Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 00:03

  Γιατί δεν βγήκε άσπρος καπνός...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Νέα "Βίβλο" για την οικονομία, αποκτήσαμε. "Ψάλτες" για ικεσίες στην Ε.Ε., έχουμε. "Σχήμα" όμως να συμβολίζει μεταρρυθμίσεις, ούτε χθες βγήκε. Γιατί; 

  Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εμείς οι μεταρρυθμιστές, δείχνουν σαν απάντηση οι αλλαγές που έγιναν. 

  Γιατί εμείς και όχι αυτοί... Και ποιος ο λόγος να περάσουμε τη δοκιμασία του πολιτικού κόστους από τις μεταρρυθμίσεις, μοιάζει να είναι η πιο πειστική ερμηνεία για την "ανασύνταξη" της κυβέρνησης. 

  Και ο, πιθανός έως βέβαιος, μονόλογος της κυβέρνησης συνεχίζεται κάπως έτσι, (κατά τη γνώμη μας). 

  Απομακρύνουμε τις, βλαβερές πολιτικά και κομματικά, μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα σχηματίζουμε "μαγικές εικόνες" δήθεν ανάτασης των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ - ΔΕΠΑ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΛΒΟ - ΕΑΒ - ΛΑΡΚΟ και άλλα κρατικά λουλούδια...), που έπρεπε να έχουν πουληθεί χθες. Και βλέπουμε στο βάθος τα 72 δισ.

  Στο σημείο αυτό όμως καλό είναι για την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όσο και αν το ξέρει το παιχνίδι εντός και εκτός Ε.Ε δεν θα πείσει κανέναν ότι θα περάσει εύκολα δύο μεγάλες δοκιμασίες προκειμένου να μεταφέρει τα 72 δισ. στον κρατικό κορβανά. 

  Η βοήθεια από τα χαρτιά στην πράξη θα χρειαστεί να φτάσει ίσως και τον χειμώνα του 2021. Στην καλύτερη περίπτωση, μετά το επόμενο καλοκαίρι.

  Και δεν θα πάρουμε δεκάρα από το Ταμείο της Ε.Ε. αν δεν αποδείξουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσουμε την κοινοτική βοήθεια για να βουλώσουμε τρύπες που ανοίξαμε με τα χέρια μας στην οικονομία (τις τρύπες που βρήκε και "μόλυνε" ο κορονοϊός), αλλά οι πόροι αυτοί θα πάνε για την θεραπεία ανάκαμψης και για την πορεία ανάπτυξης. Αλλά με κριτήρια αποδεκτά από την Κομισιόν.

  Με κριτήρια που δεν θα αφήνουν ελεύθερο το κράτος-πατερούλη να κάνει επιδοτήσεις με πελατειακές ανταλλαγές. 

  Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; 

  Ότι πριν την εκταμίευση των 72 δισ. θα καταγραφούν οι συμφωνημένες υποχρεώσεις μας για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

  Μεταρρυθμίσεις με συρρικνώσεις των πάντων στο κράτος. Με ιδιωτικοποιήσεις. Με μεταβολή του χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος από, αποκλειστικά φοροεισπρακτικό και σε αναπτυξιακό, με κίνητρα. Με μεταρρυθμιστικές τομές και στους μηχανισμούς απόδοσης δικαιοσύνης.

  Η οικονομία πρέπει να αλλάξει ρυθμό λειτουργίας πολύ πριν ξεκινήσει η διαχείριση της τελευταίας χρηματοδοτικής ευκαιρίας που θα μας δώσει η Ε.Ε. 

  Και οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που περιγράφονται σε 3 "συνταγολόγια" του Eurogroup, 2 εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (η μία επί πληρωμή) και από το ΔΝΤ, είναι προϋπόθεση για το εισιτήριό μας, προς τα Ταμεία των Βρυξελλών. Για κάθε μορφής περιφερειακού προγράμματος ή άλλης βοήθειας.   

  Θα το συναντήσουμε αυτό πολύ σύντομα. Οι εγκρίσεις των προγραμμάτων των ΕΣΠΑ θα δοθούν σε αρμονία με τη συμπεριφορά των Βρυξελλών και του Βερολίνου στον συγχρονισμό μεταρρυθμίσεων με τις χρηματοδοτήσεις. Και ας τις δικαιούμαστε ως κράτος-μέλος. 

  Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο θέλουμε να παριστάνουμε, ως κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως είμαστε καλοί διαχειριστές.

  Ο δε χρόνος για να περάσουμε στους μεταρρυθμιστές (της κατηγορίας που μας επιβάλλει η Κομισιόν) μετριέται σε μήνες. Ένα 12μηνο το πολύ. Και αυτό επειδή το Βερολίνο και ο Βορράς θα αποδειχθούν πολύ σκληροί "χρηματοδότες" μας.  

  Η χώρα συνεπώς έχει ανάγκη μεταρρυθμιστικής πολιτικής εδώ και τώρα. Αλλά δυστυχώς, όπως προέκυψε και χθες δε είναι απλό αυτό για εμάς. Δεν αντέχει ο λαϊκισμός μας τις μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε και δεν θέλουμε να αποκτήσουμε κράτος που να προσαρμόζεται σε μεταρρυθμιστικά συστήματα. 

  Γι' αυτό δεν βγήκε και χθες λευκός καπνός... από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Από την κυβέρνηση που καλείται να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία μας. 

  Θα πληρωθεί όμως και η πολιτική αλαζονεία του δήθεν "έξυπνου παίκτη", στη σκακιέρα των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

  Πληρώθηκε και το 2016 -2017 με τη σκληρή Εποπτεία, την υποθήκευση και τα μεγάλα πλεονάσματα, παρά την υποταγή μας με τα υπερπλεονάσματα (από οθωμανικού επιπέδου φόρους) για να ξεπορτίσουμε από τα μνημόνια... 

  Κατά τα άλλα, (το περιέγραψα και παλαιότερα) "...εμείς δεν είμαστε κομπιουτεράδες..., κύριε" απάντησε, ανώτερο υπηρεσιακό, στέλεχος ελληνικού οικονομικού υπουργείου, σε παράγοντα της Κομισιόν όταν πιεστικά του ζητήθηκε να αποτυπώσει ηλεκτρονικά και με πίνακες τις ανάγκες γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας, για επιδότηση . Τι άλλο να πεις...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ