Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 00:02

  "Αχίλλειος πτέρνα" του σχεδίου ανάκαμψης, τα ιδιωτικά κεφάλαια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  "Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα με δικό του ρίσκο". Το είπε για το πει ο κ. Μητσοτάκης;

  Καθόλου. Ούτε η αναφορά του για τη μορφή που πρέπει να έχουν τα επενδυτικά προγράμματα,  ιδιωτών και κράτους, έγινε για να γίνει. Σημειώνουμε τι είπε: "Όλα τα σχέδια τα οποία τελικά θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση." 

  Κατά την άποψή μας,  δεν είναι τυχαία ούτε τα λεγόμενα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου για την "φιλοσοφία" στη σύνταξη του προγράμματος ανάκαμψης "...έως σήμερα πρώτα εξασφαλίζαμε τα ευρωπαϊκά χρήματα και μετά σκεφτόμασταν τι θα τα κάνουμε. Ο στόχος, σχεδόν αυτοσκοπός, ήταν η απορρόφηση για την απορρόφηση. Όχι το μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Αυτός ο τρόπος μας προίκισε σίγουρα με καλύτερες υποδομές έως σήμερα, απέτυχε όμως να δώσει απαντήσεις σε μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας". 

  Προς τι η συγκεκριμένη επισήμανση; Γιατί "...η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης –συνέχισε– είναι η ακριβώς ανάποδη. Πρώτα δηλαδή έπρεπε να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας ένα δικό μας, "ελληνικής ιδιοκτησίας", συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, επαρκώς αιτιολογημένο και κοστολογημένο, και μετά να διεκδικήσουμε τους πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε".

  Και πάμε στο "δια ταύτα", του σημερινού μας σημειώματος, αποδίδοντας ξεχωριστή σημασία στα παραπάνω, καθώς οι αναμνήσεις μας από κάτι ΜΟΠ, κάποια πακέτα Ντελόρ, αγροτικές επιδοτήσεις για περιφερειακή ανάπτυξη, μας στοιχειώνουν ακόμη...

  Να μη μας διαφεύγει (και να μη ξεχάσουμε ποτέ) πως και τα 57 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης (μαζί με τα τελευταία από τα ΕΣΠΑ και άλλους πόρους) δεν είναι "λεφτά του Μητσοτάκη" για μοίρασμα, όπως το 1980-1985, κλαδικές του ΠΑΣΟΚ μοιράζανε ΜΟΠ και μιλάγανε για "λεφτά του Παπανδρέου", ενώ αργότερα, κάποιοι εκσυγχρονιστές, μπέρδεψαν, περιέργως... τα πακέτα Ντελόρ με τα δικά μας λεφτά, από φόρους, και τα βάφτισαν κρατικές επενδύσεις, προφανώς από λεφτόδεντρα...

  Η αλήθεια είναι πως ο κ. Μητσοτάκης και το στενό του οικονομικό επιτελείο ξέρει πολύ καλά και έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα την πραγματικότητα.

  Οι επενδύσεις του σχεδίου ανάκαμψης (αυτές που θα καλυφθούν από τα 57 δισ.) θα περάσουν από χίλια κόσκινα όχι μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το Βερολίνο και όλη τη Βόρεια παρέα του Βερολίνου…, στην Ε.Ε. 

  Το βασικό "κόσκινο" είναι να μην ξεφύγουν χρήματα από τους πόρους των φορολογούμενων της Ε.Ε. για να πάνε (με τη μορφή "Δούρειου ίππου") στους κρατικούς σκουπιδότοπους που επιμένουμε να παρουσιάζουμε ως στρατηγικούς τομείς της οικονομίας... Αυτούς για τους οποίους αντί να τους πουλήσουμε σε ιδιώτες, υποχρεώνουμε τους ιθαγενείς φορολογούμενους της χώρας μας, να τους συντηρούν. 

  Ας μη το θεωρούμε υπερβολή αυτό. Ούτε επίμονη μας σε αρνητική κριτική, έστω και για την εντελώς αποτυχημένη, επί 45 χρόνια, κρατική οικονομία.

  Ψάξτε προσεκτικά. Θα ανακαλύψετε 10άδες εκατομμύρια ευρώ που πήγαν στη ΛΑΡΚΟ ακόμη και μέσα στην πανδημία. Γιατί; Για να την πουλήσουμε "προικισμένη", λένε οι εκσυγχρονιστές...

  Αναζητήστε στις Βρυξέλλες ή στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου τι θα μας στοιχίσουν οι οικονομικοί "εμβολιασμοί" σε κρατικά μονοπώλια (μεταφορές, νερά, αμυντικά και άλλα). Θα αντιληφθείτε γιατί οι κ.κ. Μητσοτάκης,  Σκέρτσος, Σταϊκούρας και γενικά το οικονομικό επιτελείο αποδίδουν τη σωστή σημασία (πολύ καλά κάνουν) στα "κόσκινα" των Βρυξελλών,  κατά την εκταμίευση των 57 δισ. 

  Το επόμενο από τα βασικά "κόσκινα" των Βρυξελλών θα αναζητά αν τα προγράμματα σύμπραξης κρατικού και ιδιωτικού τομέα (διασυνδέσεις στο ηλεκτρικό σύστημα, ενεργειακές επενδύσεις αναβάθμισης του συστήματος, οδικοί άξονες και άλλα έργα υποδομής) θα περιέχουν ανάλογο μέγεθος συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, από τους επενδυτές της σύμπραξης. 

  Ορθότατα συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζει την πολιτική του θέση με ειδική αναφορά στο ρίσκο που οφείλουν να αναλάβουν οι ιδιώτες. 

  Ωστόσο παραμένει το ερώτημα. Ποιος εγγυάται ότι πριν το 2023 το σχέδιο ανάκαμψης "θα αλλάξει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας. Θα την κάνει ανταγωνιστική. Εξωστρεφή. Με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής". Από πού προκύπτει ότι στις εκλογές του 2023 δεν θα έχουμε ημερομηνία λήξης του σημερινού σχεδίου ανάκαμψης, λόγω νέας κυβέρνησης, με νέους υπουργούς και νέα αντιπολίτευση. Έτσι έχουμε μάθει 45 χρόνια τώρα. Έτσι μας ξέρουν οι Βρυξέλλες Έτσι και οι δανειστές... Αυτά πώς θα αλλάξουν κ. Μητσοτάκη;  

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ