Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 00:02

  Καλά βαδίσαμε. Να τρέξουμε μπορούμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Είναι πολύ νωρίς να γαντζωνόμαστε στα ωραία λόγια των Βρυξελλών για το πόσο καλά βαδίσαμε ως τώρα. Οι δανειστές μας περιμένουν στη "γωνία", το 2021.

  Όταν το ΔΝΤ βλέπει πως το 2020 θα μας αφήσει, με το χρέος να σκαρφαλώνει στο 200,1% του ΑΕΠ και μας προειδοποιεί για "εξετάσεις" μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 για να δει πώς θα καταφέρουμε να το πάμε στο 199,1% του ΑΕΠ, η κατάσταση δεν είναι για απλή πορεία. Ας αρχίσουμε από τώρα να τρέχουμε...

  Όταν το Eurogroup μαζί με τα "χαϊδέματα" και τα μπράβο,  στις παρεμβάσεις μας στην οικονομία, για να συγκρατήσουμε λουκέτα και απολύσεις, μας "κερνάει" και το πικρό ποτήρι 3 εκθέσεων (θα τις κάνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 για να δει πώς τα βολέψαμε δημοσιονομικά και πόσα μας στοίχησε η επιδοματική μας τακτική ώστε να προβλέψει τις οδηγίες του) η κατάσταση που έρχεται δεν θα είναι περίπατος. Θα έχει τρεχάλα. Πολύ τρεχάλα. 

  Σημειώνουμε μόνο τούτο. Το Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά τη μεταρρύθμιση στο πτωχευτικό μας δίκαιο και σε ό,τι ακόμη επιβάλλεται για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

  Το έχει πάρει τόσο στα σοβαρά που θα αφιερώσει και ειδική έκθεση για την πορεία του. 

  Τι θα κάνουμε λοιπόν. Θα προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση που ξεκινήσαμε με τη νέα νομοθεσία για το πτωχευτικό με, "αλά γκρέκα", διαδικασίες;

  Το νέο πτωχευτικό για να εφαρμοστεί και να ολοκληρώσει κύκλους και εικόνες που θα μεταβάλλουν το σημερινό δίκαιο και τις τακτικές του,  θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά. 

  Θέλει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τα πισωγυρίσματα. Θέλει αντιστάσεις στην αντιπολιτευτική προπαγάνδα. 

  Και οι προοπτικές στο χρέος και στα δημοσιονομικά,  θα περιγραφούν στις εκθέσεις των δανειστών και της Κομισιόν, με στήριξη και στα αποτελέσματα του πτωχευτικού ως νέο καθεστώς.

  Προς τούτο οφείλουμε να το παραδώσουμε (και στα χέρια τους) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε...

  Οι δε τυχόν κλάψες, πως η κυβέρνηση είναι μονάχη στις μεταρρυθμίσεις με την υπόλοιπη Βουλή και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να πολεμάνε τις μεταρρυθμίσεις, δεν περνάνε και δεν πρόκειται να πιάσουν.

  Όπως και να το κάνουμε λοιπόν το πτωχευτικό (με ό,τι συνεπάγεται και στους ρυθμούς λειτουργίας της δικαιοσύνης,  όπου και εκεί οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο πρέπει να γίνουν αλλά να τρέξουν) είναι η "ύλη" στην οποία θα εξετασθούμε τους πρώτους μήνες του 2021. 

  Το τρίμηνο δε αυτό δεν θα έχει ανοχές για παρεκκλίσεις. Γιατί τότε  θα επικρατεί η ευφορία της διανομής των εμβολίων και,  εξ αυτού,  η έναρξη θετικής φάσης στην πανδημία. Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε "κέρδη" από κωλυσιεργίες. 

  Τα σημειώνουμε όλα αυτά για ένα πολύ θετικό αλλά και ένα αρνητικό λόγο που ίσως να μην προσέχθηκαν, όσο έπρεπε, στην επικαιρότητα των ημερών.

  Ο θετικός λόγος είναι πως τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο προσωπικά και ο κ. Μητσοτάκης κρατήθηκαν προχθές μετά τα χαρμόσυνα των δανειστών και Κομισιόν, στο Eurogroup. Κατά την άποψή μας, έκαναν πολύ καλά. 

  Γιατί τα ωραία λόγια των Βρυξελλών ήταν στον πρόλογο και των λογυδρίων και της ανακοίνωσης για την καλή πορεία των δημοσιονομικών μας και των χειρισμών του χρέους.

  Τα "τεστ αλήθειας και επιβεβαίωσης" (που θα ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 από ΔΝΤ και Κομισιόν- αυτά δηλαδή που περιγράψαμε μόλις παραπάνω-) ακολούθησαν,  από τη μέση και κάτω... Και ασφαλώς προσέχθηκαν από την κυβέρνηση. 

  Ο αρνητικός λόγος είναι πως, χθες, κατά την αναφορά των εξαγωγικών επιδόσεων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε (με έμφαση μάλιστα) πως ότι οι εθνικές μας στοχεύσεις, παραμένουν σταθερές. Άνοδος της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής από το 9,5% στο 12%. Διπλασιασμός ξένων επενδύσεων έως το 2023. Έχουμε όμως αντιληφθεί τι σημαίνουν αυτές οι στοχεύσεις σε οικονομία 45 ετών κρατισμού, λαϊκισμού και υπονόμευσης κέρδους, επιχειρήσεων και επενδύσεων; Σημαίνουν πως τρέχουμε αλλά δεν φτάνουμε πουθενά, όπως μέχρι σήμερα. Εκτός αν αλλάξουμε μοντέλο. Αλλά και πάλι θέλει τρέξιμο…

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ