Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 00:02

  Να λογαριάζουμε έτσι, αλλά μαζί με τον ξενοδόχο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Θέλουμε δεν θέλουμε, από εδώ και πέρα, "ξενοδόχος" σε κάθε λογαριασμό "εμβολιασμού" της οικονομίας μας είναι οι θεσμοί. Ακόμη και στον κορβανά μας. 

  Και τι σημαίνει αυτό; Πολλά πράγματα. Και για την κυβέρνηση, που έχει τις ευθύνες της πολιτικής. Και για την αντιπολίτευση που ναι μεν δεν κυβερνά, αλλά δεν παύει να γράφει ιστορία στις δικές της σελίδες, για την οικονομία.

  Το σχέδιο ανάκαμψης που λογαριάζει να γράψει η κυβέρνηση, σε τόμους και κεφάλαια, για να πείσει την Ε.Ε. να ανοίξει τον δικό της κορβανά και να αρχίσει να ρέει η χρηματοδότηση (32 δισ.) από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να πείσει. 

  Πρέπει να αφαιρεί την επιχειρηματολογία του Βορρά της Ε.Ε. και της παρέας της..., ότι η οικονομία στην Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων δεν θα πιάσουν τόπο. 

  Δεν το λέμε για να το πούμε αυτό. Δεν το λέμε για τυφλή κριτική. Για ποιο λόγο άλλωστε. 

  Το σημειώνουμε γιατί τις εκατοντάδες σελίδες του σχεδίου ανάκαμψης, (θα αρχίσουμε να συζητάμε στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες από τον Απρίλιο) τις έχουν γράψει μεν οι σοφοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά δεν έπαψαν (ακόμη και τώρα) και οι πιέσεις για "επενδυτικές ιδέες" ή έργα με παλαιοκομματικές προδιαγραφές και φαυλοκρατικές αντιλήψεις, συνηθισμένες και από τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

  Με δεδομένο λοιπόν το βαρύτατο παρελθόν μας,  ως κράτος μέλος και ως πολιτική, στη διαχείριση κονδυλίων και πόρων της Ε.Ε, οι θεσμοί,  (αρχίζοντας από την Κομισιόν), θα μας βγάλουν το λάδι στο πήγαινε- έλα των προτάσεων μας.

  Και δυστυχώς δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια του χρόνου στην οικονομία, να το υποστούμε. Ούτε την άνεση του δικού μας κορβανά,  ως εναλλακτική λύση, στις όποιες πιθανές γκρίνιες των Βρυξελλών.

  Την αγωνία των ανθρώπων της οικονομίας εκφράζουμε (σύμφωνα με τα όσα ακούγονται και τα όσα φοβούνται) και δεν αντιπολιτευόμαστε υπογραμμίζοντας πιθανές αστοχίες στη διαχείριση της εκταμίευσης των 32 δισ., του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Γι' αυτό στεκόμαστε στο πόσο αναγκαίο είναι να "τσακίζουν κόκαλα" οι επενδυτικές μας παρουσιάσεις στην αξιοποίηση των πόρων ανάκαμψης της Ε.Ε.  

  Γιατί έτσι και αλλιώς η Κοινοτική γραφειοκρατία δεν πρόκειται να μας επιτρέψει άντληση των χρημάτων μας και ας τα δικαιούμαστε, πριν τις αρχές του Φθινοπώρου του 2021. Και μακάρι να είναι ακριβώς έτσι...

  Οπότε ας μη μιλάμε για την προοπτική να αλλάξει σελίδα η οικονομία το 2022, με ελατήρια ή χωρίς ελατήρια... (το κάνουμε ήδη και πολύ κακώς) εφόσον το σχέδιο ανάκαμψης που θα υποβάλλουμε (για διαχείριση των 32 δισ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου αλλά και τα 20 δισ. του τελευταίου ΕΣΠΑ -2020-2027-) περιέχει και σχέδια με πολιτικές ανοησίες για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Αν βέβαια οι προτάσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε τεχνοκρατικές αντιλήψεις με σχεδιασμό μεταβολής και του μοντέλου της οικονομίας μας.

  Το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Σημαντική κρίνουμε,  παράλληλα, και τη στάση της αντιπολίτευσης,  της αξιωματικής ιδιαίτερα, στην ενίσχυση της προσπάθειας της κυβέρνησης να μη ξεπεράσει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα που (δυστυχώς για τον δικό μας κορβανά) τοποθετεί την πρώτη προκαταβολή (του 15% του συνόλου των πόρων) τέλος καλοκαιριού, με αρχές Φθινοπώρου.

  Κατά τη γνώμη μας, έργο της αντιπολίτευσης,  αν θέλει να συμπεριφερθεί όπως οι αντιπολιτεύσεις στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο την περίοδο που έβγαιναν από τα μνημόνια, είναι να μην καταφεύγει σε λαϊκισμούς,  ψευδολογία, και ανύπαρκτες θέσεις στην οικονομία. 

  Να μην αμφισβητήσει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι προσωπική της υπόθεση. Προσωπική της, πολιτική στην οικονομία,  επειδή είναι κυβέρνηση, αλλά συναινετική εθνική πολιτική στην οικονομία με διαχρονικό όραμα.

  Δείχνω ονειροπόλος. Τα σημειώνω όμως,  περιμένοντας αν θα επιβεβαιωθούν τα περί προετοιμασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει (μετά τους μπαχαλάκηδες) και μαζί με τα κινήματα αντιδράσεων των συντεχνιών (εκπαιδευτικοί και άλλοι) κάθε είδους φωνή για διαγραφή χρεών, κόκκινων δανείων,  επιστρεπτέας, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Διαγραφή χωρίς κριτήρια. Με μόνη αιτιολογία την πανδημία. Πρέπει να το πούμε από τώρα αυτό γιατί, εκτός από τη νέα αντιπολιτευτική φαυλότητα θα δώσει λαβές και επιχειρήματα μεγάλης ταλαιπωρίας της χώρας στην άντληση των πόρων της Ε.Ε. Και αυτό θα είναι πεντακάθαρα σε βάρος της οικονομίας.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ