Συνεχης ενημερωση
Τα μηνύματα των λοιμωξιολόγων περνάνε. Και γίνεται πολύ καλή δουλειά. Τα μηνύματα της αγοράς τα εισπράττει κανείς; Εμείς αμφιβάλουμε. Και να γιατί.
Τι είναι αυτό που αποκαλούμε παραγωγική Ελλάδα και τι θέση μπορεί να έχει, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στα γειτονικά μας Βαλκάνια, μετά και τις απανωτές κρίσεις. Της πτώχευσης του 2009. Και της πανδημίας του 2019.
Είναι μια απέραντη βιοτεχνική, χειροτεχνική και τουριστική χώρα που πάσχει επικινδύνως από ρευστότητα. Που δεν διαθέτει ιδιωτικά κεφάλαια να την χρηματοδοτήσουν. Να την βοηθήσουν επενδυτικά.
Από τις 750-770.000 στεκούμενες επιχειρήσεις οι 180.000, εμπορίου, παραγωγής, τουρισμού και υπηρεσιών, είναι για κλείσιμο.
Η προοπτική αυτή θα βγάλει εκτός αγοράς εργασίας άλλους 250-300.000. Και ο αριθμός απολύσεων θα αυξηθεί αν το 2021 δεν επιστρέψουν οι τουρίστες, του 2019.
Για να γίνει ανταγωνιστική αυτή η οικονομία (μεσαίου, μικρού και πολύ μικρού μεγέθους) πρέπει να προσαρμοσθεί σε τεχνολογίες αύξησης της παραγωγικότητας.
Αυτό απαιτεί ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 150 δισ. ευρώ. Επενδύσεις που αποκλείεται να καλυφθούν από εγχώρια κεφάλαια.
Η διανομή και στην Ελλάδα μέρους της πίτας των επενδύσεων από και προς την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης χωρών (που επιδιώκουν να γεφυρωθούν με την οικονομία της Ε.Ε.) είναι έξω από το σκεπτικό των πολυεθνικών.
Οι πολυεθνικές (ο αριθμός που έχουμε ανάγκη και όχι οι 3-4 των διακρατικών συμφωνιών...) έχουν σβήσει την Ελλάδα από τις λίστες των επενδυτικών τους προγραμμάτων, γιατί η Ελλάδα δεν προσφέρει ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα.
Γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναπτυξιακή νομοθεσία να διασφαλίζει τις αποσβέσεις των επενδυτών. Και γιατί η Ελλάδα μόνο προτίθεται..., να προσφέρει στρατηγική που να κάνει ελκυστική την προσέλευση επενδύσεων.
Από το σημείο αυτό ξεκινούν και τα μηνύματα της αγορά προς την κυβέρνηση. Απευθύνονται και σε κάθε πολιτικό παραλήπτη μιας και δεν υπάρχει δεδομένος διάλογος για την οικονομία λόγω και της πανδημίας (όπως στον χώρο της υγείας) αλλά κατά περίπτωση συζητήσεις...
Το πρώτο μήνυμα έχει ως βάση την ανησυχία για το τι θα συμβεί αν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 20 δισ. των ΕΣΠΑ ξεπεράσουν, το 7μηνο ή και το 10μηνο έστω και ως πρώτη δόση. Εναλλακτική για την αγορά, είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους από τις Δημόσιες Επενδύσεις για να δημιουργήσει κινητικότητα με δημόσια έργα ή επενδύσεις, που θα φέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση ρευστότητας.
Η κυβέρνηση , παρατηρεί η αγορά, έχει στα χέρια της το μέγα επενδυτικό εργαλείο των ιδιωτικοποιήσεων. Μεγάλων, στρατηγική σημασίας, ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τοπικού χαρακτήρα. Είναι και αυτό μια τακτική θετική για την κινητικότητα της αγοράς. Γιατί δεν κλείνουν οι φάκελοι της δικαιοσύνης και δεν επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε το πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον να προστεθεί στις τάσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στην οικονομία ο τουρισμός του 2021.
Η κυβέρνηση (παρατηρεί η αγορά) προβάλλει με κάθε τρόπο τις προθέσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο με ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες, με παρεμβολή και υποχρεωτικών ηλεκτρονικών διαδικασιών, τηλεργασίας και πληροφορικής.
Η βιοτεχνική Ελλάδα όμως δεν έχει ούτε τα κεφάλαια, ούτε τη δυνατότητα προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα της Πολιτείας όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και με παροχή διευκολύνσεων για να γίνουν πράξη όλες οι μεταρρυθμίσεις της. Θα υπάρξει;
Η αντιπολίτευση, παρατηρούν οι περισσότεροι, δεν δείχνει να βάζει στις προτεραιότητές της τις ανάγκες της αγοράς, με σχέδια που να υποκαθιστούν, με καλύτερο τρόπο, τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Η γκρίζα αντιπολιτευτική κατάσταση σκοτεινιάζει το κοντινό μέλλον του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μιας και το 2022, θα χαρακτηρισθεί προεκλογικό (όπως πάντα γίνεται στην Ελλάδα) ενόψει των εκλογών του 2023.
Τα χαρακτηριστικά, για το προφίλ της σημερινής οικονομίας και για τις τάσεις που ήδη διαγράφονται, δεν τα αμφισβητεί κανείς, από εκείνους που όντως επικοινωνούν με τους φορείς, που ακόμη δεν το έβαλαν κάτω. Συμφωνούν μάλιστα με τα μηνύματα, που προκύπτουν και από το δικό μας το ρεπορτάζ. Το θέμα είναι ότι δεν διακρίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Ούτε και από την αντιπολίτευση, αν, δηλαδή, οι προβληματισμοί της αγοράς συμπίπτουν με τον πολιτικό τους λόγο. Αυτόν που προτίθενται να εκφράσουν μετά την πανδημία και μέχρι τις εκλογές. Κάνουμε λάθος εμείς ή έτσι έχουν τα πράγματα;
-
17/04 Ο Μπάιντεν προανήγγειλε ότι θα ανεβάσει το ανώτατο όριο των προσφύγων που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ
-
17/04 Κορονοϊός: Πάνω από 600.000 εμβολιασμοί μέσα σε 24 ώρες στη Βρετανία
-
17/04 "Πράσινο διαβατήριο" και στην Ιταλία
-
17/04 Κορονοϊός: 51.647 εμβολιασμοί τις τελευταίες 24 ώρες - 770.197 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως
-
17/04 Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων από επαγγελματίες και τον Απρίλιο προβλέπει τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
-
17/04 Ρωσία: 70 καλλιτέχνες απευθύνουν έκκληση στον Πούτιν για παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας στον Ναβάλνι
-
17/04 Τσεχία: Αναζητούνται δύο άνδρες με διαβατήρια που φέρουν τα ονόματα των υπόπτων για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ
-
17/04 Ιταλία: 15.370 κρούσματα και 310 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες
-
17/04 Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και 786 νέα κρούσματα κορονοϊού
-
17/04 Τουρκία: Σφοδρές κατηγορίες Σοϊλού κατά Ελλάδας για το μεταναστευτικό
-
Τι αλλάζει με την αυτόματη διασύνδεση τραπεζών και Taxis
-
Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι εχθρός του ισλάμ, και θα το μάθει όλος ο κόσμος
-
Τι ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας
-
Ερντογάν εναντίον Τουρκοκυπρίων για το Κοράνι
-
Ιράν: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ
-
Ξεκινά το πρώτο κρας τεστ για τον τουρισμό
-
Η Ουκρανία ζητά στρατιωτική βοήθεια απέναντι στη Ρωσία
-
Ποιοι πήραν και πόσα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου
-
Έρχονται δύσκολες αποφάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων
-
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
-
Good diplomacy ε! (48)
-
Τι αλλάζει με την αυτόματη διασύνδεση τραπεζών και Taxis (43)
-
Κυψέλη: 50 σακούλες με σκουπίδια μάζεψε ο Δήμος Αθηναίων από το κορονο-πάρτι (26)
-
Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι εχθρός του ισλάμ, και θα το μάθει όλος ο κόσμος (26)
-
Κορονοϊός: Τα 3 εκατομμύρια έφτασαν οι νεκροί σε όλο τον κόσμο (21)
-
Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 837 διασωληνωμένους, 2.411 κρούσματα και 67 θάνατοι (15)
-
Έρχονται δύσκολες αποφάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων (9)
-
Για το σχέδιο αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου ενημερώθηκε ο Κ. Μητσοτάκης (8)
-
Μέσα στον χρόνο οι αποφάσεις για το "ψηφιακό ευρώ" (5)
-
Ξεκινά το πρώτο κρας τεστ για τον τουρισμό (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
