Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 00:03

  Τα παλαμάκια στους εργατοπατέρες έχουν κόστος, κ. Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Θα τον πληρώσει ακριβά τον εργατοπατερισμό που χειροκρότησε ο κ. Μητσοτάκης. Οι καταλήψεις σχολείων και δρόμων είναι μόνο η εισαγωγή στο "θρίλερ". 

  Είχε υποχρέωση βεβαίως να πει μπράβο σας, στον κρατικό μηχανισμό και τους κρατικούς υπαλλήλους μιας και ανταποκρίθηκαν στα απανωτά στραπάτσα,  από την κρίση (που συνεχίζεται) από την πανδημία,  από τις παλαβομάρες του σουλτάνου στον Έβρο και από τις πολύμορφες φυσικές καταστροφές. 

  Και σε ώρες όπως αυτές δικαιολογείσαι να ξεπεράσεις τη λογική και την πολιτισμένη σκέψη πως κανείς,  στο κράτος, δεν έκανε κάτι περισσότερο από το καθήκον του. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.

  Πάμε παρακάτω, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ περισσότερα για το κράτος. Δεσμεύτηκε υπερβολικά στον εργατοπατερισμό. Ειδικά στον κρατικό και πάντα ελεγχόμενο κομματικά εργατοπατερισμό τόσο στην κρατική παιδεία,  την κρατική υγεία,  όσο και σε εκείνο των κρατικών μονοπωλίων σε μεταφορές, υποδομές,  ενέργεια. Και ό,τι έχει απομείνει στην κρατική πολεμική βιομηχανία. 

  Είπε πολύ περισσότερα από όσα όφειλε (εκτός από μοίρασμα επιδομάτων) να παρουσιάσει για να ενθαρρύνει εργαζόμενους και επιχειρηματίες στην ιδιωτική οικονομία. Εκεί που δεν λειτουργούν μόνο οι νόμοι του κράτους αλλά και οι άγραφοι νόμοι της αγοράς.

  Με το καλημέρα στην κυβέρνηση έγινε (κατ' επανάληψη) ξεκάθαρο (από τον ίδιο και από το υπουργικό του συμβούλιο ξεχωριστά) ότι ο κρατικός τομέας δεν θα συρρικνωθεί. Ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε μία απόλυση. 

  Φάνηκαν όλα και στην πράξη. Ο κορονοϊός δεν άλλαξε τίποτε στον κρατικό τομέα. Αλλά και τις ΔΕΚΟ, που μέσω χρηματιστηρίου "ξεχνούν" ότι είναι κρατικά μονοπώλια και παριστάνουν τους ανταγωνιστικούς φιλελεύθερους ομίλους της αγοράς.

  Στην πράξη η κυβέρνηση,  δεν άγγιξε ούτε τους χιλιάδες κρατικούς Οργανισμούς που ενώ οι δανειστές επιμένουν να μειώσουμε στο ελάχιστο,  εμείς (με ευκαιρία και τον Covid-19) χώνουμε από πόρτες και παράθυρα όσους μπορούμε.

  Στο μεταξύ οι καμπάνες της αγοράς (από κεντρικά Επιμελητήρια σε πρώτη φάση) βαράνε πως επειδή δεν τα βγάζει πέρα η παραγωγή και το εμπόριο να προετοιμαζόμαστε για 100-150.000 απολύσεις μέσα στο 2021. Και αυτούς μόνο,  αν δεν περάσουμε και τρίτη επίθεση από τον κορονοϊό. 

  Τι κάνει η κυβέρνηση εκτός από τα προσωρινά επιδόματα; Διαφημίζει τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας και άλλα, που μένουν και μεγαλώνουν στα χέρια του κράτους. 

  Την ίδια ώρα κρατικά επιχειρηματικά ερείπια,  όπως η ΛΑΡΚΟ για παράδειγμα, συντηρούν διοικήσεις,  δαπάνες λειτουργίας και ψιλοσυζητάνε ορισμένες αναπροσαρμογές μισθών και συμβάσεων...

  Βουλώνουν έτσι (ας το νομίζουν) το στόμα της αντιπολίτευσης (με τα σπουδαία των προσλήψεων και της γιγάντωσης των στόλων της κρατικής συγκοινωνίας, στο όνομα της μάχης για τον κορονοϊο) βάζοντας βαθιά στα συρτάρια και την αποκρατικοποίηση (στα νερά, στις μεταφορές, στα ταχυδρομεία και στις υποδομές μεταξύ των οποίων και τουριστικές).

  Από την άλλη επιμένουμε πως επιτέλους η οικονομία είναι στα χέρια μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης αποφασισμένης να μη ξεστρατίσει από τους δρόμους της ελεύθερης οικονομίας (μιας και έτσι δείχνει το πρόγραμμά της). 

  Πού θα βγάλει αυτό; Θα στρωθεί το χαλί στον κρατικό εργατοπατερισμό, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται και στις κομματικές υποχρεώσεις του να ανατρέψει την κυβέρνηση,  με πρόσχημα τη διαφωνία προς το φιλελεύθερο πρόγραμμα...

  Έτσι, οι κρατικοί εργατοπατέρες, ενώ θα καλύπτουν τους "αγώνες" του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον φιλελευθερισμό Μητσοτάκη θα σκεπάζουν (ταυτόχρονα) και τα κενά της αντιπολίτευσης (της αξιωματικής ιδίως) που αποδείχθηκε ανίκανη (εκτός από την εξουσία) και σε αυτό τον ρόλο. 

  Και πάμε στις μερικές σκηνές του έργου... Τον κρατικό εργατοπατερισμό στην παιδεία τον είδαμε στις καταλήψεις. Και στη συνέχεια χθες, στην υγεία,  όπου αναζητήθηκε ( με το ζόρι) τραυματισμός...

  Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Ξεσήκωμα των αντρειωμένων εργατοπατέρων στις μεταφορές και όπου τολμήσει, ο "φιλελευθερισμός" Μητσοτάκη, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις (ενέργεια, υποδομές, μεταφορές,  νερά). Ξεσήκωμα έστω και αν οι δανειστές συνδέσουν τις υποχρεώσεις μας και με κάποια από τα 72 δισ. που λογαριάζουμε για την ανάκαμψη. Ο κρατικός εργατοπατερισμός δεν χαρίζει κάστανα. Το 2021 και ενώ θα καίγεται η γούνα μας στην οικονομία θα πληρώνουμε σπασμένα από τα κυβερνητικά παλαμάκια, επειδή οι κρατικοί υπάλληλοι έκαναν τη δουλειά τους...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ