Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 00:03

  Αφήστε τα μαγαζιά και σώστε τα παραμάγαζα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Κοινωνική συνοχή..., αποκαλούν τις "βουτηχτές" στους φορολογούμενους,  οι βουλευτές του κρατισμού που θέλουν και νέα γενιά προβληματικών στο κράτος. 

  Ποιοι βουλευτές; Κατά βάση αριστεροί, ως οι καλύτεροι πωλητές λαϊκών συνθημάτων,  όπως το φρεσκοβαφτισμένο περί "κοινωνικής συνοχής...",   υπολογίζοντας (και αυτό είναι θέμα) και στη σιωπηρή αποδοχή του "κινήματος ψηφοθηρίας" από κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειας.

  Έτσι έχουν τα πράγματα,  όπως φάνηκαν στη Βουλή όπου ξεσηκώθηκαν αριστερά έδρανα,   με πρόφαση να περισωθεί η κρατική περιουσία,   σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως η κρατική μεταλλουργία, τα ορυκτά, τα ναυπηγεία, οι συναρμολογήσεις και κάποιες κρατικές "μπίζνες" στην ενέργεια, στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας...

  Τι το καινούργιο θα πείτε. Έχει ξεκαρδιστεί η Ευρώπη για αυτό που λανσάρουμε ως μίγμα οικονομίας στην Ελλάδα,  θα μας χαλάσει άλλη μία αριστερή αρλουμπολογία; Δεν είναι έτσι όμως. 

  Γιατί ο δήθεν αριστερός πόνος... για τα κρατικά ερείπια και τους χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους με μισθάρες και επιδόματα (που ούτε κατάλαβαν τον κορονοϊό και τα προβλήματα που έφερε στην υπόλοιπη οικονομία) δεν είναι τυχαίος. Έχει τη βάση του. Βάση η οποία στηρίζεται σε τρία σκέλη. Ας τα δούμε ένα-ένα ξεχωριστά. 

  Το πρώτο είναι η "ερμηνεία" (πρόκειται για σκόπιμη παρερμηνεία) της επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το τέλος τους περασμένου Μαρτίου) να χαλαρώσει τις αυστηρές οδηγίες προς τα κράτη-μέλη σε τακτικές κρατικών ενισχύσεων.

  Των γνωστών ενισχύσεων που εμείς έχουμε κάνει κατάχρηση, για όλες τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις και έχουμε εισπράξει πρόστιμα πάνω από 500 εκατ. (συνολικά) που θα τα πληρώσουμε ή από τον κορβανά ή από τις αγροτικές αποζημιώσεις που δικαιούμαστε. 

  Αυτή την "τανάλια" απαγορεύσεων σε κρατικές ενισχύσεις ξέσφιξε τώρα η Κομισιόν. Στόχος της όμως είναι να διασωθούν βιώσιμοι όμιλοι και επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα από την πανδημία. 

  Το σκεπτικό και στη λογική της δεν αφορά διαλυμένες κρατικές βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν αφαιμάξει τα κρατικά μας Ταμεία και τις ΔΕΚΟ που χρεοκόπησαν από τις ζημιές τους με συστήματα κρατικών μετοχοποιήσεων. 

  Είναι περιττό ίσως να πούμε πως η Κομισιόν αποκλείεται να κάνει στραβά μάτια, αν συνεχίσουμε στην Ελλάδα το γνωστό βιολί της συντήρησης αποτυχημένων κρατικών επιχειρήσεων,  μόνο με κρατικές ενισχύσεις. 

  Ποιος όμως από τους αριστερούς βουλευτές θα δώσει προσοχή ή θα σκάσει για το τι θα τραβήξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν τολμήσει να φορτώσει τον φορολογούμενο με νέους φόρους διάσωσης κρατικών ερειπίων. Ερειπίων ακατάλληλων και για χωματερές. 

  Οι "πονεμένοι" όμως της κρατικής οικονομίας,  αριστεροί βουλευτές,  ζητάνε τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί δεν δίνει τα λεφτά του κράτους σε επιδοτήσεις, ερμηνεύοντας την Κομισιόν όπως αρέσει σε αυτούς.

  Και πάμε στο δεύτερο σκέλος τους αριστερού οδυρμού για τον κρατισμό που πάει να χαθεί από τον κορονοϊό. Οι βουλευτές επιμένουν να φέρουν στις τσέπες του φορολογούμενου και νέα γενιά ιδιωτικών προβληματικών. Δεκάδων αν όχι εκατοντάδων, που δεν έχουν βάλει λουκέτο (λόγω πλήρους αδιεξόδου) μπας και γίνει κάτι και χώσουν μέσα στη μιζέρια τους και το κράτος,   για να σωθούν (λέει) οι θέσεις εργασίας και να πετύχει έτσι και η "κοινωνική συνοχή...",  για την οποία αγωνίζονται... 

  Αράδιασαν και προχθές στη Βουλή, όλα αυτά τα αστήρικτα και τα πρόχειρα αριστερά συνθήματα μόνο και μόνο για να περάσουν στο πελατειακό τους κύκλωμα ότι "στρίμωξαν" την κυβέρνηση για περισσότερο κρατισμό τώρα που το επιτρέπει και η Κομισιόν.

   Έτσι τους παραμύθιασαν και άντε εσύ (ως πελάτης ψηφοφόρος) να βγάλεις άκρη με την μπουρδολογία,  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε τα πιστεύω της για να σωθούν τα ελληνικά κρατικά αλλά και τα ιδιωτικά σαπάκια..., της νέας γενιάς. 

  Και το τρίτο σκέλος της αριστερής κίνησης για "κοινωνική συνοχή..." (ξεκίνησε και αυτό στη Βουλή) είναι (δυστυχώς) η σιωπηρή "σύμπραξη" κυβερνητικών βουλευτών (της περιφέρειας) στις γελοίες απόψεις συντήρησης και επέκτασης του κρατισμού με την προσθήκη ιδιωτικών προβληματικών από την κρίση και τον κορονοϊό. Η σιωπηρή,  έως περίεργη "συγκατάβασή" τους, σε πιέσεις κρατικών συνδικαλιστών να παραμείνει ολόρθο το κράτος και να ενισχυθεί με νέα φουρνιά ιδιωτικών προβληματικών, βιώσιμων όμως..., (λέει) και χρήσιμων στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας... Γνώμη μας είναι πως η "μπάλα" πρέπει να περάσει,  για τα καλά,  στην κυβέρνηση. Να μην πάει στην εξέδρα...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021