Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 00:02

  Εκλογές το 2021 σημαίνουν ψυχρή εκτέλεση της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Αντιλαμβάνονται ότι "μαχαιρώνουν" πισώπλατα την οικονομία οι (ευτυχώς ολίγοι...) "εγκέφαλοι"(αντιπολίτευσης και κυβέρνησης) όταν μιλάνε για εκλογές;

  Περιττή η ερώτηση. Δεν θέλουν να το αντιληφθούν ή (για την ακρίβεια του λόγου) αδιαφορούν για την οικονομία όταν κινδυνεύουν τα δικά τους οικονομικά... (αν βρεθούν εκτός Βουλής). 

  Ας δούμε όμως γιατί είναι εγκληματική ενέργεια το άνοιγμα προεκλογικής πολιτικής σκακιέρας αντί του "Μαραθώνιου" αγώνα που απαιτεί η οικονομία μέσα στο 2021, με προέκταση και το 2022, όπως θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη. 

  Τι έδειξαν πεντακάθαρα οι συνεννοήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Eurogrouρ, το τριήμερο που μας πέρασε;

  Ότι για πρώτη φορά,  (από την ένταξή μας στην Ε.Ε) συναντάμε οικονομική πολιτική (βεβαίως λόγω των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας) να "δένει" με δικές μας (δημοσιονομικές κυρίως) ανάγκες και επιλογές στη βοήθεια και την ενίσχυση της ιδιωτικής μας οικονομίας.

  Πρώτη φορά η Ε.Ε (σχεδόν στο σύνολό της) θα συμπεριφερθεί ως κράτος-πατερούλης. Θα επιμείνει δε στον ρόλο αυτό και το 2022 (!!!) προκειμένου να φέρει άσπρες ημέρες στις οικονομίες όλων των κρατών-μελών.

  Πρώτη φορά η Ελλάδα θα περάσει και δικές της απόψεις στη διαχείριση των δημοσιονομικών της, χωρίς να ακουσθούν τα "nein" των Γερμανών (που αντηχούν και στον γνωστό… μας Ευρωπαϊκό Βορρά, όταν πρόκειται για την Ελλάδα!!)

  Στο Eurogroup του τριημέρου που πέρασε αποδείχθηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στις οικονομίες τους, αν δεν ανοίξουν γερά τον κορβανά τους,  να στηρίξουν την εθνική τους παραγωγή (ακόμη και την προσαρμοσμένη στα μηνύματα των καιρών -συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της εξαγόμενης τεχνολογίας τους-).

  Εξ ου και οι χαλαρές διαθέσεις της "παρέας του Βορρά" που έδειχναν (μέχρι και την περασμένη εβδομάδα) πως δεν θέλουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω,  από τις δημοσιονομικές πρακτικές του 2019.

  Σε εκείνους λοιπόν που διαβάζουν και τα ψιλά γράμματα τόσο της Κομισιόν όσο και των Γερμανών, των "σκληροπυρηνικών" Ολλανδών, Αυστριακών Φινλανδών και των άλλων... (της γνωστής παρέας του Βορρά) γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι, έξω από το "γράμμα" των αποφάσεων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε υπάρχει πρόθεση να "μαλακώσουν" οι τακτικές σκληρής εποπτείας, στις διαχειρίσεις των δημοσιονομικών. 

  Και όταν μιλάμε για εποπτεία της Ε.Ε. στα δημοσιονομικά της χρήσιμο είναι να σημειώσουμε ότι είναι παρόμοια με τη σκληρή εποπτεία που δεχθήκαμε, ψηφίσαμε και υπογράψαμε, ως ελληνική κυβέρνηση του 2018,  για να δείξουμε ότι βγάλαμε τους ιθαγενείς της χώρας από το μνημόνιο...

  Η εξέλιξη αυτή είναι,  κατά την άποψή μου, εξαιρετικά σημαντική για τις επιλογές μας στη βοήθεια της οικονομίας (με μέτρα σωτηρίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων) για δύο (εξίσου σημαντικούς) λόγους. 

  Πρώτον συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πολιτικής πρακτικής της Ε.Ε. στην εκταμίευση 72 δισ. που συνολικά δικαιούται να εισπράξει η Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για ενισχύσεις και βοήθειες προς τις επιχειρήσεις μας στην φάση αυτή (συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας). 

  Δεύτερον η Ε.Ε. ναι μεν θα χαλαρώσει ως προς τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις με αποδοχή της διανομής των αποζημιώσεων (ιδίως των γνωστών 32 δισ. και των 20 δισ. των ΕΣΠΑ) αλλά θα παρακολουθεί στενά μήπως μας "ξεφύγει" και συντηρήσουμε..., με τα λεφτά της και επιχειρήσεις "ζόμπι", όπως κάναμε και με άλλες ενισχύσεις, αγροτικές κυρίως (σε "αγρότες" της Αθήνας,  της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων...). 

  Είναι συνεπώς (έστω και με αφορμή την πανδημία) μοναδική ευκαιρία να βάλουμε τάξη στην οικονομία και να χωρίσουμε την "ήρα από το σιτάρι...", στην αγορά.

  Διαχωρισμός εξαιρετικά αναγκαίος για να "ανθίσουν" μόνο επιχειρήσεις και κλάδοι (ειδικά οι εξαγωγικοί) αντικειμενικά βιώσιμοι και με αποδείξεις. 

  Μέγιστη βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι το νέο πτωχευτικό που,  δυστυχώς ακόμη κινδυνεύει να το "καταπιεί" κάποιο κρατικό συρτάρι...

  Αυτή, λοιπόν, τη μοναδική συγκυρία (έστω και υπό τις ατυχείς συνθήκες της πανδημίας), να βρίσκεις εντός στην Ε.Ε απόλυτη διάθεση κατανόησης της ελληνικής δημοσιονομικής πραγματικότητας, δεν την "κλωτσάς" με κουτοπόνηρες πολιτικές τακτικές πρόωρων εκλογών, με το δήθεν πρόσχημα επιλογής κυβέρνησης "...σωτηρίας της εθνικής οικονομίας" από εκείνες που θα προταθούν στους ιθαγενείς της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, θα πρόκειται για ενσυνείδητη ψυχρή εκτέλεση της οικονομίας.    

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ