Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 00:03

  Πήγαν ψηλά τα ακίνητα και αέρας στα πανιά μας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Με αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε. Ότι εμείς, το κράτος και Δήμοι θα "βυζάξουμε" τη μοναδική "αγελάδα" του "στάβλου" της οικονομίας μας. Τα ακίνητα.

  Τα βάζουν κάτω στο υπουργείο Οικονομικών και νομίζουν πως ο ΕΝΦΙΑ, έστω και κουτσουρεμένος, θα φέρει τα γερά λεφτά, που θα εξασφαλίσουν τα επιδόματα και τις ελεημοσύνες..., του 2021. 

  Βάζουν κάτω και τις "εκδορές" μεταβιβάσεων και κληρονομιάς ακινήτων, (με τα νέα δεδομένα στις δηλώσεις των τετραγωνικών) και τρίβουν τα χέρια τους.

  Υπολογίζουν, χοντρικά, αυτά που θα πάρουν (αφήστε τους να υπολογίζουν...) από τον ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και των αποθηκών (logistics), μιας και είδαν μια κάποια κίνηση και κάνουν τον σταυρό τους…  

  Καλά είμαστε λένε, (πάνω-κάτω) και κρυφογελούν. 

  Θα τους παγώσουν όμως οι χαρές στα χείλια. Γιατί δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι θα γίνει με τον ξεσηκωμό της αγοράς από τα επιπλέον χαράτσια που θα ζητάνε οι Δήμοι, μετά τα φιρμάνια για τα τετραγωνικά.

  Τα βάζουν κάτω και οι Δήμοι. Και δεν κρύβουν τη χαρά τους από τα έσοδα που τους εξασφάλισε η σοβιετική Πολιτεία μας με το "μεγάλωμα" ακινήτων, οικοπέδων, αγρών, κτημάτων και αυθαιρέτων μαζί με τα πρόστιμα για τα παράνομα ακίνητα.

  Τι δεν πήραν χαμπάρι. Ότι μόνο μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, που μένουν αυτοί και τα παιδάκια τους, θα στριμώξουν.

  Γιατί στην "αγελάδα", που λέγεται αγορά, φουντώνει το κίνημα επιχειρηματιών που θεωρούν πως με την ανακύκλωση οι Δήμοι δεν έχουν δουλειά στο μάζεμα αποβλήτων και σκουπιδιών από εργοστάσια, μονάδες και μαγαζιά.

  Και επειδή δεν κάνουν τίποτε, μάλλον οφείλουν να συμμαζευτούν οι Δήμοι και να μειώσουν όσα ζητάνε για τους εργοστασιακούς χώρους. 

  Και μέσα στην πραγματικότητα αυτή, όπου το υπουργείο Οικονομικών και οι Δήμοι ασφαλώς καλοβλέπουν τα ακίνητα, ως μοναδική "αγελάδα" (με ό,τι κακό φέρνει αυτό στην αγορά των ακινήτων) έρχεται η δική μας σειρά.

  Τα βάζουμε κάτω και τρίβουμε τα χέρια μας επειδή, το 2019 - 2020 κάποιοι συνταξιούχοι Κινέζοι, της χρυσής βίζας αγόρασαν, με περίπου 2 δισ., ακίνητα. Τα οποία θα δούμε αν και πως θα τα ανοίξουν.

  Τα ξαναβάζουμε κάτω και βλέπουμε πως κάποιοι ξένοι, βαδίζοντας στον δρόμο των Κινέζων, πρόσεξαν τα κίνητρα του νόμου 4646/2019, που θεσπίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για ευκαιριακές αγορές με ειδικές φορολογικές προϋποθέσεις.

  Και φαίνεται πως αυτό μας φτάνει για να πιστέψουμε πως, συν τη χρυσή βίζα, θα σηκωθούν οι τιμές των ακινήτων και θα πάρουν αέρα τα πανιά της αγοράς...

  Ας τα νομίζουμε όλα αυτά. Και ας χοροπηδάμε όσοι έχουμε κάποια ακίνητα, για πραγματικό πούλημα όμως και όχι για ξεπούλημα. 

  Αλλά στην αντάρα της αισιοδοξίας (ότι επιτέλους θα "βυζάξουμε" και εμείς από την ακίνητη περιουσία μας) να μη ξεχνάμε βασικά πράγματα. 

  Ότι μέχρι στιγμής οι πωλήσεις αφορούν (σε αρκετά μεγάλο μέρος) "παμπάλαια σαπάκια" της αγοράς ακινήτων. Και ας βρίσκονται χωροταξικά σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και ολίγον της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θεωρητικά (μόνο θεωρητικά) είναι ζηλευτές. Και, λογικά, τραβάνε προς τα πάνω όλη την αγορά.

  Ότι όσο η Ε. Ε. συνεχίζει και θα συνεχίζει να φορτώνει στην πλάτη της Ελλάδας το μεταναστευτικό (πληρώνοντας την Τουρκία για να εξασφαλίζει το φόρτωμα...) κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την τελική κατάντια όχι μόνο περιοχών αλλά και ολόκληρης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

  Ότι (για να σταθούμε μόνο στην Αθήνα) δεν μιλάς για υπολογίσιμη αγορά ακινήτων όσο το χωροταξικό Κέντρο του εμπορίου μας μετατρέπεται, ραγδαία, σε μόνιμη και εκτεταμένη περιοχή της παράνομων μεταναστών. 

  Ότι οι πλατείες, με πολύμορφη ιστορία γειτονιάς και κτιρίων (Βικτωρίας, Αμερικής, Αριστοτέλους, Εξαρχείων) είναι ήδη γκέτο μεταναστών, συμμοριών και εμπόρων σάρκας και ναρκωτικών. Και μάλιστα σε ανταγωνιστικό σημείο μεταξύ τους. 

  Με το μεταναστευτικό λοιπόν, κατά κύριο λόγο. Και την πικρή αλήθεια, ότι το ελληνικό ψευτοσοβιετικό κράτος δεν έχει συνέπεια και συνέχεια (που σημαίνει ότι δεν μπορείς να βασισθείς σε οποιοδήποτε φορολογικό, εισφοροδοτικό καθεστώς περιβάλλει τα ακίνητα την ώρα της μεταβίβασης) η αγορά των ακινήτων μας θα παραμένει (όπως σήμερα) μόνο σε χέρια τζογαδόρων. Όλα τα άλλα θα τα λέμε επειδή τα φανταζόμαστε...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ