Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 00:02

  Πείτε τη μαγική λέξη "απολύω..." και "σωθήκατε"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Επειδή στο κράτος-πατερούλη το κέρδος είναι αδίκημα ο τζίρος δεν θα μετράει τόσο, στις ελεημοσύνες του 2021. Οι απολύσεις όμως έχουν πολιτικό κόστος.

  Οι δε επιχειρήσεις με 20 απασχολούμενους και πάνω, "σωθήκανε". Η μία επιστρεπτέα πάνω στην άλλη... Παρατάσεις οφειλών στο κράτος,  αλά-καρτ. Διευκολύνσεις εισφορών και ασφαλίσεων...

  Έχουμε πάρει χαμπάρι τι σημαίνει για τα κόμματα,  όλα τα κόμματα, (κυβερνητικό και αντιπολιτευτικά) να μπερδευτούν,  μέρες που είναι, με απολύσεις, με λουκέτα και να χάσουν την ησυχία τους..., να ασχολούνται μόνο με τα εμβόλια και ποιος πήγε πρώτος για εμβολιασμό; 

  Η επόμενη κίνηση είναι απλή. Περνάνε στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τους φακέλους με τις επιχειρηματικές ελεημοσύνες του 2020 από το κράτος –πατερούλη,  για να τσεκάρουν τα στοιχεία τζίρου που δήλωσαν οι επιχειρήσεις (μπας και κόψουμε τίποτε "ανακριβή" στοιχεία) αλλά τα μάτια δεκατέσσερα στις απολύσεις και στα λουκέτα. Αυτά που κάνουν τη μεγάλη πολιτική και κομματική ζημιά.

  Είμαστε υπερβολικοί και γκρινιάρηδες, όπως πάντα, θα μου πείτε. Και ίσως με κακίσετε που θίγω τις κρατικές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, πράγμα που κατάλαβε μέχρι και η δυσκίνητη Ε.Ε. και έφτιαξε ολόκληρο μαξιλάρι επιδοτήσεων 750 δισ., να το μοιράσει στα κράτη μέλη. 

  Δηλώνω απερίφραστα πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να βρω λάθη στην εφαρμογή των πολιτικών επιδότησης της επιχειρηματικής αγοράς και της αγοράς εργασίας (θα τροφοδοτηθεί με 7,5 δισ. -σε πρώτη φάση- μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου).

  Επίσης ότι η αναφορά του σημερινού σημειώματος έχει ερέθισμα την κατάντια μας στην οικονομία και μόνο την κατάντια μας. 

  Το ξεκίνημα της κατάντιας,  με την οικονομική κρίση που μας προκάλεσε ο κρατικός πλουτισμός (με δανεικά και "λαθραία" από τα ΜΟΠ) και την κορύφωσή της, κατά την αθλιότατη διαχείριση της κρίσης, από όλες τις κυβερνήσεις,  σε σύγκριση με το πώς διαχειρίσθηκαν την δική τους κρίση, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι οι Ισπανοί και οι Κύπριοι.

  Ορίστε που φθάσαμε εμείς. 

  Εξαθλιώθηκαν μεταξύ 2014-2020 (ειδικά το 2015-2019) με φόρους, εισφορές, άθλια κρατικά τιμολόγια στο κόστος ενέργειας περισσότερες από 900.000 μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Έκλεισαν μετά το 2015 200.000 από αυτές. Μετανάστευσαν 7.000 ελληνικές επιχειρηματικές φορολογικές έδρες.

  Και τώρα με το πρόσχημα των υπόπτων... δεν θα μετράει τόσο η πτώση του τζίρου όσο η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

  Και για να δέσει η "σούπα", οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ψάξουν τους τζίρους να ανακαλύψουν τους "πόντικες" που μπήκαν στις ελεημοσύνες να κάνουν τις γνωστές ελληνικές κομπίνες. Λες και είναι οι πρώτοι στο Ελλάδιστάν ή θα είναι οι τελευταίοι.

  Η κυβέρνηση βεβαίως πράττει ορθά να οχυρώνει και με τις πολιτικές ελεημοσύνης στις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες εργαζόμενους. Και αλίμονό της αν δεν έβαζε ως προαπαιτούμενο την αυστηρή απαγόρευση των απολύσεων.

  Αλλά αυτό και μόνο αυτό δεν είναι και τεκμήριο χρηστής Πολιτείας. Είναι, εκ των ουκ άνευ, ανάγκη επειδή η ανικανότητα διαχείρισης και της κρίσης κατέληξε στην επιστροφή της ανεργίας στο 20% και κάτι παραπάνω. 

  Το γνωρίζουν πολύ καλά οι "λοιμοξιωλόγοι" εισηγητές της "θεραπείας" της οικονομίας από την πανδημία. Και για τούτο φροντίζουν να μειώνουν τα κριτήρια πτώσης του τζίρου μπροστά στις απολύσεις ή τα λουκέτα στα επόμενα επιχειρηματικά χαρτζιλίκια.

  Τα σημειώνουμε αυτά γιατί, κατά τα άλλα, τίποτε "σπουδαίο" δεν θα συμβεί και στο 2021 εκτός από λόγια, σχέδια με "διαστημικές επενδύσεις" και καλοστημένους "καβγάδες" κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για δήθεν προστασία στα συμφέροντα και την ολιγαρχία...

  Θέλετε και μερικές σκηνές του μη έργου; 

  Οι επενδύσεις, της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων (ξεκίνησε το 1995, φούσκωσε, στα λόγια το 2010 και ξεφούσκωσε μετά το 2015) που υποτίθεται πως θα αναγεννήσουν τη ναυπηγική βιομηχανία, τη μεταλλουργία, την ενεργειακή οικονομία,  τον υπόγειο πλούτο και την τουριστική βιομηχανία,  πάνε με "πλάγιους πολιτικούς ήχους" και άλλες σκοπιμότητες να συναντήσουν κυβερνήσεις μετά τις εκλογές του 2023. Και θα το δείτε. 

  Εμείς τώρα, ως μόνιμοι θεατές των εξελίξεων,  δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από γονυκλισία και προσευχή..., στον Άγιο Τουρισμό, να μας θυμηθεί,  στα μπάνια του λαού (τώρα που εμβολιαζόμαστε...) και να μας αναθαρρήσει, με χαρούμενα μαντάτα, για την οικονομία (μιας και από άλλους τομείς να μην περιμένουμε τίποτε πριν το 2030) ώστε να μην "ξεσκονίζουμε τα διαβατήρια" όπως, δικαιολογημένα, προβληματίζεται ο σχολιαστής malthael83 σε συζήτησή του (στο χθεσινό σημείωμα) με τον δικαιωμένο αναχωρητή,  από την ελληνική μιζέρια, Giorgio d Anconia.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ