Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 00:02

  Αυτά και αν είναι fake news...

  Αυτά και αν είναι fake news...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Σκόπιμες διαρροές στα ΜΜΕ. Το σύστημα "ψαρέματος" της κοινής γνώμης (σε σχεδιασμούς κυβέρνησης, αντιπολίτευσης) και πόσο σαχλά λειτουργεί, σε εμάς. 

  "Εφεύρημα" της μεταπολίτευσης και αυτό. Αλλά με τον γνωστό φαύλο τρόπο που διαλέγουμε (στην δική μας πολιτική μας ζωή) να εφαρμόσουμε ότι και οι άλλοι, εκτός Ελλάδος, αλλά με μια αισθητή διάφορα στην σοβαρότητα. 

  Την σοβαρότητα που χάνεται στον δρόμο. Τόσο από τους πολιτικούς όσο και από την ανεξέλικτη κατηφόρα του άγριου ανταγωνισμού στα ΜΜΕ. 

  Πριν περάσουμε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις οι διαρροές , στην δημοσιογραφική γλώσσα, είχαν και ένα δεύτερο όνομα. Το καρμπόν. Ήταν τα αντίγραφα προώθησης "ειδήσεων", με χειρόγραφα σημειώματα και καρμπόν. 

  Το έζησα πολύ καλά το σύστημα των "πλαγίων ειδήσεων", με σκοπιμότητα ή και σκοπιμότητες όταν (στην αρχική του φάση) αφορούσε μόνο αξιοσημείωτες πολιτικές (κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές) πρωτοβουλίες με πιθανό σοβαρό πολιτικό κόστος. 

  Τα νομοσχέδια και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έπρεπε ( λογικό πολλές φορές) να περάσουν πρώτα από το "κόσκινο" των αντιδράσεων της κοινής γνώμης . Ήταν φυσικό αυτό για τον προσδιορισμό της ταχύτητας προς τα εμπρός ή του πισωγυρίσματος της πρωτοβουλίας.  

  Συγχωρεμένα και ίσως και "ευλογημένα" όλα αυτά . Γιατί; Μέχρι σε ένα σημείο , έδειχναν σεβασμό προς την κοινωνία. Υπολόγιζαν τους πολίτες και (γιατί όχι) και τους ψηφοφόρους. 

  Η "βιομηχανία" των διαρροών όμως ξεστράτισε. Πήρε δρόμους σκοτεινούς . Δρόμους και αρκετές φορές, μονοπάτια που συναντήσουν πολύμορφα συμφέροντα. 

  Οικονομικά συμφέροντα που είχαν σφιχταγκαλιασθεί με την πολιτική και άντε να βγάλεις άκρη ως ΜΜΕ. 

  Με την οικονομική κρίση να χώνεται ανεξέλικτα και στον κορβανά και στις τσέπες μας (από το 2008 και μετά) οι διαρροές έγιναν μόνιμο πολιτικό εργαλείο. 

  Γελοίο εργαλείο. Και το χειρότερο, στα χέρια ασήμαντων ατόμων και κομματικών ομάδων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατάφεραν και χώθηκαν στην πολιτική ζωή. 

  Ασήμαντα άτομα που διορίσθηκαν, από τα κόμματα, υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, με μισθούς, (από την τσέπη του λαού) που ούτε τους άξιζαν ούτε τους φαντάσθηκαν, ως μόνιμα ανεπάγγελτοι. 

  Στο μεταξύ (τις 10ετίες της μεταπολίτευσης και ειδικά μετά το 1980) έρχονται και οι σεισμικές αναταράξεις στα ΜΜΕ . 

  Παραδοσιακοί εκδότες φεύγουν. Και εκδόσεις, συγκροτήματα, κανάλια, περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες περνάνε στην κοινή επιχειρηματική "λογική"...

  Η διαπλοκή παίρνει κορυφαία θέση στην κρατικοδίαιτη οικονομία. Και η απρόσωπη οικονομική πολιτική (μιας ψευτοσοβιετίας που σέρνεται 40 χρόνια από κυβέρνηση σε κυβέρνηση) έκανε καθεστώς τις διαρροές.. 

  Τα κομματικά, τα αντιπολιτευτικά και τα κυβερνητικά μαχαιρώματα έχουν αφετηρία τις διαρροές και στην συνέχεια τις "αποκαλύψεις" που επίσης στηρίζονται σε διαρροές. 

  Η πολιτική εξελίσσεται σε μπάχαλο. Την "αγκαλιάζει" και τη "στηρίζει" ο ανταγωνισμός στα ΜΜΕ ακόμη και μέσα από την διαπλοκή. Και που φθάνουμε; Πουθενά. 

  Όποιον πάρει η μπάλα. Οι διαρροές και το φαύλο σύστημα που τις καλύπτει και τις χρησιμοποιεί φθάνει μέχρι και την εξωτερική πολιτική.

  Και από το 2019 ( με τον κορονοϊό) στην υγεία. Εκεί να δεις πως παίζεται και πως θα παιχθεί το παιχνίδι του μαχαιρώματος. Του σκαψίματος. Του ξεμπροστιάσματος παραγόντων και παραγόντων της διαπλοκής. 

  Εδώ είναι μόλις που ξεκινήσαμε. Η κατάσταση θα φουντώσει με τα εμβόλια. Με τα μέτρα. Με τα προγράμματα που θα λανσάρουν κόμματα και κομματίδια της αντιπολίτευσης. 

  Οι διαρροές εδώ θα γίνουν το ποιο φτηνό κουτσομπολιό που έχουμε ζήσει, στην 12ετία της οικονομικής κρίσης. 

  Εύλογο ερώτημα. Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να βγάλουν την ουρά τους από το κύκλωμα; Τους είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση; Δεν μπορούν. 

  Οι διαρροές δεν γίνονται από μηχανισμούς που μπορείς να ελέγξεις. Γίνονται από τις (εκάστοτε) κυβερνητικές ομάδες οι οποίες σφάζονται μεταξύ τους ,για υπουργεία και αρμοδιότητες. Γίνονται και από την διαπλοκή που ζει και βασιλεύει... Γίνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση που κάνουν "δεκανίκια" της Βουλής, τα οποία επίσης βράζουν στο ζουμί τους. Ας το κρατήσουμε αυτό . Από εδώ και πέρα τα fake news θα πηγαίνουν παρέα …με τις εξελίξεις. Τις πολιτικές εξελίξεις. Και τις οικονομικές ,που θα είναι καθημερινές και θα αιφνιδιάζουν.     

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ