Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 00:02

  Ζητείται κυβέρνηση να χαρίζει χρέη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Θέμα χρόνου είναι και ο πολιτικός τζόγος για ρυθμίσεις στα 250 δισ. του γνωστού εσωτερικού χρέους και οι διευκολύνσεις στα κάπου 100 δισ. του άγνωστου…

  Ο πόνος και το δάκρυ για τις ανάγκες ανακούφισης του ταλαιπωρημένου λαού από τις πολιτικές των "φιλέδων" θα ξεκινήσουν,  όπως πάντα,  από τα αριστερά της Βουλής. 

  Θα έχουν τη μορφή κριτικής για την κυβερνητική αδιαφορία προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους μικρούς και μεσαίους αγωνιστές της οικονομίας  και τους ταλαίπωρους της εργασίας...

  Θα ξαναβγούν τα μαντήλια να σκουπίσουν το κλάμα για τη δυστυχία των μικρομεσαίων και με "πυροτεχνήματα" θα φωτίσουν τα "χατίρια" που έχουν γίνει στα χρέη της ολιγαρχίας...

  Θα περιγραφούν τα σχέδια,  οι ιδεολογίες και θα επανέλθουν οι γνωστές αριστερές φανφάρες για την Ελλάδα της δίκαιης κατανομής του πλούτου και της προστασίας της  φτωχικής περιουσίας..., με αναθέματα προς την κυβέρνηση που ξέχασε τον φτωχό και ανήμπορο βιοτέχνη..., τον  ταλαίπωρο αγρότη..., τον καταχρεωμένο εμποράκο...

  Τα περιμένει  όλα αυτά η κυβέρνηση. Τα περιμένει και ετοιμάζει την άμυνά της. 

  Θα κάνει καταγραφές για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων στην φτωχοποίηση,  το πνίξιμο των φτωχών αστικών οικογενειών και τον στραγγαλισμό των μικρών επιχειρηματιών και οικογενειακών επιχειρήσεων. 

  Θα βγει και επιθετικά η κυβέρνηση. Θα απαντήσει στις ανέξοδες σαχλαμάρες που θα ακουσθούν στη Βουλή (με την πρώτη ευκαιρία στροφής προς την οικονομία -αν χαλαρώσει η πανδημία-) από τη γνωστή αντιπολιτευτική φανφάρα (γιατί αντιπολίτευση ουσίας δεν υπάρχει ούτε διακρίνεται στο βάθος του χρόνου) και  θα  δώσει τα πεπραγμένα της στη ρύθμιση οφειλών και στην προστασία των φτωχών κατοικιών και των αδυνάτων...

  Με τούτα και με εκείνα όμως, το πολιτικό σκηνικό της γνωστής φαυλότητας της μεταπολίτευσης θα στηθεί μια φορά ακόμη. Από τη μια οι σωτήρες της αριστεράς. Από την άλλη οι φιλελεύθεροι ορθολογιστές και πραγματιστές της οικονομίας.

  Το σκηνικό πόνου και θλίψης για τους οφειλέτες και τα κάθε μορφής χρωστούμενα θα στηθεί πολύ νωρίς. Στις αρχές του 2021. Γιατί, που ξέρεις; Όλα παίζονται; Οπότε  γιατί όχι και πρόωρες εκλογές.

  Τώρα μάλιστα που τα πράγματα στριμώχνονται και θα στριμώχνονται στην οικονομία με τα χρέη προς τις Εφορίες, τα Ταμεία, τις Τράπεζες και σε όλες τις ΔΕΚΟ να παίρνουν διαστάσεις με εντελώς απρόβλεπτο αύριο. 

  Έτσι θα ξεκινήσει και έτσι θα εξελιχθεί το πανηγύρι με την υπόθεση του  εσωτερικού χρέους, που θα έχει προτεραιότητα στις οικονομικές εξελίξεις του 2021 μιας και περπατάει πάνω από το ΑΕΠ και δίπλα -δίπλα στο εξωτερικό χρέος.  

  Το εσωτερικό χρέος θα  χρησιμοποιηθεί ως  αντιπολιτευτικός κριός να συνθλίψει τα κυβερνητικά οχυρά που θα χτιστούν με τα πιθανά "κέρδη" από την τελική διαχείριση της πανδημίας. 

  Θα συνθέσει την  πολεμική ύλη  ενάντια σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία στην οικονομία, με στόχο έστω και την ελάχιστη ανάκαμψη μέσα στο 2021. 

  Να προετοιμαζόμαστε λοιπόν (όσοι έχουμε ξαναζήσει ίδιες γελοιότητες) για την επανάληψη σε εικόνες και καταστάσεις που πέρασε η οικονομία  με εκείνες και με τη  χούντα,  και (δύο φορές) μετά τη χούντα...

  Σωτήρες που πονάνε για τα λαϊκά χρέη και ζητάνε τη συγκατάθεσή σου,  με την ψήφο σου ή την ανοχή σου (αν πρόκειται για χούντα)  για να αναλάβουν την εξουσία και να σε σώσουν...

  Κοντά όμως σε εσένα σώζουν και όλους τους "επαγγελματίες"  οφειλέτες. Τους συστηματικούς τρακαδόρους σε κράτος, σε Ταμεία σε Τράπεζες και όπου αλλού επικρατεί η εξουσία του κρατικού τιμολογίου και του κρατικού κορβανά.  

  Αυτούς που μαζί με το κράτος και τον ευρύτερο κρατισμό συντηρούν δυστυχώς οι (πλειοψηφούσες) ομάδες συνεπών φορολογούμενων και συνετών δανειοληπτών. Των ηλιθίων πολιτών  με τη βλακώδη φορολογική συνείδηση. 

  Γιατί έτσι το έχουμε στην Ελλάδα. Οι συνεπείς σε οικονομικές υποχρεώσεις είναι οι δεδομένοι κάθε κόμματος εξουσίας που αναζητά να "μαντρώσει" όμως και επαγγελματίες μπαταχτσήδες.

  Και τίθεται έτσι ευθέως το ερώτημα εν όψει του βέβαιου σκηνικού που θα στηθεί,  στις αρχές του 2021,  για ρυθμίσεις έως χαρίσματα στο εσωτερικό χρέος. Θα ληφθεί μέριμνα για τους  καλοπληρωτές, τους συνεπείς και εκείνους (επιχειρηματίες,  επαγγελματίες και άλλους ιδιώτες) που έμπρακτα αποδεικνύουν τη συνέπειά τους σε δάνεια και οφειλές αλλά και την φορολογική τους συνείδηση; Μέριμνα όμως όχι με το συνηθισμένο "σκόντο" στην ταχεία πληρωμή αλλά με επιβραβεύσεις ουσίας. Επιβραβεύσεις που θα συνδέονται με  δυνατότητες διασφάλισης ρευστότητας,  όπως αξίζει στους, από χέρι, συνεπείς. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων