολύ καλό λοιπόν το πλάνο επιλογών σε έργα, σε επενδύσεις, σε αναμορφώσεις θεσμών και μεταρρυθμίσεις για να πορευθεί η οικονομία,  γιατί (κατά πώς φάνηκε) όλα θα μπουν μπροστά εδώ και τώρα, πράγμα που ενθαρρύνει και εκείνους της οικονομίας που δεν το έβαλαν κάτω.

  Λέμε πολύ ωραία και γιατί δεν έχουμε μόνο λόγια. Το σχέδιο συνοδεύεται,  με κάτι παραπάνω από 57 δισ. ευρώ των Ταμείων της Ε.Ε. αφού προηγηθεί το "πράσινο φως" των Βρυξελλών για τα "φάρμακα" ανάρρωσης της οικονομίας που "συνταγογράφησαν" ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του. 

  Ως εδώ όμως, τα σκιρτήματα χαράς... από την αγορά. Ζόμπι, ξεζόμπι... η αγορά αυτή διαθέτει σήμερα η οικονομία. Πιθανές χαρές και από ντόπιους επενδυτές, που συνεργάζονται και με ξένους κεφαλαιούχους,  καθώς ξεκαθαρίζει το οικονομικό τοπίο στην χώρα.

  Να όμως που δεν πέρασαν ούτε 5 μέρες από τα καλά νέα για το νέο στίγμα οικονομικής πολιτικής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αριστεράς και της προόδου..., Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει δημόσια τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε όλη του την έκταση !! ( συνέντευξή στο Kontra).

  Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τίποτε από όλα αυτά, είπε. Θα ζητήσουμε αναθεωρημένο σχέδιο από την Κομισιόν, συμπλήρωσε, αναφερόμενος βεβαίως,  στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του 2023. 

  Δεσμεύθηκε να καταργήσει το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας Μητσοτάκη επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε δημόσια διαβούλευση. Επειδή τα λεφτά του σχεδίου θα πάνε στους λίγους. Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, με εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. 

  Τέλος με τη δημοσιογραφική μας υποχρέωση να παραθέσουμε τα γεγονότα. Τα πραγματικά γεγονότα όπως τα παρακολουθήσαμε,  τα διαβάσαμε ή τα ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Και πάμε στην ουσία. 

  Πάμε στο ζητούμενο για την οικονομία και όχι στα θέλω της πολιτικής, τα οποία η οικονομία γράφει στα παλιά της παπούτσια μιας και επικρατούν πάντα οι δικοί της κανόνες. 

  Ζητάμε επενδυτές εδώ και τώρα με εκατοντάδες δισ. επενδύσεις (αυτές τέλος πάντων που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία για να πολεμηθεί και το χτικιό της ανεργίας). 

  Σοβαρούς επενδυτές και όχι ευκαιριακούς αναζητητές οικονομιών σε γιατρειά και πορεία προς την ανάκαμψη. Καλώς τους ζητάμε. Τι προσφέρουμε όμως...

  Δεν προσφέρουμε τίποτε. Γιατί είναι πιο κάτω και από το τίποτε ένα σχέδιο οικονομικής πολιτικής για την ανάκαμψη, που θα μπει μπροστά το καλοκαίρι του 2021 και θα ισχύει μόνο 20 μήνες!!

  Σε 20 μήνες από σήμερα μπαίνουμε στο 2023. Και λόγω των εκλογών του Ιουλίου τα πάντα θα παγώσουν (αν δεν είναι παγωμένα από το καλοκαίρι του 2022). 

  Στην πράξη δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθεί "φύλλο" στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, στους Οργανισμούς,  στους Δήμους και τις Κοινότητες αν δεν ξεκαθαρίσουν, το μετεκλογικό προσκήνιο και παρασκήνιο, η μορφή της διαπλοκής και το παιχνίδι στις πελατειακές σχέσεις μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων. 

  Αυτό γίνεται μισό αιώνα τώρα. Τι θα αλλάξει και γιατί θα αλλάξει...

  Ποιος λοιπόν μπορεί να μας πάρει σοβαρά, σαν χώρα, όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία με σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί,  όχι από δικά μας ιδιωτικά κεφάλαια ή πολυεθνικά να τρέχουν, αλλά από Ταμεία της Ε.Ε. Προσέξτε τώρα. Τα σχέδια αυτά (εφόσον εγκριθούν) θα τρέξουν (στο φουλ) μόνο το 12μηνο του 2022. Και θα καταργηθούν, στο σύνολό τους, το 2023, αν ο Μητσοτάκης δεν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει ο Τσίπρας, ο οποίος και δεσμεύθηκε (μόλις προχθές) να τα καταργήσει!! Έχει ή δεν έχει πλάκα η πρόσκληση επενδυτών στην Ελλάδα; Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση την κάνει...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ