Συνεχης ενημερωση
Γιατί μας τρομάζει η αλήθεια ότι οι "χαρές" ανάκαμψης στο 2021, θα μείνουν χαρές... Και ο τουρισμός, ως μοναδική γελάδα, θα βγάλει γάλα μετά το 2024...
Για ποιο λόγο μας ενοχλεί η εμμονή στις (στατιστικές) προβλέψεις αισιοδοξίας για ανάκαμψη και ανάπτυξη..., μετά τα μπάνια του λαού, στο 2021;
Δεν είναι ένας ο λόγος. Είναι τρεις. Και θα τους "φωτίσουμε" μήπως και προκαλέσουμε απαντήσεις ότι κάτι θα αλλάξει σε όσα είναι ήδη ορατά.
Πρώτος λόγος. Υπάρχει περίπτωση, εντός του 2021, να έχουμε φορολογικά έσοδα ή θέσεις εργασίας με κανονικές πληρωμές, για 200.000 άνεργους, ας πούμε, μήπως ισοφαρίσουμε τις 150-200.000 απολύσεις που έρχονται αμέσως μόλις αδειάσει η σακούλα του κορβανά με την επιστρεπτέα, (που έχει ήδη φορέσει "ρούχα παραλλαγής" και παριστάνει τη νέα "Τραπεζική κατάθεση");
Υπάρχουν επενδύσεις, λέει ο αντίλογος. Και εμβληματικές επενδύσεις. Διακεκριμένου πολυεθνικού χαρακτήρα, προσθέτει, υπενθυμίζοντάς μας και τις επενδύσεις που τις κρατάνε η γραφειοκρατία και οι αντιρρησίες...
Οι επενδύσεις που έχουν εντόνως διαφημισθεί (από το κυβερνητικό επιτελείο και από ομιλητές σε ημερίδες) θα φέρουν "γάλα" στην οικονομία και θέσεις εργασίας, μετά το 2025 και υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις.
Να μην τις ακυρώσουμε γιατί χαλάνε την θέα εκεί που θα γίνουν (στην Αστυπάλαια, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Μύκονο ή στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα). Και να τις ενισχύσουμε με τους πόρους που δικαιούνται και από Ευρωπαϊκά Ταμεία (ΕΣΠΑ, εναλλακτικές μορφές ενέργειας), αν δεν έχουμε τάξει τους πόρους αυτούς σε Δήμους για πελατειακές ανάγκες των κομμάτων.
Δεύτερος λόγος. Υπάρχει περίπτωση να αξιοποιήσουμε εντός του 2021 (ή και του 2022, φοβόμαστε εμείς..) τα όποια χρήματα παραλάβουμε από τα 32 δισ. ευρώ, που μας μοίρασε το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, ώστε να αποδώσουν στην οικονομία πριν το 2024, που θα σταματήσει και αυτή η γελάδα να βγάζει "γάλα";
Υπάρχει θα μας πει ίσως ο αντίλογος. Γιατί είναι και τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. από δόσεις δανειστών, να ενισχύσουμε την οικονομία.
Ας ανεβάσουμε όμως στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, τα σχέδια που έχουμε για να αξιοποιήσουμε αυτά τα τσάμπα και τα δανεικά (έστω και με ανύπαρκτο τόκο). Ας πάρουμε τα ΟΚ από τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. και τους δανειστές (που ψειρίζουν, από εδώ και πέρα, τις εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας) και μετά ξεκινάμε τη μοιρασιά.
Γιατί με τους ρυθμούς του "Κρατιστάν", στο οποίο ζούμε, και οι επενδύσεις αυτές δεν θα φέρουν θέσεις στους 800.000 άνεργους και δεν θα μεταφέρουν στα ταμεία των επιχειρήσεων λεφτά μοιρασιάς ούτε το 2023.
Άρα πότε θα "αυγατίσουν" για την οικονομία και αυτές οι επενδύσεις; Και να μη ξεχνάμε ότι και η πιο απλή μοιρασιά από τα λεφτά του ΕΣΠΑ στην ιδιωτική οικονομία θέλει 10-15 μήνες. Μην κοιτάτε τους Δήμους. Είναι άλλο θέμα...
Τρίτος λόγος. Με το καλημέρα σας..., το 2021, δεν κουβάλησε ούτε ένα δώρο στην οικονομία.
Τα πάνω από 10 δισ. ευρώ και τα 80 εκατ. ευρώ, κάθε μήνα (!!!) στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, που κοκκινίζουν στη σακούλα του..., δεν είναι ρεγάλα... Είναι νέα κόκκινα δάνεια. Είναι και απλήρωτες εισφορές για εργαζόμενους μισθωτούς.
Και εδώ δεν χωράει αντίλογος. Η Τράπεζα της Ελλάδας και τα Ταμεία του ΕΦΚΑ μαρτυρούν ήδη ότι το νέο "δεν πληρώνω - δεν πληρώνω" ξεκίνησε ήδη.
Και δεν θα έχει σταματημό, μέσα στο 2021 γιατί πάμε (το λιγότερο) σε 70.000 νέα λουκέτα (ορισμένα Επιμελητήρια τα βλέπουν διπλάσια) και σε περισσότερες από 100.000 νέες απολύσεις. Κανείς δεν βλέπει λιγότερες.
Έχουμε εναλλακτική να δοκιμάσουμε; Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε. Και για να το διασκεδάσουμε, ας θυμηθούμε τον Πασά, που έβαζε, ασταμάτητα, χαράτσια και όταν οι αυλικοί έλεγαν "τραβάει τα μαλλιά του ο κόσμος πασά μου...", απαντούσε "βάλτε κι άλλα". Όταν όμως του είπαν "γελάει με τα χαράτσια, ο κόσμος, πασά μου", ούρλιαξε... " κόψτε τους φόρους". Ας μην το γελάμε. Οι λύσεις είναι δύο. Κόψιμο φόρων. Και πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η πρώτη (σε συνδυασμό με τη δεύτερη, -γιατί ο Πασάς τα εισέπραττε τα χαράτσια-) είναι πιο αποτελεσματική, από τις επενδύσεις στα χαρτιά..., που λογαριάζουμε και για το 2021.
-
00:07 Βραζιλία: Αντιμέτωπη με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικός
-
00:05 Γεννήτριες χρέους
-
00:05 Εν αναμονή του εκμοντερνισμού
-
00:05 Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ' όσο μοιάζει
-
00:04 Ξένοι στον τόπο μας
-
00:04 Μια Πολιτεία που δεν υποχωρεί!
-
00:03 Κανένα έλεος, χωρίς ειλικρινή μεταμέλεια
-
00:03 My Data – Ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς λογιστές δεν γίνεται!!!
-
00:02 "Καυτή" ή απλή πατάτα οι πλειστηριασμοί;
-
00:01 Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί...
-
Ο παραγκωνισμός της Τουρκίας...
-
Το βάρος απόδειξης κατά τον φορολογικό έλεγχο
-
Ελλάδα-Ισραήλ: Ιδού η σύγκριση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του εμβολιασμού
-
Στη CVC τo 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής - Όλοι οι όροι του deal
-
BSH: Κλείνει το εργαστάσιο της Pitsos 31/3 - Οι διαπραγματεύσεις με Μπακατσέλο και εργαζόμενους
-
Γκέιτς και Μασκ "λογομαχούν" για το bitcoin
-
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση ύστερα από καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς
-
Από τη Χαλκιδική στην Θράκη. Και από τον Έβρο στην Θεσσαλονίκη
-
Βουλγαρία: Τέλος οι ομάδες προτεραιότητας, το εμβόλιο προσφέρεται ξαφνικά σε όλους
-
Οι Βρετανοί μπορούν πλέον να ετοιμάζουν "βαλίτσες" για Ελλάδα
-
Ο παραγκωνισμός της Τουρκίας... (162)
-
Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί... (45)
-
Ο Τσίπρας "αδειάζει" τρολς και διαδικτυακή λάσπη αλλά ζητεί από Μητσοτάκη αυτοκριτική (34)
-
Γκέιτς και Μασκ "λογομαχούν" για το bitcoin (30)
-
Κ. Μητσοτάκης σε Α. Τσίπρα: Καταδικάστε εδώ και τώρα τη λάσπη (30)
-
Ελλάδα-Ισραήλ: Ιδού η σύγκριση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του εμβολιασμού (29)
-
BSH: Κλείνει το εργαστάσιο της Pitsos 31/3 - Οι διαπραγματεύσεις με Μπακατσέλο και εργαζόμενους (19)
-
Το βάρος απόδειξης κατά τον φορολογικό έλεγχο (17)
-
Σενάρια να μην μειωθεί φέτος η προκαταβολή φόρου εισοδήματος (16)
-
Από τη Χαλκιδική στην Θράκη. Και από τον Έβρο στην Θεσσαλονίκη (14)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
