Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 00:03

  Θα μας κοστίσουν ακριβά τα παιχνίδια στην οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ας το προσέξουν στην κυβέρνηση. Κυρίως στην αντιπολίτευση. Ευκαιρίες στην οικονομία υπάρχουν. Δεν θα αντέξουν όμως σε άθλιες και φτηνές πολιτικές.

  Δεν το σημειώνουμε τυχαία. Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της σημαντικότατες προτάσεις και επενδυτικά σχέδια για την ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

  Αν είμαστε σωστά πληροφορημένοι, οι προτάσεις για ενεργειακές επενδύσεις που αναγκαστικά πρέπει να περάσουν και από το κράτος,  (λόγω της μονοπωλιακής παρουσίας του και στον τομέα αυτό) μπορούν να αναγεννήσουν φιλοδοξίες μας, από το 1978, για ανάληψη σοβαρού ενεργειακού ρόλου στην Ανατολική Ευρώπη. 

  Οι δυνατότητες που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα ως κομβικό σημείο και σταθμός διανομής φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά δίκτυα  είναι μοναδικές. 

  Οι κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των αποθηκευτικών χώρων των πρώην κοιτασμάτων του Πρίνου σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική θέση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα ανασχηματίσουν όλη τη δομή λειτουργίας του ρόλου της Βορείου Ελλάδος στην οικονομία της χώρας αλλά και της ενεργειακής αξίας των ελληνικών δικτύων στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. 

  Δεν θα κάνουμε ανάλυση, από το σημερινό μας σημείωμα στις παραπάνω επενδυτικές αξίες των δεδομένων σχεδίων και του ενδιαφέροντος από και προς την Ευρώπη. Ενδιαφέρον που πρόκειται να ανακινήσει και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα που πότε έρχονται και πότε δεν έρχονται. 

  Δεν σταματούν εκεί τα πολύμορφα ενεργειακά ενδιαφέροντα. Επεκτείνονται σε σοβαρότατα προγράμματα που συνδέονται με την πράσινη ενέργεια και την ανασύσταση της δομής του ηλεκτρικού συστήματος που ζει και τρέφεται από την επιβάρυνση νοικοκυριών για χρόνια τώρα.

  Αυτά όλα μπορούν να αλλάξουν. Οι λογαριασμοί ρεύματος να πάρουν μια διαφορετική μορφή που να αποδίδει δικαιοσύνη στους καταναλωτές.  

  Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αναθεώρηση των δεδομένων στην παραγωγή και τη διανομή των καυσίμων ώστε και το λαθρεμπόριο να στριμωχθεί και η φορολογία στα καύσιμα να μην έχει χαρακτηριστικά εκδίκησης του κράτους προς τον πολίτη.

  Επαναφέρουμε τα θέματα αυτά προσθέτοντας επίσης ότι η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και η αξιοποίηση των υποδομών της χώρας (λιμάνια και εθνικοί δρόμοι κυρίως) εκτός που θα κινήσουν τον τεράστιο και πολύπλευρο χώρο των κατασκευών θα ανοίξουν διαδρόμους και περισσότερα επενδυτικά ενδιαφέροντα (ασιατικά κυρίως) για παρουσία στην οικονομία της Ε.Ε. 

  Αυτή είναι και μια σύγχρονη πλευρά ευκαιριών στην οικονομία που θα είναι μέγα λάθος να μην αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

  Ποιος είναι ο δικός μας πόνος και γιατί κάνουμε όλες αυτές τις επισημάνσεις που ίσως και να ήταν εντελώς περιττές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

  Είναι η ανησυχία μας πως οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στο άνοιγμα δυνατοτήτων διασύνδεσης των ασιατικών επενδυτικών ενδιαφερόντων δεν πρόκειται να μας περιμένουν. 

  Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρισθεί μετά την κρίση της πανδημίας και την ύφεση, που θέλουμε δεν θέλουμε θα μας ακολουθήσει και μέσα στο 2021.

  Και προς τι η ανησυχία μας; Η αδυναμία πολιτικής συναίνεσης ακόμη και τώρα που η φτώχεια βροντάει γερά την πόρτα της κοινωνία μας κι εμείς δεν έχουμε να δώσουμε καμία άλλη απάντηση εκτός από τη σωτηρία μιας δομής στην οικονομία αποδεδειγμένα καταστροφικής. 

  Μια οικονομία δυσκίνητη και θύμα στο αντιπολιτευτικό καραγκιοζιλίκι. Ακόμη και τώρα που οι πάντες στην Ευρώπη σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα. 

  Η σκυτάλη βέβαια για το αύριο παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης. Και εκείνη έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει ή όχι δεδομένα επενδυτικά ενδιαφέροντα, αντί απλά να τα διαφημίζει και να τα χρησιμοποιεί ως στοιχεία επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στις δυνατότητές της ακόμη και από την πολυεθνική επενδυτική κοινότητα. 

  Τι ζητάμε από την κυβέρνηση; Το αυτονόητο; Να μας αποδείξει πως η ανυπαρξία και η φτώχεια της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συνεχίσει να την παρασύρει στο τόσο χαμηλής ποιότητας διάλογο, για ασήμαντα θέματα στην οικονομία με πλειοδοσία ακόμη και στη διαχείριση προβληματικών επιχειρήσεων "ζόμπι" της οικονομίας. Να μας βεβαιώσει πως θα ανοίξει δρόμους στην οικονομία και δυνατότητες να περάσουμε στο αύριο με σχέδια που θα μας εντάξουν στον ρόλο που δικαιούμαστε στο παραγωγικό σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα θα φανεί αν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε ή αν μπορούμε και δεν θέλουμε να τολμήσουμε γιατί δεν μας συμφέρει πολιτικά. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ