Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 00:02

  Όλα στον αέρα και όποιος αντέξει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  "Φτιασιδώνεις" την αγορά με επιδόματα και "κλωθογυρνάς" 250.000 πλειστηριασμούς, που έπρεπε να έχεις κάνει. Τι προϋπολογισμό να στήσεις για το 2021;

  Ποιους θα "γιατρέψεις" και σε ποιο "μαξιλάρι" θα τους βάλεις,  όταν ο "πυρετός" του κορονοϊού, μαζί με την ατέλειωτη κρίση (θα τον "θερμομετρήσει" σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ), θα σου βγάλει νούμερα ύφεσης και αγωνίας, μέχρι 15%.

  Το δικό σου "μαξιλάρι" διαθέτει,  (τα τελευταία και "ιερά") 31,5 δισ., που συνεχίζουν να "κατηφορίζουν". Και πώς να γίνει αλλιώς όταν τα έσοδά σου πέφτουν για δεύτερο τρίμηνο. Θα ξεπεράσουν μάλιστα και το 14%, που έβλεπες προ διμήνου. 

  Το "μαξιλάρι" του ευρωπαϊκού ειδικού Ταμείου δεν επιτρέπει ευτυχή "ύπνο". Θα σε "τηγανίσουν" για να πάρεις τα πρώτα 2-3 δισ. (αν σταθείς τυχερός),  το 2021 κοντά στα μπάνια του λαού. Πού και πώς θα τα μοιράσεις;

  Η αγορά δεν πρόκειται να σου δώσει λεφτά. Τα 3-3,5 δισ. του τουρισμού του 2020 (από τα 15-18 δισ. που ξέραμε όταν μιλάγαμε για βιομηχανία τουρισμού) δεν είναι για "μαξιλάρια". Δεν θα φτάσουν να σώσουν ούτε τις καφετέριες...

  Το "δόγμα" του καταναλωτή ( 2019-2020) "Βάλε ό,τι μπορείς στην άκρη γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει με τον κορονοϊό και τον Ερντογαν -το ίδιο είναι- και τα λουκέτα" θα φέρει το 2021 νέα κατάσταση καταναλωτικών πραγμάτων.

  Ο καταναλωτής του 2021 θα είναι δέκα φορές χειρότερος από εκείνον του 2020. 

  Θα φανεί πολύ σύντομα και στις αντιδράσεις, στις λαϊκές αγορές, με τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, που θα αγγίξουν και χίλια δυο άλλα πράγματα. 

  Τι μου έκανε ξεχωριστή εντύπωση και με οδήγησε στο σημερινό μου σημείωμα. Ανάμεσα στα πολλά (που ο καθένας μας συναντάει τις ημέρες αυτές) διάβασα και μια δήλωση απορίας του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου. "Μαθαίνουμε (λέει ο κ. πρόεδρος) ότι, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη μία δέσμη νέων μέτρων. Αν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις γιατί πρέπει να περιμένουμε τόσο; Δεν υπάρχει χρόνος. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για πάρα πολλούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ζητούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης μήπως και περιορίσουμε το κακό που έρχεται."

  Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω αναπαραγωγή δηλώσεων,  έστω και απελπισίας, από παράγοντες των τάξεων. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν. 

  Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη ΔΕΘ (και ενώ είναι σχεδόν γνωστά τα τυποποιημένα που ακούγονται στο γνωστό πανηγύρι της Έκθεσης) εκφράζεται αγωνία να "τρέξουν" από σήμερα, ακόμη και όλα αυτά που πρόκειται να εξαγγελθούν στην Θεσσαλονίκη!!

  Τι άλλο παράδειγμα (περισσότερο ζωντανό) να σε αγγίξει για να νοιώσεις την αμηχανία και την απελπισία της αγοράς, καθώς τα πάντα είναι στον αέρα. Και από πουθενά δεν προκύπτει,  με σιγουριά, πού θα βρεθούν ό,τι λεφτά έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

  Συνεπώς για ποιούς στόχους του προϋπολογισμού να μιλάμε όταν κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει. 

  Ποια ύφεση καλείσαι να ανατρέψεις όταν, μέχρι προχθές, ο ΟΟΣΑ κρατούσε πολύ μικρό καλάθι και για τα μαντάτα ύφεσης και την Ε.Ε.

  Τι μπορεί να αλλάξει το κλίμα από σήμερα ως το πανηγύρι στη ΔΕΘ; Και τι γνώση να σου μεταφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για το 2021. 

  Να ελπίζεις μήπως από τον "ορυμαγδό σοφίας" υπεύθυνων και ανεύθυνων της Βουλής που σου προτείνουν να μεγιστοποιήσεις το πολιτικό δανειακό ζητιανηλίκι στις Βρυξέλλες, για να πάρεις (λέει) περισσότερα από τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE;

  Κόπτονται, ίσως,  για τα κρατικά χαρτζιλίκια μπας και χαθεί ο λόγος ύπαρξης της αριστεράς και της προόδου με τα κρατικά χαρτζιλίκια στο πελατειακό δυναμικό της κρατικοδίαιτης οικονομίας. 

  Τίποτε δεν ελπίζεις όταν συντηρείς κρατικοδιαιτισμό στην οικονομία και την αγορά. Μια αγορά που αντί να την ενεργοποιήσεις (δοκιμάζοντας την κλιμακωτά) με φορολογική πολιτική τόλμης και διαχρονικής σταθερότητας (φορολογία 8-10% -εγγυημένη για 10ετία, με κίνητρα κέρδους-) φροντίζεις να προστατεύεις το χάλι της. Όταν με δήθεν "κοινωνικές ευαισθησίες" χαλαρώνεις την φοροδιαφυγή -εισφοροδιαφυγή, τους πλειστηριασμούς (με "εγγύηση" και του κράτους...) και μεγιστοποιείς την "άναρχη" επιδότηση (πρόσχημα και ο κορονοϊός...). Όταν συντηρείς την κακομοιριά αλλά έτσι διασφαλίζεις παραστάσεις, στους πρωταγωνιστές του πολιτικού-βαλκανικού μας τσίρκου, και σε κάθε κλόουν- δεκανίκι,της κοινοβουλευτικής ζωής. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ