00:02 28/09
Ξανά χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς...
Με "περιτύλιγμα" τις μεταρρυθμίσεις που δήθεν προετοιμάζει η κυβέρνηση το υπουργικό συμβούλιο μοίρασε χθες στους ιθαγενείς καθρεφτάκια και χάντρες.
Για αρχή μεταρρυθμίσεων, στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της σοβιετίας μας, αρκούν τα 20 δισ. της Ε.Ε και οι 200 σελίδες ιδεών των σοφών της κυβέρνησης.
Δεν θα παραλείψουμε να σημειώσουμε δύο ενθαρρυντικές εικόνες από την κυβερνητική κινητικότητα στην οικονομία.
Η πρώτη δείχνει την κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει το σωστό βήμα. Να κινηθεί στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Να ξεκινήσει το ξήλωμα τουλάχιστον του μηχανισμού που συντηρεί τον κρατικοδιαιτισμό.
Τα γραπτά μας, σε 200 σελίδες αρχικά και βλέπουμε αργότερα..., (Ταμείο Ανάκαμψης 30 δισ.) περιλαμβάνει αξιοσημείωτα προγράμματα.
Ξεχωρίζουμε τη χρηματοδότηση και ενίσχυση της ψηφιοποίησης διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης.
Αμήν και πότε... Μπας και δουν άσπρη μέρα και χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις που φρακάρισαν οικοπεδοφάγοι και άλλα κινήματα μεσαζόντων και υπόπτων των δήθεν κινημάτων υπέρ του οικισμού και του περιβάλλοντος... Σχέδια μένουν στα συρτάρια γιατί η δικαιοσύνη θέλει μπαούλα τα χαρτιά προκειμένου να καταλήξει (όποτε καταλήξει...) στις αποφάσεις της.
Ξεχωρίζουμε επίσης και την πρόθεση των σοφών της κυβέρνησης για ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Και ειδικά την επισήμανση ότι προσοχή θα δοθεί στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Εδώ είναι που λες δύο φορές αμήν και πότε... Γιατί ας μη ξεχνιόμαστε (τουλάχιστον όσοι τα ζήσαμε και τα γράφαμε από τότε) υποτίθεται πως με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής (αγροτικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής και τεχνολογικής) μας δόθηκαν και τα ΜΟΠ το 1980 (αμέσως μετά την ένταξή μας). Μοιράστηκαν όμως σαν λεφτά ΠΑΣΟΚ, μέχρι και σε απίθανους σχηματισμούς ή και συνεταιρισμούς που είχαν στηθεί μόνο για την τράκα... Για τα λεφτά των "κουτόφραγκων" (έτσι τους έβλεπαν οι κλαδικοί... της εποχής).
Πάμε και παρακάτω. Πιάνει και την φορολογία η 200σέλιδη έκθεση των σοφών της κυβέρνησης.
Και λέει ξεκάθαρα πως θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα. Θα μετατρέψει σε ψηφιακή την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Επιτέλους, είναι η δική μας παρατήρηση. Γιατί γνωρίζοντας, από τη δημοσιογραφική μας διαδρομή στην αγορά, τόσο τα φανερά όσο και τα σκιερά της σημεία (μαύρη αγορά) θεωρούμε ότι, αν αφαιρέσουμε τους "στρατηγικούς φοροκλέπτες" που θα τους συναντήσεις και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, οι επιχειρηματίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι συνεπέστατοι (σε εποχές εκτός κρίσης) αν μετρήσουμε και τις συνθήκες λειτουργίας τους, στην 45χρονη κρατικοδίαιτη και οθωμανικής λογικής φορολογική πολιτική.
Θα μοιράσουμε, κονδύλια και για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας. Και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων. Και για τη στήριξη και ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών και της αγροδιατροφής υπόσχονται οι εισηγητές διανομής των 32 δισ. Και συμφώνησε η κυβέρνηση.
Αλίμονο να μη συμφωνήσει, λέμε εμείς. Όλα αυτά είναι σημερινές παθήσεις της οικονομίας.
Τα υποκείμενα νοσήματα (λέγαμε σε άλλο σημείωμά μας) που αν δεν τα προσέξουμε θα οδηγήσουν την οικονομία, αναγκαστικά σε κάποιον τερματισμό. Αναγκαστικά σε βίαια αλλαγή. Και του μείγματος και των δυνατοτήτων της.
Πάμε τώρα στη δεύτερη ενθαρρυντική εικόνα, από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τις πρωτοβουλίες για διαφύλαξη της οικονομίας, στην πανδημία.
Ίσως να θεωρήθηκε αυτονόητο. Αλλά στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Μετράμε λοιπόν στα απολύτως θετικά βήματα για τον αποσοβιετισμό της οικονομίας την εξαίρεση, από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το πελώριο και απαράδεκτο κομμάτι του κρατισμού, που μπερδεύεται στην ιδιωτική οικονομία και παριστάνει ένα από τα παραγωγικά κομμάτια της!!
Εξαιρούνται λοιπόν (εκτός από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις. Δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις. Δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων. Επιτροπές εράνων. Ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού. Κοινοπραξίες. Και πολιτικά κόμματα!!
Μακάρι να μείνουν έτσι τα πράγματα . Να μην ξανασυναντήσουμε το χάλι των ΜΟΠ, του 1980, που "χρηματοδότησαν" και την κρίση του 2010. Να δούμε τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης (20 δισ. καθαρές ενισχύσεις) να τροφοδοτούν μόνο την πραγματική οικονομία. Να βεβαιωθούμε πως στα μαξιλάρια βοήθειας, (18 δισ. (γεμισμένα από δικούς μας φόρους) δεν θα "κοιμηθεί" ποτέ πια κρατισμός. Ο κρατισμός που αποαπένδυσε, αποβιομηχάνισε και κατέστρεψε οικονομικά τη χώρα, έδιωξε 600.000 παραγωγικούς Έλληνες και άφησε 1.000.000 άνεργους στα χέρια μιας επιδοματικής πολιτικής, της κακιάς σοβιετικής ώρας.