Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 00:02

  Αρχίζει το "ματς". Στην "εξέδρα" η "μπάλα" για την οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Υπάρχει πολιτική αλλά και επιχειρηματική βούληση, να ανοίξει την (σκόπιμα κλειστή, για 10ετίες) οικονομία μας; Θα φανεί τώρα που αρχίζει το "ματς".

  Να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα. Δεν θα βρεις ούτε παιδάκι του δημοτικού σχολείου, να μην άκουσε πως η κυβέρνηση παρέλαβε, από ομάδα διακεκριμένων οικονομολόγων, έκθεση με προτάσεις για τη σωτηρία της οικονομίας. 

  Ότι η συγκεκριμένη έκθεση,  250 σελίδων,  δεν αποτελεί υποχρεωτικό οδηγό οικονομικής πολιτικής. Ότι πρόκειται για σχέδιο, "πατρόν" ας πούμε,  να ραφτεί νέο "κουστούμι" στην οικονομία, αμέσως μόλις βγούμε από την κρίση της πανδημίας.  

  Αν (από διαβολική σύμπτωση...) υπάρχει κάποιος που δεν πρόλαβε να το πληροφορηθεί (πράγμα απίθανο μετά από τις δεκάδες συζητήσεων στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και συνεντεύξεις στις εφημερίδες), θα το καταλάβει για τα καλά τώρα που ξεκίνησε το πολιτικό-κομματικό "ματς", με τη γνωστή σκοπιμότητα (εν μέρει και επιχειρηματική, εδώ και πάνω από 40 χρόνια) να πετάξουμε την "μπάλα" για σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία στην "εξέδρα". 

  Να μην περάσει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, με ανοικτή οικονομία, μιας και προβάλλεται ο "κίνδυνος" να μην ελέγχεται πολιτικά,  αφού οι ανεπτυγμένες και ανοικτές οικονομίες βαδίζουν πάντα με δικούς τους κανόνες. Τρελαθήκαμε στην Ελλάδα,  να το αφήσουμε να γίνει αυτό;

  Ποιος έχει πρόθεση (πολιτικά, κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά) να χάσει τη σημερινή κλειστή και ελεγχόμενη (στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομία) με τις απίθανες "προσφορές" σε κρατικά ναυπηγεία,  μεταλλουργίες, συναρμολογήσεις οχημάτων,  συστήματα και άλλα πολλά σε κρατικές υποδομές και περιουσία με τιμές καρνάγιου ή σιδεράδικων ή μάντρας αυτοκινήτων, αλλά με οικόπεδα τεφαρίκια για άλλες δουλειές..., (τουριστικές ή πωλήσεις οικοπέδων).

  Ποιος έχει πρόθεση (πολιτικά,  κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά) να χάσει το πάσης μορφής (πολιτικό και επιχειρηματικό) μέγα παιχνίδι που έρχεται, με αγοροπωλησίες στα ταχυδρομεία, στα νερά, στα υπόλοιπα λιμάνια,  στα αεροδρόμια, στους δρόμους, στα ηλεκτρικά,  στα αντιλιγνιτικά, στο αέριο, στις συγκοινωνίες,  στα τρένα και στα "λουλούδια" σε κρατικές εκτάσεις που θα προσφερθούν στον τουρισμό (εκτός της Ακρόπολης που τελικά γλύτωσε...). 

  Ποιος έχει πρόθεση (πολιτικά,  κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά) να αντικαταστήσει τη σημερινή γραφειοκρατία,  τις φορολογήσεις-τέρατα,  τα άλλα χαράτσια και τα περίπλοκα στις εγκρίσεις επενδύσεων που έδιωξαν επενδύσεις και επενδυτές, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες,  μετά το 1980 της ένταξης στην ΕΟΚ, και μετά το 2000 της ένταξης στο ευρώ,  όταν αυτό ήταν που θεμελίωσε και ισχυροποίησε τον ελεγχόμενο πολιτικά και κυβερνητικά (από όλες τις κυβερνήσεις) κρατικοδιαιτισμό, με ό,τι θετικό συνεπάγεται και για τη διαπλοκή.

  Ποιος έχει την πρόθεση (πολιτικά, κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά) να διευκολύνει τις επενδύσεις με συστήματα "fast track” ή "one stop shop” και να κλείσει του κόσμου τα γνωστά "παραμάγαζα" εξυπηρέτησης των ολίγων που έχουν πιάσει τα πόστα στην οικονομία και απολαμβάνουν προγράμματα και πόρους από τα ΕΣΠΑ και άλλες πηγές.

  Ποιος έχει την πρόθεση (πολιτικά, κομματικά, αλλά και επιχειρηματικά) να μοιρασθεί..., με άλλους, (καινούργιους επενδυτές), τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και τα άλλα (κάπου 40 δισ.) που θα ακολουθήσουν μέσα από τους γνωστούς μηχανισμούς,  της ευλογίας και των δανειστών; 

  Ποιος έχει την πρόθεση (πολιτικά, κομματικά,  αλλά και επιχειρηματικά) να χαλάσει την υπάρχουσα κατάσταση των ολίγων στην αγορά εργασίας που έχουν διασφαλίσει μισθούς και επιδόματα τα οποία εξισορροπούν τάσεις και προσθέσεις για μετανάστευση (όπως συμβαίνει σε όλους εκείνους που δεν τα έχουν) αφανίζοντας (εκτός των άλλων) και το σημερινό σύστημα μαύρης εργασίας που συνδυάζεται άριστα με την κρατική επιδοματική πολιτική.    

  Να λοιπόν που και η νέα έκθεση, με προτάσεις για αλλαγή μοντέλου οικονομίας, μπήκε στο "γήπεδο" των πολιτικών, κομματικών, επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων του κρατισμού. Στο πρώτο "ημίχρονο" η κυβέρνηση κράτησε την "μπάλα" στα πόδια της. Στο δεύτερο "ημίχρονο", μέσα από κόντρες η "μπάλα" περνάει στον ΣΥΡΙΖΑ με το "σχέδιο αντιπισσαρίδη" για επιχειρηματικά, φορολογικά και εργασιακά μέτρα. Στόχος πάντα ο ίδιος. Να χαθεί και η νέα "μπάλα", για την οικονομία (4η φορά από το 2000) πετώντας την ξανά στην εξέδρα, όπου "βουβοί" παρακολουθούν, παράγοντες της πολιτικής,  εργατοπατέρες,  επενδυτές,  αγοραστές κρατικών επιχειρήσεων και άλλοι διαπλεκόμενοι, το κρατικοδίαιτο οικονομικό μας χάος. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ