Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 00:03

  Η προσωρινή αναστολή του κρατισμού δεν λέγεται μεταρρύθμιση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Για να μην πάει στα ψιλά, η απόφαση να παγώσει (προσωρινά) ο κρατισμός σε αγροτικές επενδύσεις, ξεκινάμε από εκεί, πριν πάμε σε υγεία ή συγκοινωνίες.

  Φθάνει, που λέτε, η ώρα να πάρει τα λεφτά που δικαιούται, ο (ταλαίπωρος) επενδυτής που (μάλλον την πάτησε) προχώρησε σε αγροτική επένδυση, σύμφωνα και με όσα του ζητάει το ελληνικό κράτος, προκειμένου να τον ενισχύσει. Η ώρα δηλαδή να υποβάλλει δικαιολογητικά.

  Ξέρετε τι ζητάνε οι κρατικές υπηρεσίες, ανάμεσα σε απίθανα χαρτιά, βεβαιώσεις,  αποδείξεις και παραστατικά που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου; (Και αυτό είναι που μου έδωσε το ερέθισμα για το σημερινό μου σημείωμα). 

  Του ζητάνε και "...την υποβολή τεχνικής έκθεσης (!!) που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα στην εκάστοτε Περιφέρεια".

  Προσέξτε τώρα. Η έκθεση δεν πρέπει να συνταχθεί από οποιονδήποτε. Επιβάλλεται να συνταχθεί από ειδικό μελετητή!! (για να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη...). 

  Πώς να μη μιλήσουμε τώρα για τα περίεργα του κρατισμού. Τα περίεργα που ναι μεν δικαιολογούνται στον αντίλογο του υπηρεσιακού νομοθέτη και κρατικού συντάκτη αποφάσεων και πράξεων, αλλά δεν κατευνάζουν την αγανάκτηση απλών και άλλων επενδυτών. Όλων αυτών που τα παράτησαν στην Ελλάδα. Γιατί βαρέθηκαν και το πού αρχίζουν ή το πού καταλήγουν όλες αυτές οι τεχνικές μελέτες. 

  Μελέτες απόδειξης του αυτονόητου. Μελέτες που οφείλουν να αποδείξουν ότι πολύ σωστά τα έλεγαν οι άλλες μελέτες... Οι αρχικές. Οι μελέτες που υποβλήθηκαν για να δικαιολογήσουν την επένδυση. Για να αιτιολογήσουν σχέδια και στόχους της επένδυσης.

  Μελέτες επί μελετών. Και πού να πάμε στα περιβαλλοντικά. Στη διάθεση λυμάτων. Στο μάζεμα των αποβλήτων.

  Εκεί να δείτε μελέτες. Εκεί να δείτε "βιομηχανία γνωμοδοτήσεων" και ειδικών τεχνικών απόψεων...

  Και τι να κάνουμε δηλαδή; είναι το σύνηθες, αν όχι ύποπτο, ερώτημα.

  Να αφήσουμε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των επενδυτών και πολυεθνικών, χωρίς να τους παρακολουθεί και να τους βάζει κανόνες το κράτος; 

  Δεν μιλάμε γι' αυτό. Και μακριά από εμάς η κατάργηση της παρουσίας κράτους στον έλεγχο της εφαρμογής κανόνων στην οικονομία και στις επενδύσεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία. 

  Ο κρατισμός, ως καθεστώς, και ως πολιτικός αυτοσκοπός είναι που (όπως πιστεύουμε) έχει καταστρέψει οικονομικά στην Ελλάδα.

  Ο κρατισμός ως πολιτική ιδεολογική τακτική και νοοτροπία είναι που (αποδεδειγμένα) αποβιομηχάνισε τη χώρα. Και σκούπισε ό,τι λέγεται επένδυση σωστή, με μόνιμες θέσεις εργασίας. 

  Ο κρατισμός που τώρα "παγώνει" (δυστυχώς μόνο προσωρινά, λόγω covid-19) χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα, η οποία δίνει δικαίωμα πληρωμής, σε αγροτικές επενδύσεις, μόνο με διοικητικό έλεγχο. Χωρίς υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης.

  Η επαλήθευση (λέει η απόφαση) θα γίνεται σε μελλοντική επίσκεψη. Το αργότερο εντός 3 μηνών από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

  Και εμείς απορούμε. Τι θα συμβεί δηλαδή αν το κράτος εμπιστευθεί (επιτέλους) τον ιδιώτη επενδυτή αγρότη και του δώσει αυτά που δικαιούται;

  Τι θα συμβεί αν οι κρατικοί υπάλληλοι πάνε μετά από ένα 6μηνο και τσεκάρουν την επένδυση; Θα φύγει η επένδυση. Θα κάνει επιχειρηματικά αίσχη ο αγρότης επενδυτής; 

  Είναι τόσο ηλίθιοι στη Βουλγαρία (δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε) όταν τους ζητάς άδεια για εργοστάσιο σε συγκεκριμένο μέρος και σου την δίνουν σε 2 ημέρες μαζί με περιβαλλοντικές οδηγίες, για το χτίσιμο; Και όταν τελειώσεις την οικοδομή, σου παραδίδουν οριστική άδεια επί τόπου. Με μίση ώρα έλεγχο. 

  Ωραία και καλά όλα αυτά του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά η απορία μας παραμένει. Γιατί αυτή η προσωρινή αναστολή δεν μετατρέπεται σε μεταρρύθμιση; 

  Και επεκτείνοντας την απορία μας για την επιμονή στον κρατισμό (τα 40 χρόνια αποεπένδυσης και ανεργίας), γιατί χρειάστηκε ο κορονοϊός να καταλάβουμε ότι και με απλή ένταξη, συνεργασία και κοινές επενδύσεις, κρατικής και ιδιωτικής υγείας, (σε σύστημα που θα ορίζει το κράτος) δεν θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της σημερινής επίταξης; Γιατί χρειαστήκαμε τον κορονοϊο, να προσθέσουμε στις συγκοινωνίες 200 λεωφορεία του ΚΤΕΛ και να αυξήσουμε κατά 560 τα δρομολόγια; Τι μας χαλάει στην οικονομία; Η αδυναμία να αντιληφθούμε τι κάνουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες ή η πολιτική ανασφάλεια, αν ο κρατισμός δεν ελέγχει την οικονομία;

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων