Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 00:03

  Ανασχηματισμός που "βλέπει" τους επιχειρηματίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Χωράνε δύο "τσάροι" στην οικονομία. Ο ένας για τα δανεικά και τους δανειστές. Και ο άλλος για να "κλείσει στόματα" στην επιχειρηματική αγορά.  

  Και όταν λέμε να "κλείσει στόματα", εννοούμε κυρίως τα εκτός Ελλάδας. Εκείνους που ζητάνε "μπροστάρηδες" τους Έλληνες επιχειρηματίες,  για να πεισθούν και να φέρουν και τα δικά τους κεφάλαια.

  Δεν είναι ώρα για γκρίνιες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δικαιολογεί και τις επιφυλάξεις των ξένων και την αποχή των ντόπιων από τις λεγόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. 

  Γιατί, σε ποια χώρα που οι πολιτικοί της "ντρέπονται" να ανασυστήσουν το υπουργείο Βιομηχανίας (το κατάργησαν πριν 40 χρόνια για να μη δείχνουν στήριξη των επάρατων της βιομηχανίας...) θα εμφανιστεί,  βλαξ κεφαλαιούχος, να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις της για επενδύσεις...

  Στην κρυφο-σοβιετική Ελλάδα που δημιουργεί (μόνο για λαϊκή κατανάλωση) συστήματα δήθεν αποκεντρωμένης Διοίκησης προς την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της (οι οποίες δεν είναι σε θέση να σβήσουν ούτε μια φωτιά και όσοι καίγονται είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό τους...), δεν έρχεται ούτε Αφρικανός (συνηθισμένος στις φωτιές) να στήσει επιχείρηση. Να φέρει έστω και κάλπικη λίρα...

  Ας επιστρέψουμε όμως στον ανασχηματισμό. Είναι, ως πρωθυπουργική κίνηση, αποτέλεσμα της δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη να μην καταφύγει στην πολιτική ανηθικότητα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο ίδιος έδωσε αυτή την απάντηση στην πρόσφατη εκλογολογία. 

  Από την πλευρά μας θα επικροτήσουμε τις πιθανές αποφάσεις που θα επικεντρώσουν τις μεταβολές και τις αναδιαρθρώσεις στην κάλυψη κενών τα οποία εμφανώς δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. 

  Ακόμη και αν παραταθεί η (καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας) κατάργηση του υπουργείου Βιομηχανίας (ντροπή για τη χώρα), δεν θα ανατρέψει τη βαρύτητα στις αλλαγές που έχει ανάγκη η αναδιάταξη του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης. 

  Ωστόσο επιβάλλεται να καλυφθεί το μακρόχρονο κενό σε μια λειτουργική και αποτελεσματική πρόσβαση των παραγωγικών τάξεων μέσα από ένα "δικό τους" υπουργείο. 

  Ένα υπουργείο όχι αποκλειστικής αστυνόμευσης των επιχειρηματιών (σαν τα υπάρχοντα),  αλλά υπεύθυνο στον διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα και τους ενδιαφερόμενους να συμπράξουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη.  

  Η οικονομία και η ανεργία που επιστρέφει στα επίπεδα 2014-2015, δεν έχει τον χρόνο και την πολυτέλεια να βρεθεί πίσω από τα  προγράμματα ΕΣΠΑ,  του τύπου "νταντάδες της γειτονιάς".

  Ωραία,  κουλτουριάρικα,  γειτονίστικα,  λαϊκά και ψευτο-σοβιετικά όλα αυτά, αλλά οι άνεργοι θα μας πνίξουν. 

  Μοναδική λύση είναι να διαχειριστούμε σωστά (έστω και για μια φορά, από το 1980 της ένταξης μας στην ΕΟΚ) τα λεφτά της Ε.Ε. για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη. Όχι για ψηφοθηρία...

  Η κυβέρνηση χρειάζεται τεχνοκράτες, αλλά γνώστες της αγοράς. Μελετητές,  αλλά και ικανούς "μάνατζερ".

  Τα 72 δισ. δεν θα τα πάρουμε με την ανοχή των Βρυξελλών, του Βερολίνου και των άλλων του Βορρά,  ως δεδομένοι ευρω-ακαμάτηδες..., και τι να τους κάνουμε βρε παιδιά...

  Θα ξεραθεί το σάλιο μας να τους πείσουμε ότι έχουμε σκοπό να ζωντανέψουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό (αν δεν κάνουμε λάθος) εννοεί και ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για πολιτική προσπάθεια αναγέννησης των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων, στον τόπο μας. 

  Εάν λοιπόν ο ανασχηματισμός τακτοποιήσει μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες,  διορθώσει ατυχείς επιλογές, της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτό είναι όλο,  θα θυμίζει "μια από ΣΥΡΙΖΑ". Και θα βγάλει γέλιο όπως και την εποχή των δυνάμεων της προόδου...

  Το σημειώνουμε και αυτό επειδή κάποιες από τις κινήσεις, στις επιλογές και στις συμπεριφορές, κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών της Ν.Δ. θυμίζουν κακότεχνους και παλαιομοδίτικους τακτικισμούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ,  (όπως η υπερβολική προβολή πρωτοβουλιών,  για αυτονόητα νομοθετήματα, επισκέψεις και δημόσιες σχέσεις). Ας μη χαθεί λοιπόν η σοβαρότητα και με νέες κυβερνητικές αλλαγές.

  Τις όποιες μεταβολές στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα δικαιολογήσει (εκτός κάποια άλλης αναγκαιότητας) και μια επαρκώς οχυρωμένη επιτελική αμυντική γραμμή εν όψει εκείνων που καταφθάνουν στην οικονομία το φθινόπωρο. 

  Επιβάλλονται νέα υπουργικά σχήματα που θα διευκολύνουν τη ροή διαλόγου με την πραγματική οικονομία. Την ιδιωτική οικονομία. Παράλληλα και ένα οικονομικό επιτελείο που να μιλάει τη γλώσσα της αγοράς. Να ξέρει να δίνει συνέχεια στις αποφάσεις. Επιτελείο ικανό να αντιδρά και προς κάθε καταστροφική παρενέργεια, από την παραπέρα συνέχιση του (ελεγχόμενου και κομματικά ) κρατικοδιαιτισμού, που έχει εξελιχθεί σε κεντρικό "εργαλείο" συνεχούς παρέμβασης της πολιτικής στην οικονομία.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ