Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 00:03

  Κυβέρνηση υπάρχει. Τα αιτήματα να σοβαρευτούν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Κυβέρνηση έχουμε. Και στην ύφεση και για ανάκαμψη. Θα φανεί και στον προϋπολογισμό. Η αγορά είναι ώρα να μαζευτεί. Να βάλει και το χέρι στην τσέπη.

  Δεν μας παίρνει ούτε για τα γνωστά,  τα κλασσικά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτά που, άλλες εποχές, ευκόλως κατατάσσονται στα "ανεκτά".  
  Ας το κοιτάξουν επιχειρήσεις και αγορά,  από μόνοι τους. Γιατί θα περάσουν και θα περάσουμε (ως εργαζόμενοι) και άλλες δύσκολες ώρες.

  Η αισχροκέρδεια χτυπάει και στην ανεργία. Και η κυβέρνηση –όπως όλα δείχνουν – θα βγει από τα χαλαρά όρια της.  Έτσι βλέπουν –όπως μαθαίνω– και εκείνοι που ξέρουν από κυνήγι...

  Νισάφι πια. Δεν είναι δυνατόν να πλουτίζουν, οι ορισμένοι της αγοράς, πουλώντας σε τιμές ακριβού επιστολόχαρτου..., το χαρτί τουαλέτας.  

  Να μην καταλαβαίνουν,  οι συγκεκριμένοι, (ευτυχώς όχι πολλοί) ευκαιριακοί πως δεν θα πλουτίσουν με τις "κάβες ποτών", πουλώντας σε ανεγκέφαλους (που ίσως και να μην ήπιαν ποτέ) αλλά τώρα μεθάνε στα παγκάκια (λόγω κορονοϊού)" για να την σπάσουμε…",  λένε, στην κυβέρνηση και στον αυταρχισμό της (λες και ξέρουν από αυταρχισμό).  

  Δεν γίνεται να περνάνε απαρατήρητες οι "υπόγειες" ανατιμήσεις (ένα διήμερο πριν την εφαρμογή της εκάστοτε καραντίνας) σε τρόφιμα και να πέφτουν οι τιμές, στο εκεί που δεν παίρνει άλλο, όταν ο κοσμάκης μένει σπίτι του.

  Δεν περνάει απαρατήρητη ούτε η ξαφνική επέκταση επιχειρήσεων σε προϊόντα άγνωστης (μέχρι χθες) διακίνησης στην αγορά,  από εκείνες (με συναλλαγές πλειοδοσίας –ας τις πούμε–) "θέλεις άμεσα αυτά τα καταναλωτικά είδη; Θα τα πάρεις τόσο...".    

  Από την άλλη οι "αλχημείες". Οι "αλχημείες" σε πληρωμές των μονίμων εργαζομένων, (σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) με πρόσχημα "…την άσχημη κατάσταση".

  Παράταση καταβολής του μισθού πάνω από το 5μηνο. Παραπληροφόρηση για την οικονομική πορεία της επιχείρησης ή του μαγαζιού. 

  Και παραδείγματα..., για  λεφτά ή συνθήκες εργασίας από μετανάστες (δηλωμένους ή αδήλωτους) χωρίς ασφάλιση ή άλλες παροχές όπως οι ιθαγενείς της χώρας. Αντάλλαγμα στη "συναλλαγή",  η μόνιμη απασχόληση.

  Προς Θεού. Με τις περιγραφές αυτές (προκύπτουν από ρεπορτάζ μας) δεν αποτυπώνουμε, συζητήσιμο, ποσοστό επιχειρήσεων και αγοράς. Φωτογραφίζουμε υπαρκτά, τρισάθλια άθλια φαινόμενα των ημερών. 

  Και αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της αισχροκέρδειας που έχει πάρει κυριολεκτικά αισχρές διαστάσεις (θα τις μάθουμε –πολύ σύντομα– από το υπουργείο Ανάπτυξης) η αλήθεια είναι πως (ευτυχώς) η αγορά (ως εικόνα) από την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση δεν έχει χάσει την υπευθυνότητά της.

  Υπερβολές υπάρχουν βέβαια. Θα τις συναντήσουμε και σε αιτήματα μέχρι και απαιτήσεις..., επιχειρήσεων, να πληρώσει η κυβέρνηση και για τα σχέδια που έχουν σε όποια αναγκαία μορφής επέκτασης στις μονάδες τους,  τις αποθήκες τους ή και τα μαγαζιά τους. 

  Σημειώνουμε την υπερβολή, έναντι της επιβαλλόμενης ορθότητας στην επιχειρηματική συμπεριφορά (μέρες όπως αυτές της πανδημίας) γιατί δεν επιτρέπεται να ζητάς από την κυβέρνηση,  να σου χρηματοδοτήσει (ειδικά τώρα), ας πούμε μηχανισμούς που έχεις σχεδιάσει να μαζεύεις τα σκουπίδια σου ή να αποσύρεις τα απόβλητά σου!!

  Δεν είναι ώρα να μιλάς για τα οικονομικά σου προβλήματα και να ζητάς ειδικές χρηματοδοτήσεις λειτουργίας της μονάδας ή του μαγαζιού σου, παρουσιάζοντας περίπου ως απειλή, (θα λέγαμε εμείς) απολύσεις εργαζομένων (εργατών και υπαλλήλων) αν δεν μπεις και εσύ σε ειδικά χρηματοδοτικά μέτρα... Ακόμη και όταν εμφανώς δεν τα δικαιούσαι!!

  Δεν είναι επενδύσεις και δεν έχουν καμία σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα που αναζητά η κυβέρνηση (έχοντας κατά νου θέσεις εργασίας που μπορεί να εξασφαλίσει και όχι μεροκάματα σε μπουλντόζες) οι πρόχειρες επεκτάσεις σου που "...δεν θα τις κάνεις αν δεν μπουν σε αναπτυξιακούς νόμους. Αν δεν επιδοτηθούν από το κράτος –όπως ισχυρίζεσαι στις υπηρεσίες–". Και ας το ξέρεις πως δεν έχουν προδιαγραφές να επιδοτηθούν!! 

  Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουμε αυτό που μας έχει μείνει ως οικονομία. Το ξερό άνυδρο βιοτεχνικό "φυτώριο της βιομηχανίας", που διαθέτουμε για αναγέννηση της εθνικής μας παραγωγής. Ούτε τα επιχειρηματικά "σπάργανα" για την προσαρμογή μας στην τεχνολογία και στις απαιτήσεις των καιρών. Νομίζουμε όμως ότι ήρθε η ώρα, για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους επιχειρηματίες,  να συστρατευθούν στις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες, στην όποια εκστρατεία ανάκαμψης, βάζοντας το χέρι για τα καλά και στη δική τους τσέπη. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ