Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 00:03

  Η "κατά Τσίπρα" έξοδος από τα μνημόνια είναι χειρότερη από τον κορονοϊό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η τελευταία δόση, για την οποία θα συμφωνήσουν "εύκολα" οι δανειστές, είναι η τρέχουσα. Στο τέλος του χρόνου, στα χέρια ξανά, η συμφωνία Τσίπρα. 

  Δεν σημειώνουμε τυχαία στον πρόλογο τη συμφωνία Τσίπρα και θα το εξηγήσουμε στην συνέχεια το γιατί. 

  Ωστόσο ας κρατήσουμε (από την αρχή) ότι ενώ ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως και δεν κυβερνούν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν την άνεση να λένε... "σύντροφοι, εμείς σας βγάλαμε από το μνημόνιο. Και ας προσέξει ο Μητσοτάκης να μη σας το φορέσει ξανά...",  η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων "χρεωμένη" και από τη συμφωνία Τσίπρα να δώσει υγιές δείγμα γραφής και πειθαρχίας στην οικονομία και το 2020.  

  Πολύ δύσκολο βέβαια. Δύσκολο μέχρι εκεί που δεν παίρνει, με τις υποχρεώσεις μας να αποδείξουμε ότι η οικονομία δεν φαίνεται μόνο τίμια (ως η γυναίκα του Καίσαρα) αλλά και είναι... Πράγμα μερικώς ακατόρθωτο αν δεν έχουμε προλάβει να πείσουμε τους δανειστές ότι πουλάμε κράτος και μαζεύουμε χρέη από επαγγελματίες μπαταχτσήδες, για να ζήσουμε εμείς καλά και οι Τράπεζες καλύτερα.

  Θέλει δεν θέλει όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Στο τέλος 2020 θα κλείνει 18 μήνες στη διαχείριση της οικονομίας και οφείλει να έχει πεπραγμένα. 

  Και το "ελαφρυντικό" ότι με το καλώς όρισε το 2020...,  πέρασε από τις πόρτες και τα παράθυρα της αγοράς ο κορονοϊός και έπρεπε να σφραγιστεί η μισή και παραπάνω από την επιχειρηματικότητα και η λειτουργία του κράτους και της αγοράς δεν θα μετρήσει στο τέλος του χρόνου όπως μέχρι και τον Ιούλιο που μας έρχεται. 

  Τον λόγο έχει η Εποπτεία και η συμφωνία Τσίπρα για υπερπλεονάσματα 3,5% και στη συνέχεια 2%, μέχρι οι δανειστές να διαπιστώσουν ότι "νοικοκυρέψαμε" την οικονομία σύμφωνα με τους όρους της σκληρής Εποπτείας που ψηφίσαμε το 2018 και δεχθήκαμε έξοδο από τα μνημόνια διαφορετική και από εκείνη άλλων χωρών της Ε.Ε. σε μνημόνια. Ψάξτε το προσεκτικά και θα το βρείτε. 

  Το δε επιχείρημα του κορονοϊου, της ύφεσης στην οικονομία και των προβλημάτων που προκαλούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να συνεφέρει ό,τι μπορεί μετά τα αποκαΐδια της οικονομίας στην επιχειρηματική αγορά, θα έχει ημερομηνία λήξης στο προσεχές Φθινόπωρο. 

  Γιατί ναι μεν θα έχουμε ακόμη στην οικονομική μας πλάτη τον κορονοϊό μαζί με την ύφεση του 10% που μας κουβάλησε (λιγότερη δεν γίνεται με τουρισμό και παραγωγή στον πάτο και κάπου 350.000 απολύσεις) αλλά οι δανειστές θα μας υπενθυμίζουν (τότε) πως,  στο μεταξύ, μας έχουν εγκριθεί τα 32 δισ. του ειδικού Ταμείου της Ε.Ε. Ασχέτως του πότε θα εκταμιεύσουμε. 

  Θα προσθέτουν,  επίσης, πως και το καλοκαίρι που πέρασε μας έδωσαν κανονικά και την 6η δόση από τα κέρδη των Τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα (δεν δόθηκε ακόμη αλλά εμείς την θεωρούμε βεβαία μέσα στον Ιούλιο).  

  Τι θα απαντήσουμε στους δανειστές όταν (ανάμεσα σε άλλες υποχωρήσεις) μας αφήσουν, σιωπηρά,  να παρατείνουμε την προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και κάνουν πως δεν βλέπουν... ότι το παρατραβήξαμε με τα κόκκινα δάνεια. 

  Όταν έχεις ανάγκη να επιστρέψεις σε δίκαιη φορολόγηση, σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας, (γιατί και η κάτω και η μεσαία αλλά και οι τάξεις της παραγωγής και της αγοράς έχουν λιώσει από το 2010 μέχρι σήμερα και έχουν τα δίκια τους) οφείλεις, ως κυβέρνηση, να ξηλώσεις τα υπερπλεονάσματα που έχεις δεχθεί και τα οποία βγάζεις ληστεύοντας τους φορολογούμενους,  όπως έγινε το 2018 έως να παγώσουν (λόγω κορονοϊού) το 2019. 

  Η άλλη λύση είναι να ενισχύσεις την οικονομία με τις δημόσιες επενδύσεις που όμως θα σου στερήσουν το περιβόητο μαξιλάρι πάνω στο οποίο "κοίμισες" και τον κορονοϊό του 2020 ή να κάνεις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες όμως τις ζητάς στα λόγια, ως κυβέρνηση (οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά το 1980), αλλά τις πολεμάς στην πράξη ως αντιπολίτευση. Ειδικά ως αριστερή αντιπολίτευση.

  Είμαστε και θα παραμένουμε ένα βήμα από νέο μνημόνιο όσο δεν πουλάμε κράτος, δεν παράγουμε δικό μας πλούτο, και δεν διαχειριζόμαστε τον κορβανά, με όσα παράγουμε και όχι με όσα δανειζόμαστε. Αυτά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και αυτή την Εποπτεία διάλεξε. Και είναι βεβαίως χρέος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποφύγει το τελευταίο βήμα. Αλλά και του Τσίπρα να εξηγήσει καθαρά στον λαό τι παράδωσε από την Ελλάδα για να πάρει την έξοδο από το μνημόνιο, στα χαρτιά. 

  george.kraloglou@capital.gr
    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ